Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Οι... ίσες αποστάσεις σε όλη τους τη δόξα - Ο Γ. Καμίνης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, φοβάται 4ο Μνημόνιο λόγω των... παροχών Τσίπρα * Στο "γαλάζιο" αφήγημα της "καμένης γης" προσχωρεί με πιο εύσχημο τρόπο και η Φ. Γεννηματά / Με γραμμή Ν.Δ., περί 4ου Μνημονίου, το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι... ίσες αποστάσεις σε όλη τους τη δόξα - Ο Γ. Καμίνης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, φοβάται 4ο Μνημόνιο λόγω των... παροχών Τσίπρα * Στο "γαλάζιο" αφήγημα της "καμένης γης" προσχωρεί με πιο εύσχημο τρόπο και η Φ. Γεννηματά / Με γραμμή Ν.Δ., περί 4ου Μνημονίου, το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε στρατηγικό ίλιγγο βρίσκεται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παρότι επαναλαμβάνει μονότονα το πόσο “προοδευτική” παράταξη είναι και πόσο πολύ επιθυμεί να γίνει το “ανάχωμα” απέναντι στη συντήρηση της Δεξιάς, όχι μόνο δεν μπορεί να κρύψει την προσμονή του για νίκη και αυτοδυναμία της Ν.Δ., αλλά πλέον συμμερίζεται και το προεκλογικό αφήγημα περί “καμένης γης” που προσπαθεί να στήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει την (όχι και τόσο) κρυφή ατζέντα του για την επόμενη μέρα.

Ο Γ. Καμίνης, πρώην δήμαρχος και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής που η Φ. Γεννηματά τελικά τοποθέτησε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έσπευσε τη Δευτέρα το βράδυ, μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, να δηλώσει ότι ένα 4ο Μνημόνιο “είναι πάρα πολύ πιθανό” και ότι ο ίδιος δεν θα το απέκλειε. Την ευθύνη γι’ αυτόν τον κίνδυνο που διαβλέπει την απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στις “παροχές” του που, όπως άφησε να εννοηθεί, υπονομεύουν τα πλεονάσματα. “Τον ακούσαμε να τάζει λαγούς με πετραχήλια”, “η αναφορά του ότι έχουμε την οικονομία θωρακισμένη μού θύμισε Καραμανλή και με έκανε να ανατριχιάσω” είπε για τον πρωθυπουργό. Παρέπεμψε γενικά και αόριστα σε “σοβαρούς ανθρώπους” που αρθρογραφούν ότι “αυτές οι παροχές υπονομεύουν το μέλλον της χώρας” και πρόσθεσε ότι “εγώ φοβάμαι πάρα πολύ” για το μέλλον της οικονομίας.

Γεννηματά όπως Καμίνης

Χθες η Φ. Γεννηματά υπονόησε την ίδια “αγωνία”, αν και με πιο εύσχημο τρόπο, αποφεύγοντας να κάνει ευθεία αναφορά σε “4ο Μνημόνιο”. Άλλωστε το είχε κάνει ήδη ο υποψήφιός της, τον οποίο επέλεξε για να “συμβολίσει τη διεύρυνση προς τον προοδευτικό χώρο”, ο Γ. Καμίνης. Είπε, από συνέδριο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ότι “δεν χρειάζεται παρά να διαβάσει κανείς την έκθεση των θεσμών και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να συνειδητοποιήσει την καθήλωση της ελληνικής οικονομίας και τον κίνδυνο νέων αδιεξόδων. Κι αυτό παρά τις πολύχρονες προσπάθειες και κυρίως τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση Τσίπρα φεύγει αφήνοντας πίσω βαριά κληρονομιά”.

“Εγγυήτρια” της σταθερότητας

Μετά το ξήλωμα των ίσων αποστάσεων προς όφελος μιας καθολικής μονομέτωπης επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τακτική που συνέπεσε χρονικά και με την αποπομπή Βενιζέλου, η Φ. Γεννηματά και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να μετριάσουν τις εντυπώσεις προσέγγισης με τη Ν.Δ. που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει και εκτοξεύουν πού και πού μια βολή και προς τη “γαλάζια” παράταξη.

Την ίδια στιγμή όμως, όχι μόνο δεν ζητούν στρατηγική ήττα του, κατά τα άλλα, “ιδεολογικού αντιπάλου της”, της Ν.Δ., αλλά του ΣΥΡΙΖΑ, “ώστε να μην μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις”, αλλά και προαναγγέλλουν ότι θα παρέχουν συναίνεση σε κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπου χρειάζεται.

Από την ίδια ομιλία και με αφορμή τους όρους για προσέλκυση επενδύσεων, η Φ. Γεννηματά αξιοποίησε την ευκαιρία για να στείλει το μήνυμα πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα στην επόμενη διακυβέρνηση. “Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα” είπε, εξηγώντας ότι αυτή “εκφράζεται με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις”.

Ταυτόσημες θέσεις με τη Ν.Δ. για τη φορολογία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αντιπολιτευτικού παροξυσμού της Χαρ. Τρικούπη είναι ότι ενώ η Φ. Γεννηματά σε χθεσινή ομιλία της παρουσίασε θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη φορολογία προκειμένου να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις δικές του, οι θέσεις που ανακοίνωσε είναι ταυτόσημες με της Ν.Δ., την οποία όμως επίσης κατηγόρησε ότι “η οριζόντια μείωση των φόρων που επαγγέλλεται δεν θα φέρει αυτόματα την ανάπτυξη”...

Δεν άκουσε τον Χαρίτση

Σε ένα ακόμα ενδεικτικό παράδειγμα, η Φ. Γεννηματά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της για τις επενδύσεις κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι δεν βρήκε μια λέξη να πει στην ομιλία του για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Είτε συνειδητά είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρέκαμψε το γεγονός ότι, λίγο πριν από τον Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Αλ. Χαρίτσης παρουσίασε τους προγραμματικούς στόχους για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις (έως το 2025 διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων, περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δισ ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία).

ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛΛ. ΖΗΤΑΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Γεννηματά αποδέχεται τις θέσεις Καμίνη, που ταυτίζονται με το αφήγημα Μητσοτάκη;

"Για ποιες 'παροχές', αλήθεια, μιλάει ο κ. Καμίνης; Εννοεί αυτές που υπερψήφισε και το Κίνημα Αλλαγής;"

Με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι “οι παροχές της κυβέρνησης στην ουσία υπονομεύουν το μέλλον της χώρας” και ότι “είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην επιβολή ενός 4ου Μνημονίου”, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε “ξεκάθαρες απαντήσεις της κ. Γεννηματά”. Συγκεκριμένα, στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν: “Για ποιες 'παροχές', αλήθεια, μιλάει ο κ. Καμίνης; Εννοεί αυτές που υπερψήφισε και το Κίνημα Αλλαγής; Συμμερίζεται, άραγε, τις απόψεις του κ. Καμίνη, οι οποίες ταυτίζονται με το αφήγημα της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, που ψάχνει άλλοθι για να φέρει ξανά πίσω τις πολιτικές ΔΝΤ, ώστε να επιβάλει την αντικοινωνική και σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική του;”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL