Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πρώτα η Αθήνα και η Αττική, μετά προγραμματική αντιπαράθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτα η Αθήνα και η Αττική, μετά προγραμματική αντιπαράθεση

Μπορεί οι εθνικές εκλογές του Ιουλίου να αποτελούν το κρίσιμο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, ωστόσο έως αύριο τα βλέμματα και η δουλειά όλων είναι στραμμένα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο της Αθήνας. Οι μάχες της Ρένας Δούρου και του Νάσου Ηλιόπουλου αποτελούν προτεραιότητα για τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος. Αντίστοιχα, και ο αγώνας που δίνουν αριστεροί και προοδευτικοί υποψήφιοι δήμαρχοι σε δήμους της Αττικής και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα, το σύνολο του κομματικού μηχανισμού βρίσκεται σε κινητοποίηση για την προεκλογική εκστρατεία τόσο μέσα από την κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος για την επόμενη τετραετία με στόχο τη στήριξη της μεσαίας τάξης, όσο και από τον σχεδιασμό στρατηγικής για την επαναπροσέγγιση των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και οι οποίοι απείχαν ή ψήφισαν μικρότερα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να δώσει μια μάχη προγραμματική, σημείο το σημείο, με ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και το σχέδιο για την επόμενη τετραετία σε "ταληράκια".

Βιώσιμη ανάπτυξη για την κοινωνία

Για "τριάντα πάρα πολύ πυκνές μέρες έως τις εθνικές εκλογές" μίλησε στην τηλεόραση του Open ο Δ. Τζανακόπουλος. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αυτή τη φάση "θα πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, να αντιπαραθέσουμε πολιτικά προγράμματα, να προσπαθήσουμε να ξεδιπλώσουμε τη δική μας πολιτική προοπτική". Επισήμανε δε από την πλευρά της κυβέρνησης ότι οδηγός για την επόμενη τετραετία είναι αυτό που "εγκαινιάσαμε από τον Αύγουστο" με την έξοδο από τα Μνημόνια και τη χάραξη της νέας πολιτικής στραμμένης στους πολλούς. "Εμείς θέλουμε μια ανάπτυξη που να είναι βιώσιμη και συμπεριληπτική, δηλαδή να αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι κάποιους λίγους. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να ανασυγκροτήσουμε παραγωγικά και οικονομικά την ελληνική κοινωνία" επισήμανε.

Στοχευμένες παρεμβάσεις για τα μεσαία στρώματα

Αναφερόμενος στο δίλημμα των εκλογών, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως θα είναι το ποιος θα κυβερνήσει και με τι πρόγραμμα. "Χρειαζόμαστε περισσότερες δουλειές και με καλύτερους μισθούς. Την ίδια στιγμή, στοχευμένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις στη φορολογία κατά τον τρόπο που κατανοεί η Ν.Δ." σημείωσε ως παράδειγμα διαφορετικής φιλοσοφίας που διαπερνά τα προγράμματα των δύο κομμάτων.

Γενναία μείωση ΕΝΦΙΑ για τα μεσαία εισοδήματα

"Η Ν.Δ. λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί 30% οριζόντια, δηλαδή την ίδια μείωση να έχουν οι πλούσιοι, την ίδια οι μεσαίοι, την ίδια οι φτωχοί. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει μια ανακατανομή. Θεωρούμε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για τους πολύ πλούσιους, δηλαδή για εκείνους που διατηρούν περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ, άνω του 1.000.000 ευρώ, και ότι θα πρέπει να γίνει μια εξαιρετικά γενναία μείωση για τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδήματα".

Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα

"Θέλουμε ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν θέλουμε να βάλουμε τις συντάξεις στη διακινδύνευση του συστήματος που προτείνει η Ν.Δ., το οποίο στην πραγματικότητα αυτό, που κάνει είναι να βάζει ένα μεγάλο ερώτημα για το πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις 2,5 εκατ. ανθρώπων που παίρνουν επικουρική σύνταξη" πρόσθεσε.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με απορρύθμιση

Υπογράμμισε ακόμα την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση μισθών επισημαίνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, που είχε μειωθεί το 2011-2012 κατά 27% και 35% για τους νέους. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., "εμείς θέλουμε τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας. Διότι η Ν.Δ. θεωρεί ότι ο τρόπος για να προχωρήσει η χώρα σε ανάπτυξη είναι η πλήρης απορρύθμιση του εργασιακού τοπίου. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με αυτούς τους όρους. Ή, αν υπάρξει, τότε αυτή θα έχει κοντά πόδια και θα οδηγήσει στα ίδια λάθη, προβλήματα και καταστάσεις που οδηγηθήκαμε το 2009-2010, όταν και ξέσπασε η τεράστια κρίση στη χώρα" είπε χαρακτηριστικά.

Στηρίξαμε οικονομία και φτωχότερους

Την εκτίμηση πως η ψήφος των πολιτών στις ευρωεκλογές δεν αποτελεί μια θετική ψήφο απέναντι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε ο Π. Σκουρλέτης, τονίζοντας ωστόσο ότι "στέλνει μηνύματα και προειδοποιήσεις". "Σημασία έχει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι βγάζουμε κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές" είπε. Αναφερόμενος στις αιτίες του αποτελέσματος, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "δεν είναι κακό να μοιραζόμαστε τις σκέψεις για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στις τηλεοράσεις, και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας". "Η αντίληψη των κλειστών επιτελείων που συζητούν μόνο με τον αρχηγό και βγάζουν με έναν επικοινωνιακό, επιτηδευμένο τρόπο, κάποιες ειδήσεις ή παρουσιάζουν ένα ψεύτικο πρόσωπο κρατάει πολύ λίγο. Ο κόσμος έχει δικό του αισθητήριο και μπορεί να καταλαβαίνει" πρόσθεσε.

"Αν σήμερα μας παρουσιάζετε ένα πρόγραμμα οφείλεται στο ότι υπήρξε αυτή η κυβέρνηση που σταθεροποίησε την οικονομία και σήμερα, πράγματι, μπορούμε να μιλάμε για μια θετική προοπτική. Αυτό πιστώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ" πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης. Θύμισε μάλιστα ότι το 2015, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας. "Είναι σαν μια μάνα που έχει δύο παιδιά και το ένα είναι ασθενικό και πάσχει από υποσιτισμό και το άλλο κάπως στέκεται στα πόδια του. Τι θα κοιτάξει η μάνα εκείνη την ώρα; Το ένα πιάτο φαΐ που διαθέτει, γιατί ένα μόνο είχε, κατά προτεραιότητα να το δώσει σ’ αυτό που θέλει να σώσει τη ζωή του" είπε, εξηγώντας την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τους ανθρώπους που ήταν στην ακραία φτώχεια. "Και τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα, μπορούμε να σχεδιάζουμε και να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Κι αυτό θα το αναγνωρίσει ο κόσμος" υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL