Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Προγραμματική αντιπαράθεση με ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και του σχεδίου για το αύριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγραμματική αντιπαράθεση με ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και του σχεδίου για το αύριο

Με συστράτευση όλων και αποφασιστικότητα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στη μάχη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου με πίστη πως η ανατροπή της ήττας στις ευρωεκλογές είναι εφικτή αλλά και αναγκαία για την κοινωνία και τη χώρα.

“Το παιχνίδι είναι ανοιχτό” συνομολογούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την κινητοποίηση όλου του κομματικού μηχανισμού. Περιοδείες, ανοιχτές συνελεύσεις και συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να παρουσιαστεί αναλυτικά στην κοινωνία αφενός το έργο της κυβέρνησης, αφετέρου το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.

Προγραμματική δουλειά

Μάλιστα ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή για τη συγκρότηση και την κωδικοποίηση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία “τρέχουν”, μεταξύ άλλων, οι Γ. Δραγασάκης, Ευ. Τσακαλώτος και Αλ. Χαρίτσης. Πρόθεση της Κουμουνδούρου και του κυβερνητικού επιτελείου είναι η προεκλογική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη να έχει αμιγώς πολιτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά στοιχεία ώστε να γίνουν σαφή και ξεκάθαρα στους πολίτες τα δύο σχέδια που συγκρούονται και διαμορφώνουν τα επίδικα της κάλπης. Στην προγραμματική δουλειά, που μεταφράζεται και σε ενίσχυση του ρόλου του κόμματος, θα μπουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Αυξάνεται η στήριξη

Τα βλέμματα του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου είναι στραμμένα στους πολίτες που ψήφισαν το 2015, αλλά την περασμένη Κυριακή είτε απείχαν είτε επέλεξαν να στηρίξουν μικρότερα κόμματα εκφράζοντας, έτσι τη διαμαρτυρία τους απέναντι στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε μέρα φτάνουν στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας μηνύματα στήριξης και διαθεσιμότητας για την προεκλογική μάχη, πολλά εξ αυτών από ανθρώπους που επέλεξαν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά τώρα συσπειρώνονται στον αγώνα για να μην επιτρέψουν την κοινωνική ισοπέδωση που προαναγγέλλει η Ν.Δ.

Προς συνεδρίαση της Κ.Ε.

Προκειμένου να οργανωθούν περαιτέρω ο προεκλογικός αγώνας και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, μετά την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεδριάσουν η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αλλά και η εκλογική επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ταύτιση Ν.Δ. με ΔΝΤ-ΣΕΒ κατά μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την εκτίμηση πως ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα σε δυο σχέδια εξέφρασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης μιλώντας στον Alpha. “Νομίζω ότι, επειδή ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών ούτως ή άλλως είναι διαφορετικός, θα αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σχέδια” ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη η συζήτηση αυτής της προεκλογικής περιόδου να μην εξαντληθεί σε άλλα ζητήματα, “αλλά πάνω στα συγκεκριμένα προγράμματα”. “Για να γίνει κατανοητό ποια είναι τελικά η λογική, η φιλοσοφία του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που συμπυκνώνονται σε αυτή τη φράση, που κατά καιρούς λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η κοινωνική ανισότητα είναι φυσικός νόμος. Από κει απορρέουν πολλά” είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση, που χαρακτήρισε “στρέβλωση” τη ρύθμιση των 120 δόσεων που ευνοούν τους “μπαταχτσήδες”, σημείωσε ότι το να υποστηρίζεις πως “αυτό το μέτρο αποτελεί μια στρέβλωση, ανάμεσα στις δύο εκλογικές μάχες κιόλας, αν μη τι άλλο δείχνει μια εμπάθεια κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί στον πυρήνα της πολιτικής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι η οικονομική συγκέντρωση σε μεγάλες οικονομικές μονάδες”. “Όταν από το 2010 έως το 2015 εξόντωσαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω από 142.000 έκλεισαν από το '10 έως και το '15, ενώ 45.000 καινούργιες δημιουργήθηκαν από το '15 μέχρι τώρα. Οι αριθμοί αυτοί είναι, δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει κανείς, δεν μπορεί να τα παρουσιάσει κάπως αλλιώς”, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης. “Αυτά που έλεγαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ένας πυρήνας του ΣΕΒ τα λέει η Νέα Δημοκρατία και είναι μέτρα κατά της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων” υπογράμμισε.

Ανάδειξη του σχεδίου ανάπτυξης

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης τόνισε και εκείνος πως ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να γίνει με όρους υπαιτιότητας και προγραμματικής διακριτής αντιπαράθεσης, χωρίς προσωποποιήσεις. “Πρέπει να συζητήσουμε έχοντας μπροστά μας το μέλλον, δηλαδή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική ισορροπία και δημοκρατία”.

Παράλληλα, μίλησε για μια δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. “Τώρα που βγαίνουμε από τους σκληρούς καταναγκασμούς των Μνημονίων και έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας να εφαρμόσουμε στοιχεία της δικής μας πολιτικής, πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τη δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας” σημείωσε και πρόσθεσε: “Μιας δεύτερης ευκαιρίας για να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί ουσιαστικά τα δικαιώματα της κοινωνίας μέσα από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης με κοινωνική αλληλεγγύη, οικολογική ισορροπία και δημοκρατία. Και οι τρεις όροι είναι σημαντικοί, αλλιώς η ανάπτυξη είναι για τους λίγους και όχι για τους πολλούς”. “Είμαστε σε μια φάση σταδιακής φορολογικής ελάφρυνσης. Στο επίκεντρο της συζήτησής μας είναι οι δουλειές, ανάπτυξη με δουλειές. Αυτό που λέει η Ν.Δ. είναι δουλειές χωρίς κοινωνική αξιοπρέπεια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς καθορισμένα ωράρια, χωρίς κοινωνική ασφάλιση” επισήμανε ο Ν. Φίλης.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στην είσοδο 2 εκατ. ανασφάλιστων στη δημόσια Υγεία, στην κανονικότητα που υπάρχει πλέον στην εκπαίδευση, καθώς καθηγητές και βιβλία είναι από την πρώτη μέρα στα σχολεία, αλλά και στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα χαρακτήρισε καταστροφικά τα όσα ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας. “Το πακέτο της Ν.Δ. για τις φοροαπαλλαγές είναι 5 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο δημοσιονομικός χώρος είναι 1,2 δισ. ευρώ. Από πού θα τα βρει η Ν.Δ.; Θα τα βρει από περικοπές κοινωνικών δαπανών. Δίνουμε ελπίδα, δεν τρομοκρατούμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με το έργο που έχει φέρει εις πέρας έχει δώσει ένα παράδειγμα πολιτικής ηθικής, επισημαίνοντας πως ναι μεν υπήρξαν συμπτώματα και συμπεριφορές ορισμένων υπουργών που είχαν χαρακτηριστικά έπαρσης, “αλλά δεν υπήρχε ούτε ένας υπουργός, ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος να πιάστηκε με το χέρι μέσα στο μέλι”.

Τρεις άξονες

Συλλογικότητα, παρουσίαση του οράματος της Αριστεράς, προβολή του κυβερνητικού έργου και επαφή με την κοινωνία έθεσε ως άξονες για τη μάχη των εκλογών ο Δ. Παπαδημούλης στον ρ/σ Στο Κόκκινο, τονίζοντας ότι χρειάζονται και διορθώσεις και προσαρμογές. “Χρειάζεται, πρώτον, εξωστρέφεια. Δεν μπορούμε να επικοινωνούμε με τους πολίτες μέσω socialmedia, κλεισμένοι στα γραφεία. Δεύτερον, να προβάλουμε το έργο που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες, γιατί με όλα μας τα λάθη και τις αδυναμίες καταφέραμε να ξελασπώσουμε τη χώρα με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις” είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Τρίτον, να παρουσιάσουμε ως ένα αριστερό κόμμα το όραμά μας και το ρεαλιστικό μας πρόγραμμα για το μέλλον και την επόμενη τετραετία. Τέταρτον, να δυναμώσουμε το κόμμα, γιατί τα αποτελέσματα, ειδικά στις αυτοδιοικητικές, έδειξαν ότι δεν έχουμε καταφέρει -παρότι είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, με την εξαίρεση του ΑΚΕΛ- να συγκροτήσουμε ένα μαζικό, οργανωμένο, αριστερό κόμμα, με παρουσία στα συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση, στους αρμούς της κοινωνίας” πρόσθεσε και τέλος τόνισε την ανάγκη να μετατραπούν σε “πενηνταράκια με συγκεκριμένα παραδείγματα, την κοινωνική απειλή και οπισθοδρόμηση, που εκφράζει το πρόγραμμα της Ν.Δ.”.

“Αυτό θέλει ορθό πολιτικό λόγο με επιχειρήματα, προσοχή, τεκμηρίωση και εξυπνάδα, γιατί εκεί, μετά το 33%, όλοι εκεί έχουν γίνει ήρεμοι και ευπρεπείς. Ακόμη και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει πάψει να τσιρίζει” υπογράμμισε.

Ό. Γεροβασίλη: Στη μάχη με αυτοπεποίθηση

“Θα δώσουμε τη μάχη της ανατροπής του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Θα τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με την απόλυτη αυτοπεποίθηση ότι κινούμαστε στην κατεύθυνση του συμφέροντος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών” ανέφερε στο Πρακτορείο FM η Ό. Γεροβασίλη.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι “έχουμε διαχειριστεί πολύ δύσκολα θέματα και πολύ δύσκολες εκλογικές μάχες τα τελευταία αρκετά χρόνια. Αυτή ήταν η έβδομη εκλογική αναμέτρηση στη σειρά από το 2010 και μετά και το κάναμε με επιτυχία και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μια τέτοια μάχη θα δώσουμε και τώρα και θα δώσουμε τη μάχη της ανατροπής αυτού του αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής. Παράλληλα, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα αναμετρηθούν τα πολιτικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. και «ο ελληνικός λαός θα κρίνει από τα δύο πoιο προτιμά».

Υπογράμμισε όμως ότι θα πρέπει να γίνει πολιτικός διάλογος, “όχι διάλογος της ατάκας, όχι των fake news, όχι όλα αυτά που ζήσαμε το πιο μεγάλο διάστημα”. “Είναι μείζoν το διακύβευμα, αυτό είναι το σημαντικό. Ο κάθε πολίτης θα σταθεί απέναντι στην κάλπη και απέναντι στο διακύβευμα του τι θα συμβεί από την επομένη των εκλογών, στη ζωή του, στο σπίτι του, στα παιδιά του κ.λπ. Επειδή το διακύβευμα είναι μεγάλο, η στιγμή για τη χώρα είναι κρίσιμη” σημείωσε η Ό. Γεροβασίλη.

ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η Ν.Δ.

Θ. Φωτίου: "Όσα λέει η Ν.Δ. οδηγούν σε μείωση συντάξεων"

"Αν γίνει αυτό που λέει ο Μητσοτάκης και εργαζόμενοι αποφασίσουν ότι θα πάνε σε ιδιωτικό πυλώνα για την επικουρική ασφάλιση, οι γονείς τους τη χάνουν αυτομάτως. Γιατί την επικουρική ασφάλιση την πληρώνουν άμεσα, σήμερα, οι εργαζόμενοι για τους γονείς τους. Επίσης, αυτομάτως, επειδή δεν θα υπάρχουν στον ΕΦΚΑ τα ποσά που έχουμε σήμερα, αυτό σημαίνει μείωση συντάξεων"

“Ο λαός πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη Δεξιά να έχει ενσωματωμένα όλα τα ακροδεξιά στοιχεία, ή μια κυβέρνηση προοδευτική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ” ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5.

“Πρέπει να πούμε επίσης στον κόσμο τι σημαίνει αυτό που του υπόσχονται στο ασφαλιστικό. Όχι τα περί Πινοσέτ, αυτά δεν τα καταλαβαίνει ο λαός, όπως δεν καταλαβαίνει και τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός. Πρέπει να λέμε τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν” είπε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας μάλιστα περαιτέρω, σημείωσε πως “αν γίνει αυτό που λέει ο Μητσοτάκης και αύριο εργαζόμενοι αποφασίσουν ότι θα πάνε σε ιδιωτικό πυλώνα για την επικουρική ασφάλιση, αυτοί που παίρνουν σήμερα επικουρική ασφάλιση, οι γονείς τους, τη χάνουν αυτομάτως. Γιατί την επικουρική ασφάλιση την πληρώνουν άμεσα, σήμερα, οι εργαζόμενοι για τους γονείς τους. Επίσης, αυτομάτως, επειδή δεν θα υπάρχουν στον ΕΦΚΑ τα ποσά που έχουμε σήμερα, αυτό σημαίνει μείωση συντάξεων”.

«Βρούτσης και Ξαφά λένε ότι κάθε μέτρο που έχουμε κάνει θα το καταργήσουν γιατί δημιουργεί πρόβλημα στον δημοσιονομικό χώρο" πρόσθεσε. "Με απλά λόγια, λένε αυτά που μας έλεγε το ΔΝΤ: 'Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε από αυτά, μας ενδιαφέρει μόνο να πάρουμε πίσω τα χρωστούμενα'» συνέχισε. "Η χώρα έχει εξασφαλιστεί για σαράντα χρόνια και για το ασφαλιστικό και για το χρέος της, αλλά θα δημιουργήσουν πρόβλημα, θα λένε ότι δεν βγαίνουν τα δημοσιονομικά και ότι χρειάζεται Μνημόνιο. Είναι έτοιμοι να τα επαναφέρουν” επισήμανε η Θ. Φωτίου.

Εκτίμησε ακόμα ότι είναι δυνατόν να αντιστραφεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπενθυμίζοντας ότι, σε σχέση τα ποσοστά που πήρε το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαρροή είναι πολύ μικρή. “Αντίθετα, αν συγκρίνετε τα ποσοστά της Ν.Δ. με τα μεγαλύτερα που πήρε, το 2015, θα δείτε ότι έχει αυξήσει ελάχιστα αυτή τη δύναμη. Κάθε μονάδα που χάνει η Ν.Δ. από αυτούς που είπαν 'να στείλουμε μήνυμα, αλλά όχι και πρωθυπουργό Μητσοτάκη, βρε αδερφέ', έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ διπλή, είναι μία που χάνει η Ν.Δ. και μία που κερδίζουμε εμείς” υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να επανέλθουν οι ψηφοφόροι που αποστρατεύτηκαν. “Όλοι αυτοί που απογοητεύτηκαν, από εμάς, το Μνημόνιο, τα λάθη. Αποστρατεύτηκαν, αλλά βλέπουν πια ότι τα πράγματα έφτασαν σε ένα όριο, δεν μπορούν με την αποχή τους να φέρουν τον Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Είναι πολύ σημαντική αυτή η 'δεξαμενή', μπορούμε να αρδεύσουμε μεγάλα ποσοστά από εκεί” είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι που ψήφισαν άλλα κόμματα και οργανώσεις “με περηφάνια θα δώσουν την ψήφο για να συνεχίσει η χώρα μας υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL