Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
ΑΥΣΤΡΙΑ / Ακροδεξιά εντός, εκτός και επί τα αυτά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΥΣΤΡΙΑ / Ακροδεξιά εντός, εκτός και επί τα αυτά

Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την τρέχουσα η πολιτική συγκυρία υπό την οποία διεξάγονται αυτές οι ευρωεκλογές στην Αυστρία. Η χώρα έχει βυθιστεί σε κυβερνητική κρίση μετά τη γνωστή, πλέον, υπόθεση διαρροής βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χανς Κρίστιαν Στράχε να «κανονίζει» την ανάθεση κρατικών συμβάσεων με αντάλλαγμα ρωσική οικονομική και πολιτική υποστήριξη με μια γυναίκα η οποία φέρεται ως ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη.

Ως συνέπεια, η κυβέρνηση αγαστής συνεργασίας Δεξιάς - Ακροδεξιάς του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς κατέρρευσε και η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον αυτή η υπόθεση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το ότι η ψηφοφορία στο αυστριακό Κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετατέθηκε για τη Δευτέρα, δηλαδή την αμέσως επομένη των ευρωεκλογών, με την αιτιολόγηση ότι πρέπει «να δοθεί χρόνος στην προεκλογική εκστρατεία», αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι ιθύνοντες της δεξιάς «πολυκατοικίας» αναμένουν το «πόρισμα» της κάλπης για να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι εκπρόσωποι του κυρίαρχου ρεύματος της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής εξέφρασαν ανοιχτά την ελπίδα η κατάρρευση της αυστριακής κυβέρνησης υπό το βάρος των σκανδάλων να έχει επιπτώσεις και πέρα από τη χώρα στέλνοντας μήνυμα στους ψηφοφόρους, ειδικά τους νεότερους, να μην εξαπατηθούν απ’ τα απλοϊκά κηρύγματα και τη ρητορική της Ακροδεξιάς.

Όσο βέβαια κι αν αυτό είναι το ζητούμενο, μένει να επιβεβαιωθεί από την κάλπη οποιαδήποτε μικρή η μεγάλη ζημιά για την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά εξαιτίας της κατάρρευσης της κυβέρνησης Κουρτς. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες το FPÖ, το Κόμμα των Ελευθέρων του Στράχε, επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια ανανέωσης του DNA του εστιάζοντας τον λόγο του -πού αλλού;- στο μεταναστευτικό.

Δεν δίστασε να επιτεθεί ακόμα και στην ανθρωπιστική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας, την Caritas, κατηγορώντας την ότι διευθύνει μια «βιομηχανία ασύλου»... Ζήτησε ακόμα να αυστηροποιηθεί το καθεστώς για τους αιτούντες άσυλο των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση αλλά έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το αίτημα του Στράχε είναι μόλις οι άνθρωποι αυτοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους να απελαθούν αμέσως...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL