Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο και είναι καθοριστικής σημασίας

"Η περιβαλλοντική επιβάρυνση και αδικία επιτείνεται από τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κρίση. Όμως, το παρόν αλλά και το μέλλον μπορούν να αλλάξουν μόνο μέσα από τη δράση των ενεργών πολιτών, των περιβαλλοντικών κινήσεων, της επιστημονικής κοινότητας μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς"

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο, είναι καθοριστικής σημασίας και διαπερνά όλες τις υπόλοιπες πολιτικές που ακολουθεί η χώρα, υπογραμμίζει το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σημειώνει πρέπει ότι ο περιβαλλοντικός πλούτος και οι φυσικοί πόροι να διαφυλαχθούν. Ως εκ τούτου, ο αγώνας για την πρόοδο, τη δημοκρατία και τη βιωσιμότητα συμπορεύεται με τους αγώνες για το περιβάλλον, προσθέτει.

"Η περιβαλλοντική επιβάρυνση και αδικία επιτείνεται από τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κρίση" τονίζεται στην ανακοίνωση. "Όμως, το παρόν αλλά και το μέλλον μπορούν να αλλάξουν μόνο μέσα από τη δράση των ενεργών πολιτών, των περιβαλλοντικών κινήσεων, της επιστημονικής κοινότητας μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας".

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019

Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, όπου για πρώτη φορά το ζήτημα του κλίματος και των επικείμενων περιβαλλοντικών πολιτικών έχει καθορίσει σημαντικά την ατζέντα τους.

Το οικολογικό και περιβαλλοντικό διακύβευμα αποτελεί πλέον κρίσιμο παράγοντα στον επανακαθορισμό του άξονα προόδου συντήρησης διεθνώς.  Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι πολιτικές προστατευτισμού και εθνικής περιχαράκωσης που εφαρμόζει ο Τράμπ κι από την άλλη, το κίνημα FridaysforFutureσυσπειρώνει κάθε βδομάδα ολοένα και περισσότερους μαθητές που απαιτούν άμεσα μέτρα για το κλίμα και το μέλλον τους καθώς και η Βρετανία που, λίγο πριν το Brexit,κυρήσσει την χώρα σε κατάσταση «κλιματικής έκτακτης ανάγκης».

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και η κινητοποίησή του για τα ζητήματα του κλίματος, της προστασίας της βιοποικιλότητας, των καθαρών θαλασσών δείχνουν ότι δε μπορούμε να αρνούμαστε πλέον την πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση και τα οικολογικά αδιέξοδα είναι εδώ, τα ζούμε, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και η αμφισβήτησή τους πλέον θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα οικοσυστήματα αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση και αδικία επιτείνεται από τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κρίση. Τα συμπτώματα είναι εμφανή:γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση ενεργειακών, ορυκτών και άλλων φυσικών πόρων, υφαρπαγή κοινών και δημόσιων αγαθών, υποβάθμιση φυσικών περιοχών, αποκλεισμός ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού από τα βασικά αγαθά αλλά και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες.
Όμως, το παρόν αλλά και το μέλλον μπορούν να αλλάξουν μόνο μέσα από τη δράση των ενεργών πολιτών, των περιβαλλοντικών κινήσεων, της επιστημονικής κοινότητας μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Η συγκρότηση ενός πόλου πρόοδου, οφείλει να θέτει στο επίκεντρο τα οικολογικά και κλιματικά επίδικα. Πρόκειται για μονόδρομο προς τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολλούς.
Η ανασυγκρότηση ενός δικαίου, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, μοντέλου στην ελληνική οικονομία, που θα δημιουργήσει μακροχρόνια απασχόληση και ευημερία είναι εφικτό. Για να επιτευχθεί όμως αυτό,είναι αναγκαία η σύγκρουση με τις πολιτικές και τις λογικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην οικονομική και παράλληλα οικολογική κρίση. Οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που η ΝΔ ακόμα υπερασπίζεται έχουν δείξει τα όριά τους, εναποθέτουν την προστασία του περιβάλλοντος εξ’ ολοκλήρου στους μηχανισμούς της αγοράς, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των επενδυτικών ευκαιριών και των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων τομέων. Πρόκειται για πολιτικές ακραία επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο, είναι καθοριστικής σημασίας και διαπερνά όλες τις υπόλοιπες πολιτικές που ακολουθεί η χώρα. Ως εκ τούτου, ο αγώνας για την πρόοδο, τη δημοκρατία και τη βιωσιμότητα συμπορεύεται με τους αγώνες για το περιβάλλον.

 

Δείτε όλα τα σχόλια