Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ο Βελόπουλος δεν θα αγόραζε τις επιστολές του Ιησού που πουλάει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Βελόπουλος δεν θα αγόραζε τις επιστολές του Ιησού που πουλάει...

Για ένα πρόχειρα δεμένο "βιβλίο" υπό τον τίτλο "Χειρόγραφα αποκαλύπτουν τις άγνωστες στιγμές του Ιησού Χριστού", ο τηλεπωλητής του έλεγε επί λέξει: "Έχει επιστολές του Ιησού Χριστού του ιδίου. Γράφει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Επιστολή δική του, δικές του (σ.σ.: και η κάμερα εστιάζει στα χέρια του με το δεξί κάνει ότι γράφει). Θα είστε οι μοναδικοί στον κόσμο που θα έχετε επιστολές του ίδιου του Χριστού, του Θεού μας. Δεν το πιστεύετε; Ορίστε... (σ.σ.: διαβάζει) από το βιβλίο 'Επιστολή του Ιησού Χριστού'. Νά τη, αυτή εδώ είναι. Την έγραψε ο ίδιος. Επιστολή του Χριστού μας, του Ιησού μας. Ο ίδιος ο Ιησούς τις έγραψε. Νιώθω δέος και μόνο που το κρατάω στα χέρια μου. Νά 'χω τις επιστολές του Ιησού στα χέρια μου, ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο!...".

Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν θα αγόραζε τις επιστολές του Ιησού, τις οποίες μοσχοπουλούσε μέχρι πρόσφατα. Μόνο αφελής δεν είναι και κάνουν λάθος όσοι και όσες τον θεωρούν ως έναν ακόμη γραφικό τύπο και "σημείο των καιρών". Ο Βελόπουλος είναι ένας πανέξυπνος τύπος, που έμαθε από πολύ νωρίς τη δύναμη της τηλεόρασης και ότι μπορεί να πουλάει "φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες", είτε σε επίπεδο εμπορευμάτων είτε σε επίπεδο ιδεών και ειδήσεων. "Πουλάει" εαυτόν ως μέγα ανιδιοτελή πατριώτη - κι έπεισε ουκ ολίγους.

Δημιούργημα του "Μακεδονικού" και των καναλιών

Είναι (και αυτός) δημιούργημα του λεγόμενου "Μακεδονικού", αλλά και πολλών περιφερειακών τηλεοπτικών καναλιών (TV Θεσσαλονίκη, "Ερμής", "Βεργίνα", "Best", "Τηλεάστυ", "Εγνατία", "Kontra", "Zoom" και "Alert"), που ρίχνουν νερό στον "μύλο" της Ακροδεξιάς. Η παρουσία του στα δημόσια πράγματα ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την τηλεοπτική του καριέρα, τη δεκαετία του ’90 και το φούντωμα του "Μακεδονικού". Έκτοτε, με κάποια διαλείμματα είναι συνεπής προωθητής μια έξαλλης εθνικοφροσύνης και συνωμοσιολογίας. Κινούμενος αξιακά στο σλόγκαν της χούντας "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια", που, όπως φαίνεται αγγίζει ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, δέθηκε από νωρίς στο άρμα του εθνικισμού και ας θήτευσε για λίγο στο ΠΑΣΟΚ. Και είναι πολύ πιθανόν να έβγαλε περισσότερα χρήματα πουλώντας μέσα από τα βιβλία του και τις εκπομπές του άλογη εθνικοφροσύνη παρά από τις δήθεν αγιορείτικες και "ευλογημένες" κηραλοιφές και οδοντόπαστες με μύρο που πουλάει τα τελευταία χρόνια.

Το φτωχόπαιδο που έγινε αστός

Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο κάθε ευκαιρία που βρήκε μπροστά του και από φτωχόπαιδο του Δενδροποτάμου έγινε αστός του Πανοράματος με σπίτια και ευτραφείς τραπεζικούς λογαριασμούς. Διαθέτει, όπως διατείνεται, επικερδείς επιχειρήσεις, ενώ ελέγχει μαζί με τον αδελφό του Δ. Βενιέρη, που ακούγεται ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., τον ραδιοφωνικό σταθμό "Φόκους" της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να μνημονευθεί, επίσης, ότι το 2012, και ενώ ήταν βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ., που καλούσε τους καλούς πατριώτες να μη φυγαδεύσουν τα λεφτά τους σε τράπεζες εξωτερικού, ο Κ. Βελόπουλος "πάρκαρε" για ένα διάστημα ένα σημαντικό ποσό σε τράπεζα της Γερμανίας.

Δώκαμε και μεις για το "εθνικοπαράφρων"

Αρκετό χρήμα έβγαλε και από τον τυποκτόνο νόμο Βενιζέλου, καταθέτοντας αγωγές σε εφημερίδες και δημοσιογράφους εάν του ασκούσαν σκληρή κριτική. Για παράδειγμα, περίπου 60.000 ευρώ προστέθηκαν το 2000 στους τραπεζικούς του λογαριασμούς από τα ταμεία της "Αυγής". Ήταν η εποχή της "μάχη των ταυτοτήτων" για το θρήσκευμα και σε ένα ρεπορτάζ ο Κ.Βελόπουλος, που ήταν από τους βασικούς διοργανωτές των διαδηλώσεων, αναφερόταν ως "γνωστός εθνικοπαράφρων". Αν και ο όρος είναι καθαρά πολιτικός και όχι ψυχιατρικός, κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά της εφημερίδας, ζητώντας αποζημίωση 50 εκατ. δραχμές. Πρωτόδικα στο ποινικό κομμάτι όλα τα στελέχη της εφημερίδας κρίθηκαν αθώα, ενώ απορρίφθηκε και η αγωγή. Ο Βελόπουλος άσκησε έφεση μόνο για την αγωγή και τον Μάρτιο του 2003 το Εφετείο Θεσσαλονίκης, με εντελώς άλλο σκεπτικό από το Πρωτοδικείο, καταδίκασε την "Αυγή" και επιδίκασε ποσό περίπου 60.000 ευρώ ως αποζημίωση. Να σημειωθεί, όμως, ότι από λάθος συνεννόηση η εφημερίδα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Μετά την εξάντληση των εγχώριων δικαστικών μέσων, η "Αυγή" προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο τον Ιούνιο του 2008 την δικαίωσε. Την εποχή εκείνη ο Κ. Βελόπουλος είχε δημιουργήσει έναν δήθεν πολιτιστικό σύλλογο που τον ονόμαζε "Δίαυλος Ελλήνων" και διατηρούσε σχέσεις αδελφοσύνης με τη Χρυσή Αυγή και άλλα ακροδεξιά μορφώματα. Το 1997 πρωτοστάτησε σε αντισυγκέντρωση που έγινε στην Τσιμισκή με αφορμή ένα ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, αργότερα με άλλους ομοϊδεάτες του εφόρμησε στο Φεστιβάλ Βιβλίου και κάποιοι από την παρέα του διέλυσαν περίπτερο με βιβλία από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επιχείρησε να διαλύσει και αρχαιολογικό συνέδριο επειδή μια εισήγηση αμφισβητούσε τον ανδρισμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η πολιτική του καριέρα

Είναι ορκισμένος "νεομακεδονομάχος", "τουρκοφάγος", πιστός στην ιδέα της Μεγάλης Ελλάδας, αντισημίτης, θαυμαστής του Βλαντίμιρ Πούτιν, ορκισμένος εχθρός του Τζορτζ Σόρος και μέγας διακινητής ψευδών ειδήσεων. Προτείνει τη θεσμοθέτηση της θανατικής ποινής, θέλει τον Έβρο με τείχος και ναρκοπέδιο για να ανατινάζονται οι μετανάστες που μπαίνουν λαθραία στη χώρα μας. Μιλά για σχέδια αφελληνισμού και ισλαμοποίησης της Ελλάδας, βλέπει παντού εχθρούς του έθνους που συνωμοτούν για να διαλύσουν τη χώρα, αλλά και εσωτερικούς εχθρούς που είναι έτοιμοι να συνδράμουν στα σκοτεινά τους σχέδια. Στην κεντρική πολιτική σκηνή μπήκε το 2007 ως βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ. μαζί με τον άλλο εθνικό τηλεπωλητή Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη. Αν και ορκιζόταν δημόσια ότι δεν θα πουλήσει τον Γ. Καρατζαφέρη, το έπραξε το 2012 για να πάει στη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά, ως μία ακόμη μεγάλη "μεταγραφή". Δεν συμπεριλήφθηκε σε ψηφοδέλτια και το 2015 αποχώρησε από τη Ν.Δ. Έκτοτε αποθεώνει τον Πούτιν και το "ξανθό γένος". Το 2016 ανακοίνωσε από τις τηλεοπτικές του εκπομπές ότι ιδρύει την "Ελληνική Λύση", ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών τού έδωσε νέα ώθηση στο ακροδεξιό και εθνικιστικό ακροατήριο, την οποία κεφαλαιοποίησε στις ευρωεκλογές...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL