Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Δ. Τζανακόπουλος για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: / Δ. Τζανακόπουλος για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: Το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει, όπως έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: / Δ. Τζανακόπουλος για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: Το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει, όπως έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα

Εύλογος και ευεξήγητος πανικός έχει καταλάβει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από το ενδεχόμενο να ολοκληρωθούν οι επιλογές της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. “Υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα, που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της”, υπογράμμισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στη λυσσώδη πίεση. Τις τελικές αποφάσεις πάντως θα τις πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναγάγει σε κυρίαρχο θέμα το ζήτημα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι είναι τμήμα της “στρατηγικής ήττας” που πρέπει να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο χθες έδωσε δύο συνεντεύξεις για το θέμα αυτό - αμφότερες στον ΣΚΑΪ!

“Υπάρχει μια έντονη φοβία, μια έντονη αγωνία στη Ν.Δ. και νομίζω ότι αυτή η αγωνία σχετίζεται με μια ανάγκη να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη” εκτίμησε (στο ραδιόφωνο του Alpha) ο Δ. Τζανακόπουλος. Μάλιστα απάντησε και στον ισχυρισμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη. “Εμείς γιατί να χειραγωγήσουμε τη Δικαιοσύνη; Εμείς δεν έχουμε κάτι να φοβόμαστε. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως αγωνία” είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την αντιπολίτευση, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για τον νέο πρόεδρο και τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Μαΐου, οπότε, ύστερα από ακροάσεις, επελέγησαν τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Αρείου Πάγου και τρεις για την Εισαγγελία. Το δε υπουργικό συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο να γίνει αυτή την Παρασκευή.

Π. Σκουρλέτης: Η Δικαιοσύνη δεν είναι λάφυρο

“Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της Ν.Δ. πρέπει να μας φοβίσει” συνηγόρησε (στον Real) ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. “Πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε την Δικαιοσύνη ως λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης. Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και σε μια λειτουργούσα Δημοκρατία, με βάση τη διάκριση των εξουσιών δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να σχετίζεται το θέμα των εκλογών για την ανάδειξη κυβέρνησης με το θέμα της ανάδειξης των νέων Δικαστικών Αρχών. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή την ανάγνωση κάνει. Λέει 'αφήστε τα αυτά, αν βγούμε εμείς είναι δικά μας'. Είναι έτσι όμως;” αναρωτήθηκε.

Ο Π. Σκουρλέτης απάντησε και στην κριτική της Ν.Δ. λέγοντας ότι “η κυβέρνηση, όπως και η εκάστοτε κυβέρνηση, πρέπει να επιδιώκει τη διαμόρφωση της μέγιστης συναίνεσης και στα πρόσωπα της δικαστικής ηγεσίας και αυτό θα πράξει η κυβέρνησή μας”. Μάλιστα διευκρίνισε ότι ο διορισμός Στουρνάρα από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές του 2014 είναι “τελείως διαφορετικό ζήτημα” από την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

“Το ένα αφορά μια διακριτή εξουσία, η δικαστική είναι η μία από τις τρεις εξουσίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και το άλλο αφορά τον κεντρικό τραπεζίτη” είπε και πρόσθεσε ότι “δεν είναι το ίδιο πράγμα η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία οφείλει να κινείται και μέσα στις συντεταγμένες της οικονομικής πολιτικής, όπως καθορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση”.

Αλ. Χαρίτσης: Δεν κρατιούνται

“Κάποιοι δεν κρατιούνται να έρθουν ξανά στην εξουσία αντιμετωπίζοντας τη Δικαιοσύνη και το κράτος ως κομματικό λάφυρο. Πρέπει επιτέλους να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα συνεννόησης στη χώρα μας για κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της Δικαιοσύνης” τόνισε (στο News 247) ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Υπενθύμισε δε πως “η Ν.Δ. και ο Ευ. Βενιζέλος δεν δικαιούνται να ομιλούν όταν ήταν εκείνοι που το 2014, λίγο πριν το τέλος της θητείας της τότε κυβέρνησης, τοποθέτησαν τον Γ. Στουρνάρα -ένα πολιτικό πρόσωπο- στην κρίσιμη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δεσμεύοντας τις επόμενες κυβερνήσεις για έξι χρόνια”.

“Η διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει, έχουν περάσει τα ονόματα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Και δεν βλέπω τον λόγο που αυτή η διαδικασία πρέπει να διακοπεί”, τόνισε (στο Action24) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Η Ν.Δ. απορρίπτει τη συνεννόηση

Όμως η Ν.Δ. απορρίπτει ακόμη και τη συνεννόηση. “Δεν μπορεί να γίνει εδώ μόνο με μια διακομματική και υπερκομματική συνεννόηση, αν και αυτό είναι απαραίτητο. Συνιστά έκφραση καταδολίευσης του συντάγματος” ισχυρίστηκε (στον ΣΚΑΪ) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας. “Μια κυβέρνηση που έχει απολέσει το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας και δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό στερείται εξ αντικειμένου τη δυνατότητα να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού” ανέφερε ο Ν. Δένδιας (στο Πρώτο Πρόγραμμα).

“Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία στη Δικαιοσύνη. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με ποια στοιχεία θα την ορίσει;” υποστήριξε (στον ΣΚΑΪ) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρόσθεσε: “Υπάρχει διάκριση των εξουσιών, οι εξουσίες δεν είναι ίσες, ο λαός τις εκφράζει διά των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Όταν παύει να υπάρχει αυτό, παύει η κυβέρνηση να ασκεί αυτές τις εξουσίες. Αυτή η κυβέρνηση δεν εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία. Επομένως, πώς θα ορίσει ηγεσία στη Δικαιοσύνη;”.

Την παραίτηση της κυβέρνησης και τη συγκρότηση υπηρεσιακής ζήτησε (στον News 247) ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για κατάχρηση εξουσίας και μεθοδεύσεις θεσμικής εκτροπής.

Η επιλογή να πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου “έγινε με τη σκέψη και στην επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου" εκτίμησε (στον Real) ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. Για “θεσμική εκτροπή” έγραψε (στο liberal.gr) η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο συνάδελφός της Βασίλης Κικίλιας εκτίμησε (στον ΣΚΑΪ) ότι το θέμα του ορισμού νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη “είναι βαθιά πολιτικό. Τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου προσπαθεί να βάλει χέρι και να διορίσει τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης. Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ποιοι λόγοι βρίσκονται πίσω από αυτήν τη μεθόδευση”.

Ευ. Βενιζέλος: Ποινικός Κώδικας και Δικονομία

Ελαφρά διαφοροποιημένος -τουλάχιστον λεκτικά- από τη Ν.Δ. εμφανίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος ζητώντας από την κυβέρνηση “να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού, αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών” και “να δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα θέλοντας να πουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή εμείς θα εμφανιζόμαστε να κάνουμε αυτό που κάναμε όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, την οποία θέλουμε να χειραγωγούμε ως κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ”. Πρότεινε δε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ψηφιστούν συναινετικά ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, για τους οποίους υπάρχει πολιτική συναίνεση.

Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση “τυπικά αποκτά την αρμοδιότητα (ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης) όταν έχουμε αποχώρηση των δικαστών, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μετά. Πριν την 1η Ιουλίου δεν έχει την κατά χρόνο αρμοδιότητα, δεν είναι επίκαιρη η άσκηση της αρμοδιότητας αυτής. Την αρμοδιότητα την είχε η κυβέρνηση και θα μπορούσε να κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες εφόσον την 1η Ιουλίου θα είχε πράγματι την αρμοδιότητα. Αλλά την 1η Ιουλίου η Βουλή θα έχει διαλυθεί προ πολλού, θα βρισκόμαστε στις τελευταίες φάσεις, στις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, και, βεβαίως, η κυβέρνηση θα είναι υπηρεσιακή, θα είναι κυβέρνηση διαχείρισης των τρεχουσών υποθέσεων και, κάλλιστα, μπορεί να μείνουν κάποιες ημέρες τα δικαστήρια υπό την ηγεσία του Α' αντιπροέδρου ή του αρχαιότερου αντιεισαγγελέα”.

Αντίδραση Ν.Δ.

Την κατηγορία ότι θέλει “να διορίσει δικαστές της αρεσκείας της για να τους ελέγχει ως αντιπολίτευση” εκτόξευσαν κατά της κυβέρνησης "γαλάζιες" πηγές υποστηρίζοντας ότι απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις "δημοσίου υπαλλήλου έναν μήνα πριν και δεκαπέντε ημέρες μετά τις εκλογές, άρα και της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων”. Οι ίδιοι κύκλοι καταλήγουν ότι “η κ. Κοκοτίνη, που προτείνεται για την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και έκανε δεκτό το αίτημα της κυρίας Δημητρίου για το θέμα της αναίρεσης της άδειας στον κ. Κουφοντίνα, δεν ψηφίστηκε από τη Ν.Δ.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL