Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Συνεδρίασαν τα όργανα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ...και αφήνει στο απυρόβλητο τη Ν.Δ. * Προειδοποιήσεις σε όσους αντέδρασαν για τον Βενιζέλο. "Προφανώς ανήκει στον χώρο και όλοι θέλουμε να ανήκει" είπε η πρόεδρος / Η Φ. Γεννηματά επιμένει στην οριστική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδρίασαν τα όργανα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ...και αφήνει στο απυρόβλητο τη Ν.Δ. * Προειδοποιήσεις σε όσους αντέδρασαν για τον Βενιζέλο. "Προφανώς ανήκει στον χώρο και όλοι θέλουμε να ανήκει" είπε η πρόεδρος / Η Φ. Γεννηματά επιμένει στην οριστική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ...

Να βάλει “φρένο” στο εκρηκτικό εσωτερικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές ως αποτέλεσμα της απόφασής της να απομακρύνει τον Ευ. Βενιζέλο επιχείρησε χθες η Φ. Γεννηματά ζητώντας ενότητα στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Απέδειξε εκ νέου -κόντρα στους ισχυρισμούς του Ευ. Βενιζέλου περί στροφής προς τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι ο στόχος της είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο μίλησε με σκληρά λόγια, αφήνοντας ξανά τη Ν.Δ. στο απυρόβλητο. “Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα, ηττήθηκε, αποδοκιμάστηκε, φεύγει”, “δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη και γι’ αυτό στις εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά!”.

Έβαλε τον πήχη πιο ψηλά από το 7,7% των ευρωεκλογών αναφέροντας ότι “στις ερχόμενες εκλογές θέτουμε ως στόχο να αντιστοιχίσουμε τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις με το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών”.

“Η ρήξη δεν ήταν δική μου επιλογή”

Έχοντας δίπλα της και τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γ. Καμίνη κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, θέλησε να υπογραμμίσει ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί κατηγορίες εναντίον της απόφασής της και έδειξε ευθέως τον Ευ. Βενιζέλο ως υπαίτιο της ρήξης.

Είπε δηλαδή ότι η επιλογή της για το ψηφοδέλτιο σηματοδοτεί το “διάπλατο άνοιγμα της πόρτας για να συμπαραταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής” οι προοδευτικοί πολίτες και πως αυτόν τον στόχο υπηρετεί. “Έχει ξεκάθαρα πολιτικά και όχι προσωπικά κριτήρια. Θα κριθεί από τους πολίτες. Η ρήξη και η σύγκρουση δεν ήταν ποτέ δική μου επιλογή. Έχω όμως και έχουμε την ευθύνη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων”.

“Προφανώς ανήκει στον χώρο και όλοι θέλουμε να ανήκει”, “αν ήμουν στη θέση του θα είχα κατέβει με σταυρό. Η επιλογή που έκανε είναι δική του απόφαση, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θέλουμε να φύγει” είπε (Open TV) για τον Ευ. Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε προαναγγείλει, απουσίαζε από τη συνεδρίαση, όπως απουσίασε και ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης λόγω υποχρεώσεων στις Βρυξέλλες.

Προειδοποίηση Γρηγοράκου

Η συνεδρίαση, αν και προγραμματισμένη εδώ και καιρό, πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονων και λιγότερο έντονων επικρίσεων που δέχεται η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από το εσωτερικό του κόμματος, από τον Κ. Σημίτη και τον Ν. Ανδρουλάκη μέχρι τον Λ. Γρηγοράκο και τον Δ. Λιντζέρη και λιγότερο από τον Ανδ. Λοβέρδο και μικρότερου βεληνεκούς στελέχη που απέσυραν τις υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές από το Σάββατο αμέσως μετά την εκρηκτική αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου.

Έτσι, η Φ. Γεννηματά ζήτησε να σταματήσει η “εσωστρέφεια, η οποία ρίχνει νερό στον μύλο ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.” και πρόσθεσε ότι τους θέλει “όλους και πάντα και τώρα δίπλα στην πρώτη γραμμή της μάχης για να πάμε μπροστά με βάση το πολιτικό και εκλογικό μας σχέδιο”.

Μάλιστα, προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση, είχαν απευθυνθεί οι κατάλληλες προειδοποιήσεις που έκαναν λόγο για ενδεχόμενη διαγραφή του Λ. Γρηγοράκου. Ο βουλευτής και χθες το πρωί αμφισβήτησε έντονα την απόφαση της Φ. Γεννηματά μιλώντας για “λάθος” και “ανεπίκαιρη” κίνηση που “αποδυναμώνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.”.

Ανέφερε ότι “ο Βενιζέλος δεν είναι αναλώσιμος. Δεν τελειώνει, τον θέλει ο ελληνικός λαός" και πως θεωρεί αυτονόητο ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας αν πάρει χαμηλότερο ποσοστό από τις ευρωεκλογές”. Υιοθετώντας τις κατηγορίες Βενιζέλου, είπε πως “φαίνεται ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλει αυτοδύναμη τη Ν.Δ." και ότι "μας γυρίζει πίσω η απόφαση αυτή, δεν θα φύγει κανένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει ΚΙΝ.ΑΛΛ.".

Καθησύχασε για την “κυβερνησιμότητα”

Παράλληλα, η Φ. Γεννηματά επιχείρησε να καθησυχάσει την αγωνία τόσο των αντιδρώντων βουλευτών που συμμερίζονται τις θέσεις Βενιζέλου για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. όσο και της βάσης του κόμματος που προβληματίζεται για το εάν ο παραγκωνισμός του Ευ. Βενιζέλου σηματοδοτεί στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και απομάκρυνση από την προοπτική συμμετοχής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε κυβέρνηση μαζί με τη Ν.Δ. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το έκανε με έμμεσο τρόπο, με μια αναφορά που μπορεί να σχετίζεται με θέση στην αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και σε θέση συγκυβερνήτη ή ενδιάμεσα. Είπε ότι “η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή, σύγχρονη, προοδευτική δύναμη στη Βουλή και στον λαό”, “που πιστεύει στον διάλογο και στη συνεννόηση για τα εθνικά θέματα και τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, τις συνταγματικές αλλαγές και την αλλαγή εκείνων των δεσμεύσεων προς τους εταίρους μας που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας και καταδικάζουν τη χώρα”, “μια σύγχρονη ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη, δυνατό αντίβαρο στη συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας”.

Κατόπιν αυτών πρόσθεσε ότι “το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο και αναλαμβάνει την ευθύνη να ανταποκριθεί σε αυτό το ιστορικό χρέος. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μια καθαρή και ισχυρή εντολή από τους πολίτες στο Κίνημα Αλλαγής στις ερχόμενες εκλογές, που θα αποτρέπει την κυριαρχία της Ν.Δ. και παράλληλα θα αποδυναμώσει σημαντικά περαιτέρω και καθοριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ”.

“Αν τα φέρει έτσι η κάλπη...”

Ερωτηθείσα πάντως (Open TV) αν ισχύει ότι συζητήθηκε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μείνει στην αντιπολίτευση και να στηρίζει τη Ν.Δ. με ψήφο ανοχής, το διέψευσε. Είπε ότι αυτό “θα συζητηθεί την ώρα που πρέπει, θα το υποδείξει ο λαός με την ψήφο του και “αν τα φέρει έτσι η κάλπη, συζητούμε στη βάση της λύσης της προοδευτικής διακυβέρνησης”.

“Παρών” Γερουλάνου

Ο Π. Γερουλάνος ζήτησε από τη Φ. Γεννηματά να μπει σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, “ώστε να δώσω σε όλη την Ελλάδα την πολιτική μάχη για τη νίκη των ιδεών μας...”. Είπε ότι, ανεξάρτητα την απόφαση που θα λάβει, “την οποία θα σεβαστώ απόλυτα”, θα είναι “και σε αυτήν την πολιτική, ιδεολογική και εκλογική μάχη, αλλά και στις μάχες που θα δοθούν μετά τις εκλογές”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL