Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Προετοιμάζεται... καλού κακού για την επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Προετοιμάζεται... καλού κακού για την επόμενη μέρα

Όλες οι τελευταίες κινήσεις που έκανε η Φ. Γεννηματά στο παρά πέντε της μάχης των ευρωεκλογών συντείνουν στο γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (και του ΠΑΣΟΚ) επιδεικνύει κινητικότητα εσωκομματικού χαρακτήρα με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Αυτές οι κινήσεις στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες της Κυριακής και την εισαγωγή στον προεκλογικό κύκλο των εθνικών αμέσως μετά, μοιάζει να εκφράζει μια έντονη αγωνία εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Χαμήλωμα του πήχη

Με τις δημοσκοπήσεις να προβάλλουν τόσο καιρό ένα ποσοστό γύρω στο 6%, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ενώ αρχικά δημιουργούσε προσδοκίες για διψήφιο ποσοστό, προχώρησε τις τελευταίες μέρες, διά του Χρ. Πρωτόπαπα, σε χαμήλωμα του πήχη, θέτοντας ως σημείο εκκίνησης το 6,2% που είχε λάβει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εθνικές του ’15 και όχι το υψηλότερο 8,02% που είχε λάβει η Ελιά στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Είναι εμφανές ότι στη Χαριλάου Τρικούπη προσδοκούν ένα ποσοστό που θα κινείται γύρω στο 6%-7% και χαμηλώνοντας τις προσδοκίες τώρα θέλουν να δημιουργήσουν ένα περιθώριο ώστε σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις ή υπάρξει κατάτι μεγαλύτερο ποσοστό να κάνουν λόγο για συγκράτηση και αύξηση δυνάμεων και να δηλώσουν ικανοποίηση.

Έτσι, όταν ο Χρ. Πρωτόπαπας ρωτήθηκε αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στοχεύει σε διψήφιο ποσοστό, προσπέρασε εύσχημα το ποσοστό των ευρωεκλογών, επιλέγοντας να θυμίσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών, ώστε να θέσει τον πήχη χαμηλότερα. «Σε κάθε περίπτωση κοιτάμε να πάμε ψηλά, όσο μπορούμε ψηλότερα», «στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχαμε λάβει κάτω από δύσκολες συνθήκες 6,2%. Φιλοδοξούμε αυτό το ποσοστό να το περάσουμε κατά πολύ και να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική». «Και το διψήφιο είναι εφικτό» πρόσθεσε.

Συνέδριο... ΠΑΣΟΚ τον βαθύ χειμώνα

Εξίσου ενδεικτικό της ανησυχίας της ηγεσίας για τα εκλογικά αποτελέσματα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της αλυσίδας εξελίξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν είναι και το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ ο Β. Κεγκέρογλου εκ μέρους της Φ. Γεννηματά ζήτησε να διεξαχθεί «συνέδριο ΠΑΣΟΚ» «το αργότερο έως τα μέσα του Δεκέμβρη», με το επιχείρημα ότι οι εθνικές θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο. Με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επαναφέρει ως πολιτική και συμβολική «εφεδρεία» για το (προσεχές) μέλλον όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και τον πρώτο λόγο που έχει στον κατά τα άλλα «ενιαίο» φορέα, αλλά και ένα συνέδριο που είχε προαναγγείλει από τον Απρίλιο του 2017 και ποτέ δεν έγινε, αφού όλο το βάρος έπεσε στην προσπάθεια συγκρότησης του εκλογικού οχήματος του «ΚΙΝ.ΑΛΛ.». Δεδομένου ότι η θητεία της Φ. Γεννηματά στο «τιμόνι» του ΠΑΣΟΚ θεωρητικά ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εκλογή της, το γεγονός ότι μετατίθεται για τον επόμενο χειμώνα, όπου είναι δεδομένο ότι ήδη θα έχει διαμορφωθεί το νέο πολιτικό τοπίο, μοιάζει με προσπάθειά της να εξουδετερώσει και να παραμερίσει τη δυνατότητα θεσμικής αμφισβήτησής της εάν τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές είναι αρνητικά για το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Επαναφορά του ΠΑΣΟΚ ως «εφεδρεία»

Παράλληλα, η «επαναφορά» του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο με τις ζυμώσεις για συνέδριο του κόμματος φαίνεται ως προσπάθεια της Φ. Γεννηματά σε κάθε περίπτωση να είναι σε ετοιμότητα η... πατροπαράδοτη εναλλακτική, εφόσον υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις που επιφέρουν ναυάγιο του εγχειρήματος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το μέγεθος και η σημασία της -έστω προληπτικής- ξαφνικής ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ και του συνεδρίου του από τη Φ. Γεννηματά γίνονται αντιληπτά εάν θυμηθεί κανείς πώς είχε παραμεριστεί εξίσου ξαφνικά τον Απρίλιο του 2017 χάριν της προτεραιότητας τότε για τη συγκρότηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια, με αφορμή μια έντονη εσωκομματική κόντρα με τον τότε γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη και τη λεγόμενη «ομάδα Ανδρουλάκη», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ξήλωσε» ακαριαία τόσο τον ίδιο τον γραμματέα όσο και όλα τα εκλεγμένα όργανα, ενώ το συνέδριο που είχε προαναγγείλει δεν έγινε ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL