Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ισπανία / Ισπανία: "Ψήφος εμπιστοσύνης" στη νέα κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: "Ψήφος εμπιστοσύνης" στη νέα κυβέρνηση

Συνέχεια της εκλογικής αναμέτρησης του Απριλίου, αλλά και καταλύτη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αποτελέσουν μάλλον οι ευρωεκλογές στην Ισπανία. Οι Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos θα μετρήσουν για μία ακόμη φορά τις δυνάμεις τους, κάτι που αναμένεται να καθορίσει τις μεταξύ τους ισορροπίες και ενδεχομένως να κρίνει αν το PSOE θα επιδιώξει τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ή μειοψηφίας.

Οι Ισπανοί έλαβαν μέρος τον περασμένο μήνα στις τρίτες κοινοβουλευτικές εκλογές της τελευταίας τετραετίας, μιας εκλογικής αναμέτησης που κατέληξε στην επικράτηση χωρίς αυτοδυναμία του PSOE, την ταπεινωτική ήττα του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και τη δυσάρεστη έκπληξη της επανεμφάνισης των νοσταλγών του Φράνκο μέσω του φασιστικού Vox που συγκέντρωσε 10%.

Πριν από τρία χρόνια ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έμοιαζε "τελειωμένος" έπειτα από το εσωκομματικό πραξικόπημα εις βάρος του. Σήμερα εμφανίζεται ως κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο αέρας της νίκης από τις εκλογές του Απριλίου συνεχίζει να τον ευνοεί και οι τελευταίες μετρήσεις δίνουν στο κόμμα του προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Λαϊκού Κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές μετατοπίσεις σε σχέση με τις εκλογές του Απριλίου. Έτσι τη δεύτερη θέση αναμένεται να καταλάβει και πάλι το Λαϊκό Κόμμα, με τους φιλελεύθερους Πολίτες να ακολουθούν στην τρίτη θέση και το αριστερό Unidas Podemos στην τέταρτη.

Σύμφωνα με την έρευνα της Key Data, το PSOE αναμένεται να εκλέξει 17 ευρωβουλευτές, ενώ το ΡΡ προβλέπεται να εκλέξει 10, Ciudadanos 9, οι Unidas Podemos 8 και το Vox 6. Οι Ισπανοί φασίστες δεν αναμένεται πάντως να πετύχουν τα ποσοστά του Απριλίου καθώς ο ηγέτης του ΡΡ Πάμπλο Κασάδο έπαψε να φλερτάρει πολιτικά μαζί τους και στράφηκε προς τον "μεσαίο χώρο" καταγγέλλοντας κάθε τι "ακραίο", μεταξύ άλλων και το Vox.

Αντίθετα με τους πολιτικούς επιγόνους του Φράνκο, αύξηση των ποσοστών τους αναμένεται να σημειώσουν τα κόμματα των Καταλανών εθνικιστών με τον αριστερό συνασπισμό Ahora Republicas και το ψηφοδέλτιο των συντηρητικών Lliures per Europa του "καταζητούμενου" Κάρλες Πουτζντεμόν. Η εκλογή Καταλανών αυτονομιστών αναμένεται να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση της Μαδρίτης, καθώς η ισπανική Δεξιά ζητάει ήδη τον αποκλεισμό τους από το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως και στη χώρα μας, οι ευρωεκλογές στην Ισπανία συνοδεύονται από αυτοδιοικητικές εκλογές. Και σε αυτή την περίπτωση οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική της προοδευτικής πλειοψηφίας που εκφράστηκε στις κάλπες του Απριλίου. Η Αριστερά φαίνεται ότι θα διατηρήσει με τη στήριξη των Σοσιαλιστών τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, τη Μαδρίτη με τη Μανουέλα Καρμένα και τη Βαρκελώνη με την Άντα Κολάου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL