Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Φωτεινή Κούβελα: Ψηφίζουμε - Εκλέγουμε περισσότερες γυναίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτεινή Κούβελα: Ψηφίζουμε - Εκλέγουμε περισσότερες γυναίκες

"Στην επικείμενη, κρίσιμη, εκλογική αναμέτρηση ψηφίζουμε και εκλέγουμε και γυναίκες. Δίνουμε νόημα και υπόσταση στο δυναμικό σύνθημα των γυναικών υποψηφίων «Κατεβαίνω, Κατεβαίνω Υποψήφια», γνωρίζοντας ότι όσο περισσότερες οι υποψήφιες, τόσο περισσότερες και οι εκλεγμένες". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η Φωτεινή Κούβελα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ   «Ευρώπη για όλες και όλους - Ενώνουμε δυνάμεις για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Φεμινισμού».

Η ίδια πρόσθεσε, ότι "η δυναμική παρουσία των γυναικών στις εκλογές σηματοδοτεί την έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας των φύλων και συνάμα αποδεικνύει τη δυναμική των γυναικών  να μεταφέρουν τα φεμινιστικά προτάγματα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων τόσο στην  Αυτοδιοίκηση, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο".

Διαβάστε ολόκληρο τον χαιρετισμό της ΓΓΙΦ Φωτεινής Κούβελα

"Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι

σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση, από τον τίτλο και μόνο της οποίας προκύπτει το σημαντικό για τις μέρες μας περιεχόμενο.

και αυτό εδράζεται στην ενότητα των δυνάμεών μας, τη συσπείρωση του αγώνα μας και την  ανάγκη να δώσουμε όλες και όλοι μαζί τη μάχη για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Φεμινισμού.

Ξεκινώντας από το σύνθημα:
«Φέτος το Μάη ψηφίζουμε και εκλέγουμε και γυναίκες»  που μας κινητοποιεί ουσιαστικά αυτή την περίοδο, θα σταθώ αρχικά στην πολύ σημαντική επιτυχία, της διαχρονικής διεκδίκησης  του φεμινιστικού κινήματος την οποία η Κυβέρνηση της Αριστεράς έκανε πράξη και που αφορά τη θεσμική πλέον κατοχύρωση της ποσόστωσης, τουλάχιστον 40% ανά φύλο εκπροσώπηση στην εκλογική διαδικασία, όπως αποτυπώνεται στη μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση, τον Κλεισθένη, αλλά και στον πρόσφατο νόμο 4604/19 που το πρώτο κεφάλαιο του αφορά την Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Επόμενος και άμεσος στόχος μας το 50-50 !!

Περαιτέρω, όλες και όλοι γνωρίζουμε το ευρηματικό και δυναμικό μας σύνθημα, το ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ, ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΥΠΟΨΗΦΙΑ, που διακινήσαμε με τη βοήθεια όλων σας, ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών και να ενδυναμώσει την παρουσία τους στην πολιτική ζωή της χώρας, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Γιατί περισσότερες υποψήφιες, περισσότερες εκλεγμένες!

Επιπλέον, στο πρόσφατο Ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της ΓΓΙΦ, στο   θεματικό πεδίο “Γυναίκες στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων”, παρουσιάζουμε  τα αποτελέσματα της επεξεργασίας  του Αρείου Πάγου, όπου αναφέρει ότι σε σύνολο 1.195 υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές του 2019, οι άνδρες υποψήφιοι είναι 685 (57,3%) και οι γυναίκες υποψήφιες 510 (42,7%).
Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 40 συνδυασμών που ανακήρυξε ο Άρειος Πάγος, σε 36 συνδυασμούς ο αριθμός των υποψηφίων γυναικών ακόμα παραμένει  μικρότερος από τον αριθμό των υποψηφίων ανδρών.
Τα παραπάνω στοιχεία μας δείχνουν:
Ότι το επιχείρημα «δε βρίσκουμε γυναίκες υποψήφιες» διαψεύστηκε για άλλη μια φορά
Ότι η ποσόστωση φύλου εξασφάλισε τη συμμετοχή πολλών γυναικών στα ψηφοδέλτια αλλά  χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για το 50/50.
Σας καλώ  τώρα από αυτό το βήμα να δώσουμε όλες και όλοι μαζί τη μάχη, στις επόμενες τέσσερεις μέρες που απέμειναν, για να ψηφιστούν και να εκλεγούν πολλές γυναίκες οι οποίες θα μεταφέρουν τα φεμινιστικά προτάγματα μέσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων τόσο στην  Αυτοδιοίκηση όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,
Η Κυβέρνηση μας,  έδειξε από την πρώτη στιγμή  με τις προγραμματικές της εξαγγελίες, το ενδιαφέρον και τη μέριμνα της για τα δικαιώματα των γυναικών χωρίς να θεωρήσει πολυτέλεια την προσπάθεια που έγινε και συνεχίζεται,  για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πράξη.
Σήμερα έχει πια αποδείξει την ικανότητα της να κρατήσει τις γυναίκες όρθιες μέσα στην κρίση, απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν και κατέστρεψαν το κοινωνικό κράτος και πολλά από τα δικαιώματα και τις  κατακτήσεις  του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος.
Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων, έχοντας την αρμοδιότητα  για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς, συνεργαστήκαμε σε αυτή την κατεύθυνση, όλα αυτά τα χρόνια,  με  όλους  τους Κυβερνητικούς φορείς, με όλα σχεδόν τα Υπουργεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, με το Φεμινιστικό Τμήμα του Σύριζα, αλλά και με όλες τις γυναικείες συλλογικότητες.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, θεωρούμε ως τη σπουδαιότερη επιτυχία μας που ήταν και πολυετής διεκδίκηση του φεμινιστικού κινήματος, την  δια  νόμου  κύρωση  από τη Βουλή των Ελλήνων,  της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).
Διότι, ως νόμος του κράτους σηματοδοτεί την πρώτη διεθνή συνθήκη που αναγνωρίζει και ορίζει ξεκάθαρα την έμφυλη βία.

Και αξίζει να σημειωθεί ότι είχε υπογραφεί από τη χώρα μας στις 11.5.2011 αλλά παρέμενε ανενεργή.

Επίσης σπουδαία επιτυχία θεωρούμε έναν  δεύτερο σημαντικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και το πρώτο του μέρος αφορά την Προώθηση της Ουσιαστικής Ισότητας των Φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ο οποίος έρχεται με την εφαρμογή του, να επιβάλει την αρχή της Ισότητας μέσα στο ίδιο το κράτος, στις δημόσιες υπηρεσίες  αλλά και να ενισχύσει τις γυναίκες και στον ιδιωτικό τομέα.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Εδώ και τέσσερα χρόνια, εκπληρώνοντας το χρέος μας, ως οφείλουμε, κάθε χρόνο λογοδοτούμε και δημοσιεύουμε το έργο μας βάσει του οποίου κρινόμαστε.
Επίσης, έχουμε άριστη συνεργασία με την ομάδα των Ευρωβουλευτών Δ.Παπαδημούλη, Σ.Κούλογλου και φυσικά της Ευρωβουλεύτριας μας, Κ.Κούνεβα, όπως ήδη θα έχετε διαβάσει στο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, για το έργο που υλοποιήθηκε και τους στόχους της ευρωομάδας μας.
Πρόκειται για ένα έργο σημαντικότατο και με ουσιαστικές παρεμβάσεις  για την προώθηση και την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων με προτάσεις και μέτρα για :
την βελτίωση της εκπροσώπησης των φύλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων
την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας
την ισορροπία επαγγελματικής & ιδιωτικής ζωής
την μείωση των ωρών εργασίας για όλες και όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες
την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
την εξάλειψη των μισθολογικών διακρίσεων εις βάρος των γυναικών
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόοδος της χώρας μας την τετραετία 2015-2018 στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, παρουσιάζει σημαντική πρόοδο στους δείκτες που αφορούν τον 5οστόχο, ο οποίος σχετίζεται με τις θεματικές της ισότητας, κατακτώντας κάθε φορά και υψηλότερες θέσεις. Ειδικά για τον 5ο Στόχο με τίτλο «Ισότητα των Φύλων», η χώρα μας καταγράφει ανοδική πορεία με συνολική βαθμολογία 70,3 μονάδες με άριστα τις 100.

Φίλες και φίλοι,
Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Οι παραπάνω αναφορές, που είναι μόνο ενδεικτικές των επιτυχιών μας, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με μεθοδικότητα, επιμονή και συνέπεια για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Και για το δρόμο αυτό, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Φεμινισμού.
Γιατί δε θέλουμε και δε θα γυρίσουμε πίσω.
Το μόνο που γυρίζουμε,  είναι η πλάτη μας στα κακώς κείμενα του παρελθόντος και σε όλες εκείνες τις άνισες πρακτικές που καλλιεργούν  τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τις έμφυλες και τις πολλαπλές διακρίσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL