Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Πορτογαλία: Μειοψηφικό το δεξιό μπλοκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πορτογαλία: Μειοψηφικό το δεξιό μπλοκ

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κατάφερε να βγάλει την Πορτογαλία από τη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης φαίνεται ότι θα βγει κερδισμένο από τις ευρωκάλπες περισσότερο από τα δύο κόμματα της Αριστεράς που το στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας τονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική -παρ’ όλο που τα δύο κόμματα δεν έθεσαν ποτέ θέμα συμμετοχής τους σε αυτή την κυβέρνηση-, ενώ ηγετικά στελέχη τους εκτιμούν πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα ανοίξουν τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι αντί για τον Οκτώβριο του 2019.

Οι Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα επιμένουν πως ακόμη και εάν είχαν την απόλυτη πλειοψηφία θα συνεργάζονταν με την Αριστερά, τη στιγμή που στο δεξιό PDS μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας ενός «Κεντρικού Μπλόκου», όπως αποκαλούνται στην Πορτογαλία οι «οικουμενικές» και «εθνικές» κυβερνήσεις... σωτηρίας.

Παρά την απειλή παραίτησης του πρωθυπουργού Κόστα προκειμένου να μη δοθούν όλες οι αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς που είχαν παγώσει εξαιτίας της κρίσης (γιατί θα εκτροχίαζαν τη δημοσιονομική πολιτική), στις δημοσκοπήσεις διαπιστώθηκε μικρή αύξηση της στήριξης για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο 35,4%. Μικρή άνοδο σημείωσε το δεξιό PDS στο 27,6%, αλλά η Δεξιά δεν μπορεί να απειλήσει την κυβέρνηση του Κόστα, ο οποίος προηγείται με 52,8% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, έναντι του 29,5% που προτιμά τον δεξιό Ρούι Ρίο. Η υποχώρηση του επίσης δεξιού CDS στο 7,4% δείχνει ότι το μπλόκο των δεξιών δυνάμεων είναι μειοψηφικό στην πορτογαλική κοινωνία, αφού φτάνει μόλις στο 35%.

Το Μπλόκο της Αριστεράς φαίνεται να εξασφαλίζει το 7,9% της πρόθεσης ψήφου, σε σχέση με το 10% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2015, ενώ το Πορτογαλικό Κ.Κ., που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές στον συνασπισμό CDU με τους Πράσινους, φτάνει το 7,2%, χαμηλότερα από το 8% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL