Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αντεπίθεση του "αμνού, που αίρει τις αμαρτίες", όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, Ευ. Βενιζέλου: / Αντεπίθεση του "αμνού, που αίρει τις αμαρτίες", όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, Ευ. Βενιζέλου: Η επιλογή της επιχορηγεί την αυτοδυναμία της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντεπίθεση του "αμνού, που αίρει τις αμαρτίες", όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, Ευ. Βενιζέλου: / Αντεπίθεση του "αμνού, που αίρει τις αμαρτίες", όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, Ευ. Βενιζέλου: Η επιλογή της επιχορηγεί την αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Λαύρος κατά της Φ. Γεννηματά ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος την κατήγγειλε ευθέως ότι η συνάντησή τους το Σάββατο ήταν στημένο επεισόδιο προκειμένου να εμφανιστεί πως ο ίδιος είναι εκτός παράταξης, ότι είναι “θύμα μιας σκοπιμότητας που εκφράζει η κ. Γεννηματά” και ότι η κίνησή της να τον διώξει ως “βαρίδι” θέλει να στείλει το μήνυμα ότι “δεν με θέλουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.”, “δηλαδή ότι είμαι εμπόδιο για την επιστροφή των προοδευτικών πολιτών στην παράταξη”.

Παράλληλα, δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά στην κατηγορία της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι δεν δεχόταν άλλη θέση πέραν της πρώτης του Επικρατείας, σχολιάζοντας ότι “δεν υπάρχει προηγούμενο διατελέσαντος προέδρου που ξαναγύρισε σε περιφέρεια να κάνει τον πολιτευτή”. Διευκρίνισε ότι δεν θα φτιάξει νέο κόμμα (“δεν θα κάνω καμία εχθρική κίνηση για την παράταξή μου”), ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. (“δεν υπάρχει στον ορίζοντα μου, ήμουν και είμαι στη δημοκρατική παράταξη”), ενώ προσπάθησε να προσπεράσει και σεναριολογία για τυχόν ενδιαφέρον του για θέση επιτρόπου ή τη θέση του ΠτΔ (“αφήστε τον ΠτΔ ήσυχο να πάρει τη σωστή απόφαση να μην υπογράψει τον ορισμό των δικαστικών”).

Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την “καρατόμησή” του από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος (Σκάι) ουσιαστικά κατηγόρησε τη Φ. Γεννηματά ότι προχώρησε σε αυτόν τον σχεδιασμό προκειμένου να προσφέρει στη Ν.Δ. αυτοδυναμία και έτσι να μην χρειάζεται να συνεργαστεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μαζί της, αλλά να προχωρήσει από τη θέση της αντιπολίτευσης. Για τον ίδιο, αυτό είναι μια καταστροφική απόφαση για την παράταξη, καθώς όταν θα είναι “χέρι - χέρι” με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, “ξέρουμε όλοι σε αυτή την περίπτωση ποιος απορροφάται”. “Δεν είμαι εγώ αυτός που θέλει να περιορίσει τη δύναμη της Ν.Δ. και να οδηγήσει σε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ;” είπε και “άδειασε” τη Φ. Γεννηματά και το επιχείρημά της ότι μεταξύ τους έχουν “αισθητές διαφορές στην πολιτική γραμμή και αντίληψή” τους, θέτοντας το ερώτημα: “Δεν συμβολίζει η ίδια τη συμπόρευση με τη Ν.Δ. ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας υπό τον κ. Αβραμόπουλο, στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου; Δεν το συμβολίζει ο Γ. Παπανδρέου, που πήρε την πρωτοβουλία της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας με Σαμαρά και Καρατζαφέρη; Αλλά δεν είπε αυτό, είπε ότι έχουμε διαφωνία στη στρατηγική, ότι εγώ δεν εκπέμπω το μήνυμα που θέλει. Δηλαδή ότι είμαι εμπόδιο για την επιστροφή των προοδευτικών πολιτών στην παράταξη”.

"Ελπίζω η βλάβη να μην είναι ανεπανόρθωτη"

Ειδικότερα είπε ότι “έχει πληγεί βαθύτατα η δημοκρατική παράταξη, ελπίζω η βλάβη να μην είναι ανεπανόρθωτη”, και υποστήριξε ότι με αυτό που έγινε “ενισχύουμε τη Ν.Δ. και συμβάλλουμε στο να μειωθεί δραστικά ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης”. “Εγώ είπα, αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά ηττημένο να αποσαθρωθεί σταδιακά στην αντιπολίτευση. Τώρα πάμε και κρατάμε το χέρι του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση”. Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας, ότι η “απειλή” της Φ. Γεννηματά πως αυτό “είναι μόνο η αρχή” απευθύνεται σε άλλους μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ότι οι αποχωρήσεις στελεχών που ακολούθησαν μετά την απομάκρυνσή του δεν έγιναν με δική του συνεννόηση.

Προσβολές και προσχήματα

Την κατηγόρησε ότι προσέβαλε τον Κ. Σημίτη λέγοντας ότι δεν έπρεπε να πει πως τον είχε υπερασπιστεί όταν δεχόταν επιθέσεις, ως εάν να μην ήταν αυτονόητο καθήκον της που το έκανε. Υπονοώντας ότι ήταν προσχηματική η επιλογή Καμίνη, έθεσε το ερώτημα γιατί αφού εκείνος μπορεί να εκφράσει το μήνυμα που θέλει η Φ. Γεννηματά, όπως λέει η ίδια, τον κατέβασε στις ευρωεκλογές και, αφετέρου, τι θα γινόταν αν είχε εκλεγεί στην Ευρωβουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL