Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΚΥΠΡΟΣ / Μάχη για την πρωτιά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΠΡΟΣ / Μάχη για την πρωτιά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Οι ευρωεκλογές στην Κύπρο εξελίσσονται σε ντέρμπι χαμηλών επιδόσεων, με τον συντηρητικό Δημοκρατικό Συναγερμό να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και το ΑΚΕΛ να ακολουθεί. Κι όλα υπό τη σκιά ενός σκαιού εγκλήματος-, του κατά συρροή δολοφόνου γυναικών από τις Φιλιππίνες και όχι μόνο- που συγκλονίζει την κυπριακή κοινωνία και φέρνει στην επιφάνεια βαθιά κρυμμένες παθογένειες.

Για τις έξι έδρες της Κύπρου στην Ευρωβουλή έχουν βάλει υποψηφιότητα 17 κόμματα / συνδυασμοί / ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Τις τέσσερις πιθανότατα θα τις μοιραστούν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, με το δεύτερο ενδεχομένως να βγάζει τον πρώτο Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή στην ιστορία του νησιού, τον καθηγητή Ιστορίας Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Να σημειωθεί ότι σχεδόν 80.000 Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα ψήφου, αν και το 2014 ήταν πολύ χαμηλή η συμμετοχή τους στις ευρωκάλπες.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο πέμπτος ευρωβουλευτής θα πάει στο ΔΗΚΟ και θα κονταροχτυπηθούν για την έκτη θέση οι ακροδεξιοί του ΕΛΑΜ, οι σοσιαλδημοκράτες της ΕΔΕΚ και η Συμμαχία - Οικολόγοι.

Το ΑΚΕΛ ζητά από τους Κύπριους να στείλουν το μήνυμα ότι θέλουν να αλλάξει πορεία τόσο η χώρα όσο και η Ευρώπη. “Το ΑΚΕΛ με το ψηφοδέλτιό του έχει την υπόσταση να διεκδικήσει τα δίκαια των λαών, αντιστέκεται στις δυνάμεις που θέλουν να πισωγυρίσουν την Ευρώπη στον Μεσοπόλεμο” επαναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Ο ΔΗΣΥ, πάλι, έπαιζε προεκλογικά το χαρτί της “θεωρίας των δύο άκρων” υποστηρίζοντας ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται από την Ακροδεξιά και τη... συντηρητική Αριστερά.

Όσο για την ΕΔΕΚ, ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να ενισχυθεί η σοσιαλιστική ομάδα στην Ευρωβουλή, “αυτή που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου”. Για τους ακροδεξιούς του ΕΛΑΜ, τέλος, το όνειρο είναι να εκπροσωπήσουν το εθνικιστικό κίνημα στην Ευρώπη και να συγκροτήσουν μαζί με τα άλλα μία μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL