Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
"Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ωφελεί τον καταναλωτή"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ωφελεί τον καταναλωτή"!

Επιβεβαιώνει τη "γαλάζια" πρόθεση για κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6% ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας γενικόλογα ότι “ακόμα κι έτσι το όφελος από την καθιέρωση των δύο συντελεστών (σ.σ.: 11% και 22%) είναι δεδομένο!”

Ο Κ. Χατζηδάκης (ΕΡΤ-1) ισχυρίστηκε ότι “όταν έχεις αυτούς τους δύο συντελεστές, τελικά και η αγορά και ο καταναλωτής ωφελούνται” αποφεύγοντας να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. Σε ερώτηση που αφορούσε τις ανατιμήσεις των φαρμάκων μετά από μία τέτοια παρέμβαση περιορίστηκε να απαντήσει ότι “το φάρμακο έτσι κι αλλιώς είναι ένα προϊόν στο οποίο υπάρχει ρυθμιζόμενη τιμή από το κράτος. Ούτως ή άλλως πρόθεσή μας δεν είναι να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων”.

Δεν πέρασε απαρατήρητη ωστόσο η προσπάθεια του Κωστή Χατζηδάκη να... καθησυχάσει για το σχέδιο της Ν.Δ. περί καθιέρωσης δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22% καθώς “αυτά τα μέτρα δεν αφορούν την πρώτη φάση της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Είναι παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν την υιοθέτηση κάποιων διαρθρωτικών δράσεων έτσι ώστε με αυξημένη αξιοπιστία να πάμε στους εταίρους να μιλήσουμε για μείωση του ΦΠΑ. Δεν αφορούν τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης μας...”. Υπενθυμίζεται πως προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, είχε σημειώσει ότι “οι δύο συντελεστές αποτελούν στόχο σε βάθος τετραετίας”.

Στο στόχαστρο η ΔΕΗ

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επανέφερε και τις γαλάζιες διαθέσεις για τη “σωτηρία της ΔΕΗ”. Επεσήμανε με νόημα ότι “επειδή δεν είναι καθόλου ευχάριστη η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, αυτό θα είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση”.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, κλιμακώνοντας την κινδυνολογία, είπε ότι “θα πρέπει να γίνουν κάποιες άμεσες κινήσεις για την διάσωση της εταιρείας” καθώς, κατά την αντίληψή του, “ο στρατηγικός επενδυτής δεν θα βρεθεί διότι η ΔΕΗ έχει περιέλθει σε μία τραγική κατάσταση. Το επισημαίνει και η Κομισιόν καταρχάς και σήμερα είδα την τιμή της μετοχής της εταιρείας να πέφτει 8%”.

Όρισε δε ως προτεραιότητα “το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων. Να δούμε τι θα κάνουμε, διότι δεν πωλούνται ούτε αυτές”, ενώ διερωτήθηκε “πώς λοιπόν η ΔΕΗ θα βάλει χρήματα στο ταμείο της για τη ρευστότητά της ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της;”. Σε αυτό το φόντο πρόταξε την ανάγκη “να βρούμε ένα business plan για τη ΔΕΗ με αξιοκρατία και λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα. Ώστε και η επιχείρηση να ανασάνει και οι εργαζόμενοι να έχουν προοπτική”...

Υπενθυμίζεται πως προχθές ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναδείξει τη "γαλάζια" επιδίωξη για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λέγοντας ότι "πρέπει να ψηφίσουμε όλοι Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να προλάβουμε το δίλημμα 'αύξηση του ρεύματος ή κλείνει η ΔΕΗ'"...

Επαναφορά του ένα προς πέντε

Συν τοις άλλοις ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι η Ν.Δ. σκοπεύει να επαναφέρει τον κανόνα της μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο παρά τη σχετική σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Με τον κανόνα ένα προς πέντε καλύπτεις τις ανάγκες της οικονομίας” υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. καθώς “με την υπερφορολόγηση, λόγω του διογκωμένου Δημοσίου, τσακίζεις την οικονομία, τις επιχειρήσεις και εν τέλει και τον δημόσιο υπάλληλο, διότι ο υπάλληλος περιμένει έσοδα από την ιδιωτική οικονομία»! Ισχυρίστηκε δε ότι αυτό “το έχουν καταλάβει σχεδόν όλοι, και οι ψηφοφόροι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, και καλό είναι να ξεπεράσουμε όλους αυτούς τους δογματισμούς».

Σημειώνεται ότι προχθές ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας επιχείρησε να θολώσει τα νερά λέγοντας ότι «μπορεί η αναλογία ένα προς ένα να διατηρηθεί. Θα γίνουν τόσες προσλήψεις όσες έχει ανάγκη το Ελληνικό Δημόσιο, με αξιοκρατικά κριτήρια και με συγκεκριμένες διαδικασίες”.

ΝΑ ΠΩΣ ΕΝΝΟΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

"Μεροκάματο στο σπίτι για μια πραγματική προοπτική"!

Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε η αντίληψη του Κωστή Χατζηδάκη για τις “καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας” που ευαγγελίζεται η Ν.Δ. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε το ερώτημα «αν αυτή η κυβέρνηση, που έχει κολλήσει το Ελληνικό, τις Σκουριές, που έχει την απέχθεια στον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές επενδύσεις, μπορεί να υπάρχει προοπτική για τα νέα παιδιά, για νέες δουλειές, για μεροκάματο στο σπίτι, για μια πραγματική προοπτική"! Θεωρεί δε ότι "αυτό είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης. Δηλαδή ότι είναι δέσμια των δογματισμών της”.

ΣΥΡΙΖΑ: "Αμετανόητοι, θέλουν να κάνουν ό,τι δεν έγινε στα μαύρα μνημονιακά χρόνια"

“Αμετανόητος εμφανίστηκε ο κ. Χατζηδάκης στην ΕΡΤ και επανέλαβε τη δέσμευση της Ν.Δ. για δύο μόνο φορολογικούς συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%, και κατάργηση του συντελεστή 6% που ισχύει, μεταξύ άλλων, για τα φάρμακα, την ενέργεια, τις εφημερίδες και τα βιβλία” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου δίνει έμφαση στο γεγονός ότι “η θέση αυτή εκφράζεται μετά τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ σε είδη διατροφής, εστίαση και ενέργεια, που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι “η Ν.Δ. δεν θέλει απλώς να πάρει πίσω τη μείωση στην ενέργεια, που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα, κάτι που δεν έγινε ακόμα και στα πιο μαύρα μνημονιακά χρόνια. Αν δεν ντρέπονται να σκέφτονται μια τέτοια αύξηση σε φόρους προεκλογικά, φανταστείτε τι θα έκαναν αν γινόντουσαν ποτέ κυβέρνηση και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο” καταλήγει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL