Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
"Ίσες αποστάσεις" της Φ. Γεννηματά - Η Χ. Τρικούπη αποφεύγει την κριτική στη Ν.Δ. και τους υποψηφίους της *Το τηλεφώνημα Σγουρού στον Πατούλη δείχνει προτίμηση... / "Γαλαζωπή" ουδετερότητα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε Αθήνα - Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ίσες αποστάσεις" της Φ. Γεννηματά - Η Χ. Τρικούπη αποφεύγει την κριτική στη Ν.Δ. και τους υποψηφίους της *Το τηλεφώνημα Σγουρού στον Πατούλη δείχνει προτίμηση... / "Γαλαζωπή" ουδετερότητα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε Αθήνα - Αττική

Την περασμένη Δευτέρα, στη σύσκεψη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών κάλεσε όλους τους πολίτες που στήριξαν τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να στηρίξουν προοδευτικά ψηφοδέλτια “ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν υποψήφιοί μας”. Αυτό, όπως τόνισε, “για να δώσουμε μήνυμα ότι η παράταξη της προόδου, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης είναι παρούσα και εξακολουθεί να κερδίζει συνειδήσεις και να αλλάζει τις ζωές των πολιτών”.

Αυτή τη θέση αρχής και το μήνυμα που εξέφρασε ο πρωθυπουργός είναι προφανές ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Φ. Γεννηματά σε ό,τι τους αφορά επέλεξαν να το αγνοήσουν και να το θυσιάσουν στον βωμό της τακτικής των δήθεν ίσων αποστάσεων που κρατούν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., ακόμα και αν είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κρύβουν την προτίμησή τους για “γαλάζια” υποψηφιότητα. Κάτι που από τα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει ότι δεν θα ίσχυε στην περίπτωση που σε εμβληματικές περιφέρειες και δήμους το διακύβευμα θα ήταν να μην κυριαρχήσουν οι επιλογές της Δεξιάς έναντι τυχόν υποψηφιοτήτων του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο τοποθετείται στον προοδευτικό χώρο.

Ο λόγος για τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον β’ γύρο των κρίσιμων αναμετρήσεων της Αττικής και της Αθήνας. Η απόφαση της Χαρ. Τρικούπη είναι στη μάχη της Περιφέρεια Αττικής να μη στηριχθεί ούτε η Ρ. Δούρου ούτε ο Γ. Πατούλης καθώς επίσης ούτε ο Ν. Ηλιόπουλος ούτε ο Κ. Μπακογιάννης στη μονομαχία για τον Δήμο Αθηναίων. Αυτό ξεκαθαρίστηκε και από τους υποψήφιους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που απέτυχαν να περάσουν στον β’ γύρο, τον Γ. Σγουρό, αλλά και τον Π. Γερουλάνο, οι οποίοι στις σχετικές ανακοινώσεις τους δεν “έδειξαν” ούτε ευθέως ούτε καν εμμέσως στήριξη στους Ρ. Δούρου και Ν. Ηλιόπουλο έναντι των “γαλάζιων” αντιπάλων τους, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μη λάβουν θέση σε ευρύτερο επίπεδο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η κίνηση του Γ. Σγουρού να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μόνο με τον Γ. Πατούλη για να τον συγχαρεί για το ποσοστό και τον προεκλογικό αγώνα του ισοδυναμεί με στήριξη.

Στο ευρύτερο επίπεδο όμως, η στάση των δύο υποψήφιων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που αποκλείστηκαν από τον β’ γύρο ισοδυναμεί με προσπάθεια να εξομοιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ., όπως ακριβώς κάνει η κεντρική αντιπολιτευτική αφήγηση της Φ. Γεννηματά. Όμως η απόφαση των ίδιων όσο και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κεντρικά να μην στηρίξουν για τον β’ γύρο τον υποψήφιο που εκφράζει τον προοδευτικό χώρο απέναντι στον συντηρητικό λειτουργεί και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, όπως και στο κεντρικό πολιτικό: προς όφελος των υποψηφίων της Ν.Δ., οι οποίοι προηγούνται. Όπως ακριβώς οι δήθεν ίσες αποστάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. -που στην πραγματικότητα αποτυπώνονται ως μονόπλευρα “πυρά” κατά του πρώτου εν αντιθέσει με την “αόρατη” για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αξιωματική αντιπολίτευση - δεν προσέφεραν τίποτα στο εκλογικό αποτέλεσμα του φορέα στις ευρωεκλογές, αλλά, αντίθετα, προσέφεραν πάρα πολλά στον Κυρ. Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL