Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Μ. Καλογήρου: Εκτιτέες οι ποινές του βιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Καλογήρου: Εκτιτέες οι ποινές του βιασμού

Η αναμόρφωση του συστήματος των ποινών είναι η «εμβληματικότερη» αλλαγή του νέου Ποινικού Κώδικα τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το σημαντικό νομοθέτημα κυρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια. Την ίδια ώρα, έντονες διαφωνίες για το ζήτημα του ορισμού του βιασμού και την πλημμεληματική αντιμετώπιση περιπτώσεων βιασμού κατεγράφησαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι από το Ποτάμι. Ο Μ. Καλογήρου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών παρατηρώντας ότι «θα το λύσουμε το ζήτημα», αν και υπερασπίστηκε τη φιλοσοφία των παρεμβάσεων που γίνονται στις ισχύουσες διατάξεις.

Σε σχέση με την εντονότερη κριτική που αφορά την πλημμεληματική αντιμετώπιση του βιασμού σε περίπτωση έμμεσου εξαναγκασμού στη γενετήσια πράξη, όπως στην περίπτωση εκβιασμού, ο Μ. Καλογήρου απάντησε ότι «έχουμε ένα βαρύ πλημμέλημα, άρα, με έκτιση της ποινής, τρία έως πέντε χρόνια». Ο Μ. Καλογήρου σημείωσε ότι ο βιασμός μέσω σωματικής βίας ή σοβαρής απειλής παραμένει κακούργημα, ενώ ο ομαδικός βιασμός τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών κι ο θανατηφόρος βιασμός με ισόβια.

Ο Μ. Καλογήρου πρόσθεσε ότι ο βιασμός προσώπου που είναι ανίκανο να αντισταθεί για οποιαδήποτε αιτία τιμωρείται ως κακούργημα εκτιμώντας ότι καλύπτει τις περιπτώσεις που το θύμα δεν αντιστέκεται γιατί «παγώνει» από το σοκ της επίθεσης. Επισήμανε ακόμα ότι τιμωρείται «η κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους ορισμένων κατηγοριών προσώπων, εργοδότες, γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, προκειμένου να πετύχουν γενετήσια επαφή με πρόσωπα που εξαρτώνται από αυτούς».

Σχολιάζοντας το αίτημα για αναθεώρηση του ορισμού του βιασμού ώστε να προσδιορίζεται μόνο από την έλλειψη συναίνεσης από τη μεριά του θύματος, ο Μ. Καλογήρου παρατήρησε ότι «εάν δεν αποτυπωθούν σωστά, λελογισμένα τα ζητήματα αυτά σε συγκεκριμένες διατάξεις, ουσιαστικά θα οδηγηθείς σε μια ικανοποίηση ενός κοινού αισθήματος, να βάλουμε σε μια ποινική διάταξη τα πάντα, η οποία όμως είναι ανεφάρμοστη και θα οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Ο Μ. Καλογήρου τόνισε ότι οι αλλαγές που γίνονται στο σύστημα των ποινών προσπαθούν να απαντήσουν στην αντίφαση των αυστηρών ποινών και στην έκτιση μικρού μέρους αυτών των ποινών, καθώς και στη συνεχή υπερσυσσώρευση κρατουμένων στις φυλακές, με μείωση των ποινών, καθιέρωση εναλλακτικών τρόπων έκτισης των ποινών, αλλά και έκτιση των ποινών ακόμα για σοβαρά πλημμελήματα. Σε σχέση με τη διαφθορά υπογράμμισε ότι «οι απειλούμενες ποινές κλιμακώνονται αναλόγως προς την απαξία της εκάστοτε συμπεριφοράς, ώστε να είναι συγχρόνως αναλογικές και αποτελεσματικές».

Αντιδράσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη τόνισε ότι ο ορισμός του βιασμού στον Ποινικό Κώδικα «δεν ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και τις υποχρεώσεις της χώρας και δεν ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης σε σεξουαλική πράξη». Η Μ. Θελερίτη σημείωσε ότι οι αλλαγές που γίνονται «αναπαράγουν αναχρονιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία αναρωτήθηκε «γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση, γιατί υπάρχει αυτή η κλιμάκωση μεταξύ κακουργήματος και πλημμελήματος;» επισημαίνοντας ότι «ο βιασμός είναι βιασμός είτε έχει ασκηθεί σωματική βία είτε δεν έχει ασκηθεί σωματική βία».

Επιφυλάχθηκε το Ποτάμι

Ο εισηγητής του Ποταμιού Νίκος Νυφούδης επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματός του στην Ολομέλεια της Βουλής, επέκρινε όμως μία σειρά από αλλαγές, όπως η αντιμετώπιση μορφών «ξεπλύματος» χρήματος ως πλημμελήματος. Ο Ν. Νυφούδης υιοθέτησε την κινδυνολογία της Ένωσης Εισαγγελέων για «παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων». Σε σχέση με τον βιασμό και την πλημμεληματική αντιμετώπιση κάποιων μορφών του, μίλησε για «εξόχως προβληματική διάταξη», καθώς «το θύμα βιασμού υφίσταται την ίδια σωματική συνέπεια, είτε ο βιασμός προήλθε υπό την απειλή βίας είτε με ψυχολογική απειλή».

Διαφωνία Παρασκευόπουλου για τα βασανιστήρια

Τη διαφωνία του για τη μετακίνηση του εγκλήματος των βασανιστηρίων από τα εγκλήματα εσχάτης προδοσίας στα εγκλήματα περί την υπηρεσία εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος διαφώνησε με το σκεπτικό ότι «μεμονωμένες πράξεις βασανιστηρίων δεν θίγουν το πολίτευμα». Τόνισε ότι «μια πράξη βασανισμού αναιρεί τον ανθρώπινο αυτοπροσδιορισμό» σημειώνοντας ότι «η ύπαρξη αυτοπροσδιορισμού, όμως, είναι συμβολικά και απολύτως αναγκαία για την ψήφο, άρα είναι βάθρο της Δημοκρατίας και του πολιτεύματος».

Ο Ν. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι ένα «έργο ιστορικής σημασίας», καθώς είναι μόλις η τέταρτη φορά που συμβαίνει από σύστασης του ελληνικού κράτους μετά το 1824, το 1835 και το 1950. «Είναι ένα νομοθέτημα συστηματοποιημένο, όπου διευκρινίζονται και οι εννοιολογικές ασάφειες του παρελθόντος, αποκρυσταλλώνονται με απόλυτο τρόπο οι βασικές αρχές της δίκαιης δίκης» παρατήρησε ο έτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας.

Διεθνής Αμνηστία: «Να αποσυρθεί το άρθρο 336»

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον νέο νομικό ορισμό του βιασμού η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζοντας ότι ο νέος ορισμός «δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα». Η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε ότι «ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης» και κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL