Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Παρενέργεια οι κοινωνικές ανισότητες, υπάρχουν παντού!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρενέργεια οι κοινωνικές ανισότητες, υπάρχουν παντού!

Τις κυβερνητικές διαθέσεις της Ν.Δ. καθιστούν σαφείς στελέχη του κόμματος παρά το προγραμματικό " σιωπητήριο" που έχει επιβάλει η Πειραιώς στον δρόμο για τις εθνικές κάλπες.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά (ΕΡΤ1) ότι "οι κοινωνικές ανισότητες είναι μια παρενέργεια της ελεύθερης οικονομίας που εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον κόσμο"!

Ο βουλευτής της Ν.Δ., στο πλαίσιο τηλεοπτικής συζήτησης για την προσβασιμότητα των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, παρουσίασε τις κοινωνικές ανισότητες... ως φυσικό φαινόμενο καθώς "υπάρχουν παντού. Φυσικά δεν είναι αποδεκτές". Υποστήριξε δε ότι "η Αριστερά στην πράξη δεν μπόρεσε να μαζέψει τις κοινωνικές ανισότητες".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ το 2017 είχε δηλώσει ότι "δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα".

Συν τοις άλλοις, ο κ. Σαλμάς επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα αναφορικά με το σχέδιο της Ν.Δ. που αφορά τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας σημειώνοντας. "Ο ιδιωτικός τομέας δουλεύει όπως δουλεύει. Το θέμα είναι τι κάνεις εσύ με τα κρατικά νοσοκομεία".

Α. Ξανθός: Περικοπές 40% το 2010-2014

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην ίδια συζήτηση, υπογράμμισε ότι "από το 2015 έως το 2018 αθροιστικά η επαύξηση των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ είναι 718 εκατομμύρια ευρώ. Καταφέραμε μέσα στην κρίση να φτιάξουμε 125 νέες δομές, στις οποίες έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες και αυτές ήταν επισκέψεις που τις πλήρωναν οι πολίτες στον ιδιωτικό τομέα".

Παράλληλα, επεσήμανε ότι "από το 2010 έως το 2014 υπήρχε σωρευτική περικοπή δαπανών 40% στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας", ενώ "βρέθηκαν τρία εκατομμύρια πολίτες εκτός συστήματος". Υπογράμμισε δε ότι "εμείς διασφαλίσαμε την επάρκεια των υλικών και των φαρμάκων, όσο ακριβά και αν είναι αυτά. Ακούσατε ποτέ να μιλάνε για ελλείψεις υλικών και φαρμάκων αυτή την περίοδο στα νοσοκομεία;". Ο κ. Ξανθός συμπλήρωσε ότι "τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πλέον έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες, είτε για ογκολογικά νοσήματα είτε για αυτοάνοσα είτε για σπάνια νοσήματα". Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι " το ΕΣΥ έχει ακόμα πληγές, έχει ακόμα ανοιχτά ζητήματα, αλλά είναι ένα σύστημα Υγείας που κάνει βήματα βελτίωσης και οι πολίτες αντιμετωπίζονται με ισοτιμία και αξιοπρέπεια".

Δυσφήμηση του ΕΣΥ

Σε αυτό το φόντο, ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου ισχυρίστηκε (ΣΚΑΪ) ότι "το κράτος που βοηθάει τους φτωχούς, το κοινωνικό κράτος, ήταν πάντα το κράτος της Δεξιάς". Επιχείρησε δε -με το βλέμμα στο... πεντάευρω και τους ιδιώτες- να δυσφημήσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καθώς "μια κυβέρνηση που πάει καλά και βάζει τάξη στα πράγματα, θα λύσει το πρόβλημα με τα μικρά διαμάντια που είναι τα νοσοκομεία. Γιατί είναι έτοιμο να γκρεμιστεί το σύστημα Υγείας, διότι δεν πληρώνει τα μισά φάρμακα και τις μισές υπηρεσίες"...

Νοσταλγούν το "μαύρο" στην ΕΡΤ και δεν το κρύβουν

Συνταγματική η απόφαση, είπε ο Μ. Βορίδης σε πάνελ της... ΕΡΤ * "Η ΕΡΤ δεν είναι θέμα 2.600 υπαλλήλων", είπε ο Κ. Κυρανάκης

Πτυχές του σχεδίου... εξυγίανσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ανέδειξε ο Κώστας Κυρανάκης (ΕΡΤ-1) σημειώνοντας ότι "η ΕΡΤ δεν είναι ένα θέμα 2.600 υπαλλήλων, είναι ένα θέμα 11 εκατομμυρίων φορολογούμενων". Ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. σημείωσε επανειλημμένως ότι "οι απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων απαγορεύονται από τον νόμο". Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε με νόημα ότι "ο κόσμος ρωτάει για διάφορους παρουσιαστές εκπομπών, για ανθρώπους που έχουν πάρει εξωτερικές παραγωγές και κατά τη γνώμη μας κάνουν προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης παραβιάζοντας τον ρόλο της αντικειμενικής ΕΡΤ όπως ορίζεται από το σύνταγμα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτούς τους βλέπει ο ελληνικός λαός και τους πληρώνει". Ο κ. Κυρανάκης είπε ότι "χρειαζόμαστε διαφάνεια. Υπάρχουν παραγωγές που μπορούν να υποστηριχθούν από το προσωπικό της ΕΡΤ; Για ποιο λόγο να πληρώνουμε εξωτερικές παραγωγές; Αυτό είναι σπατάλη"...

Σημειώνεται ότι προχθές ο Μάκης Βορίδης (ΕΡΤ-1) υποστήριξε ανοιχτά την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013 καθώς "ελήφθη η απόφαση της δημιουργίας νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τη νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση, ως είχε κάθε δικαίωμα"! Απευθυνόμενος δε προς τους παρουσιαστές της εκπομπής σημείωσε ότι "προσφύγατε και οι εργαζόμενοι και άλλοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε πως ήταν συνταγματική απόφαση. Τι λείπει εδώ; Υπάρχει κάνα θέμα;". Ο Μάκης Βορίδης επέμεινε ότι "ήταν μια πολιτική απόφαση. Ως προς τη δημοκρατικότητά της δεν πάσχει, μπορεί να πάσχει, κατά την κρίση του καθένα, ως προς το περιεχόμενο".

Περιβαλλοντική προστασία με δράσεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα!

"Οι παγκόσμιες κλιματικές και τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν σήμερα μια συνολική αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, για να προσελκύσουμε πράσινες επενδύσεις και να δημιουργήσουμε πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας", ισχυρίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κλείνοντας το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα, πρόταξε την ανάγκη για "δράσεις που θα υλοποιηθούν προπαντός με συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα ώστε να έχουμε γρήγορο και οικονομικό αποτέλεσμα"! Κατέθεσε δε ένα ευχολόγιο για "οριστικό τέλος στην άναρχη δόμηση με μια σύγχρονη, έξυπνη και φιλική προς τον πολίτη χωροταξική πολιτική. Με οργανωμένα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα δάση, αλλά και ενεργού, παραγωγικής τους διαχείρισης, ώστε να συνδυάζουμε αρμονικά την προστασία του δάσους με την οικονομική βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL