Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΚΙΝ.ΑΛΛ: Χαμένοι στη μετάφραση των ποσοστών

Το πολιτικό επιχείρημα που προσπαθεί να προβάλει η Φ. Γεννηματά με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απλό, όμως ακόμα πιο απλή είναι η αποδόμησή του από την ίδια την πραγματικότητα.

Η πρόεδρος του φορέα λέει ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κατέρρευσε, αλλά αύξησε τη δύναμή του κατά 1,5 μονάδα, πηγαίνοντας στο περίπου 7,7%. Ώς εδώ καλά, εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συγκριθεί με το αποτέλεσμα που έλαβε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (σ.σ.: έτσι λεγόταν τότε το «όχημα» του ΠΑΣΟΚ). Όμως, εάν συγκριθεί με το αποτέλεσμα της Ελιάς (σ.σ.: έτσι λεγόταν τότε το «όχημα» του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές επί προεδρίας Βενιζέλου), τότε έχει χάσει ψηφοφόρους.

Το επόμενο σκέλος του προεκλογικού αφηγήματος της Χαρ. Τρικούπη είναι να παρουσιάζει νομοτελειακά με περισσή υπερβολή πως δήθεν επιβεβαιώνεται ότι οι προοδευτικοί πολίτες απελευθερώνονται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ επειδή το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανέβηκε μιάμιση μονάδα. Πέραν της υπερβολής, ο ισχυρισμός επίσης είναι βεβιασμένος γιατί δεν λαμβάνει υπόψη την παράμετρο ότι, εάν θεωρηθεί πως οι ευρωκάλπες είναι πιο «χαλαρές», σίγουρα οι εθνικές δεν είναι.

Σε κάθε περίπτωση, το επιχείρημα που παρουσιάζει η Φ. Γεννηματά για να αιτιολογήσει την ικανοποίησή της για τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως συνέπεια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεδαφικό, καθώς η ήττα του κυβερνώντος κόμματος όχι μόνο δεν επέφερε “στρατηγική νίκη” του φορέα, όπως θέλει να λέει ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά αντίθετα έφερε τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος.

Το γεγονός ότι η Χαρ. Τρικούπη ένιωσε την ανάγκη στα μέσα της εβδομάδας και εν μέσω πανηγυρισμών να δημοσιοποιήσει ένα διάγραμμα με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ από τις αναμετρήσεις του 2012 έως το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, ώστε να «αποδείξει» ότι το κόμμα είναι σε ανοδική πορεία από τότε που διαδέχτηκε η Φ. Γεννηματά τον Ευ. Βενιζέλο, μαρτυρά, ότι πέραν της ικανοποίησης από το γεγονός ότι δεν κατέρρευσε, οι υπόλοιπες επικοινωνιακές μεγαλοστομίες για «δυναμική παρουσία» και θρίαμβο έχουν ενοχλήσει ορισμένους εντός της παράταξης.

Το διάγραμμα για την πορεία του κόμματος σχεδίασε ο γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Β. Κεγκέρογλου, ώστε η Χαρ. Τρικούπη να μιλήσει για «βήμα - βήμα καταγραφή της σταθερής ανοδικής μας πορείας» και ότι άρα «είμαστε πλέον έτοιμοι για το μεγάλο άλμα στις εθνικές εκλογές».

Δεδομένου ότι το 2012 το ΠΑΣΟΚ υπέστη τη μεγάλη κατάρρευσή του και έκτοτε συνέχισε να καταρρέει, η επισήμανση μιας τέτοιας κίνησης εκ μέρους της Χαρ. Τρικούπη να δημοσιοποιήσει ένα τέτοιο διάγραμμα μοιάζει να επιδιώκει τη σύγκριση μεταξύ των δυο ηγεσιών εις βάρος του Ευ. Βενιζέλου.

Ωστόσο η Χαρ. Τρικούπη προσπερνά το γεγονός ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 επί προεδρίας Γεννηματά το ΠΑΣΟΚ έχασε 2 μονάδες από τις ευρωεκλογές του 2014. Ανώτεροι παράγοντες του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανέφεραν ότι «το 2012 το ΠΑΣΟΚ είχε ποσοστό 12% και στις ευρωεκλογές του 2014 έπεσε στο 8%, ενώ αντιθέτως «το κόμμα του 6,2% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 τώρα πήρε 7,7%, αύξηση εκλογικού ποσοστού κατά 25%», κάτι που ερμηνεύουν ως απάντηση σε όσους δεν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Τα ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ Γεννηματά

Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα των εκλογικών επιδόσεων, το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου του 2012 υπό τον Ευ. Βενιζέλο συγκέντρωσε 13,18% (833.452 ψηφοφόρους). Τον Ιούνιο του 2012 συγκέντρωσε 12,28% (756.024 ψηφοφόρους). Στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 το ΠΑΣΟΚ μείωσε κι άλλο το ποσοστό του με 8,02% (458.514 ψηφοφόρους) και στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έπεσε στο 4,68% και του 289.482 ψηφοφόρους.

Τον Ιούνιο του 2015 αναλαμβάνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η Δημοκρατική Συμπαράταξη βλέπει μικρή ανάκαμψη των ποσοστών: Συγκεντρώνει 6,29% και 341.321 ψηφοφόρους. Στις ευρωεκλογές το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκέντρωσε 7,7% και 434.500 ψηφοφόρους, σύμφωνα με το διάγραμμα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις