Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τη στρατηγική συνεργασία με τη Ν.Δ. θυμίζει ο Βενιζέλος

Κατέβασε τη "γραμμή" στη Φώφη Γεννηματά - Ο πρώην πρόεδρος ανέδειξε ως στόχο το μπλοκάρισμα της δυνατότητας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, την τελική φάση της αναθεώρησης του συντάγματος, την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, την ακύρωση της απλής αναλογικής...

Παρότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τουλάχιστον περιορίστηκε να μιλήσει για “μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ” ή ακόμα και “προσωπική ήττα του Αλέξη Τσίπρα”, ο Ευ. Βενιζέλος έτρεξε να αναγνώσει το εκλογικό αποτέλεσμα με τρόπο ώστε να “δικαιώνει” τη θέση του περί “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και έχουν υιοθετήσει στη Χαριλάου Τρικούπη ως κεντρική στόχευσή τους.

Με τη δήλωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε παρέμβαση που απευθύνεται στη Φ. Γεννηματά για το πώς πρέπει να προχωρήσει στα νέα δεδομένα σε σχέση και με τη ΝΔ. Αφενός να προχωρήσουν σε εκλογή ΠτΔ ώστε να αποφευχθούν εκλογές και αφετέρου να προχωρήσουν μαζί στη συνταγματική αναθεώρηση, ακυρώνοντας τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στην παρούσα Βουλή, με πρώτη αλλαγή την κατάργηση της απλής αναλογικής, και προωθώντας εκείνες στις οποίες συμφωνούν μεταξύ τους. “Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου” είπε. Επίσης, ανέφερε ότι “στρατηγική ήττα είναι να μην μπορείς να ελέγξεις τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές. Ούτε την εκλογή του επόμενου ΠτΔ. Ούτε την τελική φάση της αναθεώρησης του συντάγματος”.

Φυσικά, προτείνει συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. με το επιχείρημα ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιβάλει τον “προοδευτικό προσανατολισμό της χώρας”, κάτι που σε κυβερνητικό επίπεδο θα γίνει υποτίθεται με το “προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο” που θα προτείνει. Έτσι, ζήτησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. “να μετατρέψει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε δική του στρατηγική νίκη, για το μέλλον του τόπου, για τον προγραμματικό προσανατολισμό της χώρας, για την προστασία του συντάγματος και την αναβάθμιση των θεσμών”.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που ήδη έχει υιοθετήσει η Φ. Γεννηματά ως στρατηγική του φορέα, ωστόσο η παρέμβαση Βενιζέλου έρχεται να λειτουργήσει ως “υπενθύμιση” προς την ηγεσία να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση, αλλά και να προεξοφλήσει τις εξελίξεις παρουσιάζοντάς τις ως συντελεσμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρ. Πρωτόπαπας απαντώντας στην πρόσκληση που απευθύνει η Ν.Δ. στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ακόμα κι αν έχει αυτοδυναμία, δήλωσε (ρ/σ News 247) ότι δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας αν αυτή είναι αυτοδύναμη.

Έχασε 81.000 ψήφους, κέρδισε 36.000...

Την ίδια στιγμή, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προχωρά σε υπερβολές για το ποσοστό που έλαβε προκειμένου να τονώσει εαυτόν και να ισχυριστεί ότι έγινε κάποιου είδους αρχή για να επιστρέψουν κατά κύματα οι προοδευτικοί ψηφοφόροι. “Από σήμερα αλλάζει ο πολιτικός χάρτης. Το πολιτικό πουλόβερ του ΣΥΡΙΖΑ ξετυλίγεται. Το Κίνημα Αλλαγής γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες να συσπειρωθούν και πάλι στη δημοκρατική παράταξη” δήλωσε ο Στ. Μαλέλης. “Οι εθνικές εκλογές θα έχουν ένα διακύβευμα και αυτό θα είναι το ποιος θα εκφράσει αυθεντικά τον προοδευτικό χώρο” είπε ο Π. Χρηστίδης.

Η αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών όμως δείχνει ότι μια τέτοια ρητορική δεν δικαιολογείται. Αυτό διότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ναι μεν αύξησε κατά περίπου 36.000 τις ψήφους σε σχέση με τη ΔΗ.ΣΥ. στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου του '15 (τώρα έλαβε 376.991) με 1,5% παραπάνω, ωστόσο έχασε περίπου 81.000 ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014, όπου το εγχείρημα του τότε προέδρου Ευ. Βενιζέλου, η "Ελιά", είχε λάβει 8,02% με 458.514 ψήφους.

Εκτός Παπανδρέου - Καμίνης

Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επανεκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι Ν. Ανδρουλάκης και Ε. Καϊλή, με τον Ν. Παπανδρέου και τον Γ. Καμίνη να ακολουθούν μένοντας εκτός.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις