Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Σπριντ με ένα πόδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπριντ με ένα πόδι

Στο τελικό σπριντ προς τη γραμμή τερματισμού των εκλογών, η Φ. Γεννηματά μοιάζει σαν να έκοψε ένα κουτσό πόδι, για να τρέχει γρηγορότερα, γνωρίζοντας όμως ότι με ένα πόδι λιγότερο απλώς θα κουτσαίνει περισσότερο. Τουλάχιστον με αυτό μοιάζει...

- Η Φώφη Γεννηματά πάντα ήθελε να “φάει” τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έψαχνε την κατάλληλη στιγμή.

- Γιατί διώχνει τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια, τον Βενιζέλο ο οποίος είναι ταυτισμένος με τη σκληρή γραμμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ.;

- Γιατί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κατέρρευσε στις ευρωεκλογές και γιατί τώρα η Φ. Γεννηματά προεξοφλεί αυτοδυναμία της Ν.Δ., η οποία μάλιστα υποβοηθείται από την κίνηση ρίσκου που πήρε εκείνη.

- Σε αυτή την περίπτωση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. Στην λιγότερο πιθανή περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία θα πράξει “ό,τι πει ο λαός”. Αν λάβει τρίτη εντολή θα προτάξει 5 “προοδευτικά” προγραμματικά σημεία για να συγκυβερνήσει, θα συμφωνήσει και σε άλλα πέντε “συντηρητικά”. Θα μπορεί πάντως να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους, θα απουσιάζει η πίεση του Βενιζέλου που σε περίπτωση παραμονής του θα ισοδυναμούσε και για τον Κυρ. Μητσοτάκη με διαδικαστική προσάρτηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Ν.Δ.

- Αφού δεν θα συνεργαστεί με την αυτοδύναμη Ν.Δ., η Φ. Γεννηματά βρίσκει αφορμή να τον διώξει επικαλούμενη ότι η γραμμή του για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. μπερδεύει το "καθαρό" μήνυμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

- Αλλάζει το μήνυμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την αποβολή Βενιζέλου; Όχι. Ο Βενιζέλος έφυγε, αλλά όχι η στρατηγική του για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή προτάσσει εντονότερα πλέον η Φ. Γεννηματά, χωρίς όμως το σκέλος της συγκυβέρνησης, το οποίο προεξοφλεί ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει.

- Γιατί τον διώχνει λοιπόν, αφού κρατά τη στρατηγική του; Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πει σε δυσαρεστημένους πρώην ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ: "Έδιωξα το βαρίδι, είμαστε ο προοδευτικός πόλος που κάνει αυτοκριτική και προβαίνει σε δραστικές πράξεις που επιβεβαιώνουν την αυτοκριτική". Δηλαδή χτυπάει στο βασικό επιχείρημα που και η αντιπολίτευση αναδεικνύει ως βασική αιτία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και που ο κόσμος το “ακούει”, δηλαδή την ηθική, την αλαζονεία. Εξ ου και υπονόησε ζήτημα ηθικής για τον Βενιζέλο, αν και χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Όπως η Ν.Δ. υποδύεται το "σεμνά και ταπεινά", έτσι και η Φ. Γεννηματά προχωρά σε μια βολική “κάθαρση” στο παρά πέντε, μετά από τέσσερα χρόνια προεδρίας της.

- Είναι μόνο το σήμα που θέλει να δώσει στον προοδευτικό χώρο ο λόγος που έδιωξε τον Βενιζέλο; Όχι. Γιατί η επιλογή της είναι δίκοπο μαχαίρι. Η αποβολή Βενιζέλου θα της στοιχίσει σίγουρα εκλογικά, παρότι περιμένει να επωφεληθεί προσελκύοντας προοδευτικούς ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στη Ν.Δ. και το μικρότερο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Άρα, το κάνει γνωρίζοντας ότι το ισοζύγιο απώλειας-κέρδους είναι τουλάχιστον αμφίβολο.

- Η αποβολή Βενιζέλου θα ωφελήσει κυρίως τη Ν.Δ. αφού ο κόσμος που στηρίζει τον Βενιζέλο θα ψηφίσει Ν.Δ., όπως και ο κόσμος του 7,7% του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που ακόμα κι αν δεν στηρίζει τον Βενιζέλο, συμμερίζεται τις θέσεις του, την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή και την άποψη περί συνεργασίας με τη Ν.Δ.

- Η σκληρή ρητορική της για “οριστικό τέλος” του Τσίπρα, δείχνει ότι η εκδίωξη Βενιζέλου δεν θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μη συνεργασία με τη Ν.Δ. εάν αυτή δεν είναι αυτοδύναμη. Δεύτερες κάλπες με απλή αναλογική δεν υπάρχουν. Την απλή αναλογική άλλωστε θα την καταργήσουν μαζί με τη Ν.Δ., πρώτα στην πράξη και μετά συνταγματικά.

- Ο βασικός λόγος που η Φ. Γεννηματά έδιωξε τον Βενιζέλο φαίνεται να σχετίζεται με το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα με το οποίο θέλει να έχει ξεμπερδέψει πριν τις 7 Ιουλίου. Δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί με συγκυβέρνηση, δεδομένου ότι θα της στοιχίσει η κίνησή της, όπως λογικά θα της στοιχίσει και η πόλωση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, η Φ. Γεννηματά μπορεί να μην φτάσει καν το 7,7% των ευρωεκλογών. Άλλωστε πριν από τις ευρωεκλογές, είχε φροντίσει να αποφασίσει συνέδριο ΠΑΣΟΚ για τον επόμενο Δεκέμβριο.

- Τον έδιωξε τελευταία στιγμή ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Τόσο απ' τον ίδιο όσο και από άλλους βουλευτές. Πρώτιστο μέλημα των βουλευτών είναι η επιβίωση τους, δηλαδή η επανεκλογή τους. Αυτό μπορούν πλέον να το κάνουν μόνο μέσα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κανείς από τους βουλευτές που ελπίζουν βάσιμα σε επανεκλογή τους, δεν θα σηκώσει πραγματικό αντάρτικο κατά της Γεννηματά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όποιον θα ήθελε να το κάνει, η Φ. Γεννηματά έχει απειλήσει πως "είναι μόνο η αρχή". Αυτά ενόψει και του σημερινού Π.Σ. και της Κ.Ε. της Κυριακής όπου θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για τις εθνικές εκλογές.

- Η βασικότερη αντίδραση ήρθε από τον Ν. Ανδρουλάκη (ο ανενεργός Σημίτης με την αντίδρασή του απλώς επηρεάζει κόσμο προς τη Ν.Δ.). Ο Ανδρουλάκης όμως θα είναι στις Βρυξέλλες.

- Η Φ. Γεννηματά δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί μετά τις εκλογές, είτε πάρει χαμηλό ποσοστό είτε μείνει στο ίδιο είτε το ανεβάσει λίγο ακόμα. Οι βενιζελικοί που θα στήριζαν τον Ανδρουλάκη σε περίπτωση διεκδίκησης του κόμματος, θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος.

- Ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε με τη Φ. Γεννηματά και θα εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας. Το γεγονός ότι υπήρξαν μήνες αναμονής για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική παρουσία του στην επόμενη Βουλή και ότι έγινε παρότι έπρεπε η Γεννηματά να “θυσιάσει” τον Θ. Παπαθεοδώρου (που τον αξιοποίησε ως διαπραγματευτικό χαρτί), σημαίνει ότι η συμφωνία μεταξύ τους είναι ισχυρή. Ο Γ. Παπανδρέου άλλωστε ποτέ δεν ήθελε μονομερή συνεργασία με τη Ν.Δ. και ούτως ή άλλως το νέο “προοδευτικό αφήγημα” τον καλύπτει.

- Η Φ. Γεννηματά θα είναι στην αντιπολίτευση, απαλλαγμένη από το μεγάλο “βαρίδι”, προσπαθώντας να ενισχύει το προοδευτικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ έπειτα από οκτώ χρόνια.

- Στην πορεία, σε κάποια θα διαφωνεί, σε άλλα όχι, θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές της Ν.Δ. με τις οποίες θα συμφωνεί. Θα είναι η “σοβαρή αντιπολίτευση”, ποντάροντας στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με “μηδενιστική” αντιπολίτευση. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι η "υπεύθυνη" αντιπολίτευση στην οποία προσδοκά ο Μητσοτάκης για εκλογή νέου ΠτΔ και την αποφυγή περιπετειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL