Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ 17ΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 17ΧΡΟΝΟΙ / "Αν απέχεις από τις εκλογές, αφήνεις κάποιους άλλους να αποφασίσουν για σένα και να ορίσουν το δικό σου μέλλον"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ 17ΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 17ΧΡΟΝΟΙ / "Αν απέχεις από τις εκλογές, αφήνεις κάποιους άλλους να αποφασίσουν για σένα και να ορίσουν το δικό σου μέλλον"

Ρεπορτάζ: Άντυ Κουκλάδα

Η ψήφος τους παραμένει ο άγνωστος Χ. Και είναι πολλοί και πολλές. Πάνω από μισό εκατομμύριο δυνάμει ψηφοφόροι είναι οι νέοι και νέες που ψηφίζουν φέτος για πρώτη φορά. Και πάνω από 100.000 οι 17χρονες και οι 17χρονοι. Θα προσέλθουν στις κάλπες ή θα απέχουν; Μπορούν με την ψήφο τους να κάνουν πράξη τα όνειρά τους; Χωράει το δικό τους μέλλον στη σημερινή Ευρώπη; Τι προσδοκούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες; Τους φοβίζει η άνοδος της Ακροδεξιάς; Μπορούν -και θέλουν;- να την αναχαιτίσουν με την ψήφο τους; Τι βαραίνει στην επιλογή τους στην κάλπη; Πώς συνδυάζουν τη συμμετοχή τους στο κίνημα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες;

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και ενώ όλα τα κομματικά επιτελεία αγωνιούν για την ψήφο των νέων, η "Α» μίλησε με νέα παιδιά, ακόμη στο σχολείο ή στα πρώτα έτη στο πανεπιστήμιο, τα οποία ψηφίζουν για πρώτη φορά. Με νέα παιδιά αποφασισμένα να πάνε στις κάλπες, αποφασισμένα να μην αφήσουν σε άλλους να επιλέξουν αυτούς που τους εκπροσωπούν.

Αριάδνη Υφαντή, μαθήτρια Γ' Λυκείου, 18 ετών, Μαρούσι

"Είμαστε η γενιά της κρίσης"

"Είναι πολύ σημαντικό ότι στις εκλογές αυτές δίνεται η ευκαιρία και στους δεκαεπτάχρονους να ψηφίσουν. Εμείς μεγαλώσαμε στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, μιας συγκυρίας που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να απομακρυνθούν από την πολιτική δράση" λέει η Αριάδνη Υφαντή. "Επομένως, όταν μέσα στο σπίτι σου ακούς συνεχώς 'όλοι ίδιοι είναι', είναι λογικό να σου γεννάται απέχθεια ή αδιαφορία για την ευρύτερη πολιτική σκηνή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ψήφος στους 17χρονους έρχεται να μας ταρακουνήσει, να μας πει ότι είμαστε και εμείς πολίτες, ότι έχουμε τη δύναμη να ορίσουμε εμείς την πραγματικότητά μας" προσθέτει.

Οι νέοι είναι φορείς ρήξης

"Σε έναν κόσμο που βιώνει ραγδαίες αλλαγές -με την εμφάνιση νέων μορφών οικογένειας ομόφυλων ζευγαριών ή τη διαμόρφωση πολυπολιτισμικών κοινωνιών με τις μετακινήσεις πληθυσμών και την ταυτόχρονη άνοδο του φασισμού σε όλη την Ευρώπη, - χρειάζεται μια νέα γενιά, που να εμπνέεται από ριζοσπαστικές ιδέες και να είναι φορέας ρηξικέλευθων αλλαγών".

"Η αποχή είναι απαράδεκτη"

"Αν απέχεις από τις εκλογές, αφήνεις κάποιους άλλους να αποφασίσουν για σένα και να ορίσουν το δικό σου μέλλον. Ταυτόχρονα, οι εκλογές σου δίνουν το δικαίωμα ως πολίτης να έχεις γνώμη για τα τεκταινόμενα και στη συνέχεια να κρίνεις, να αποδοκιμάσεις, να απογοητευτείς. Όταν απέχεις δεν χάνεις και το δικαίωμα της γνώμης; Πρέπει καταλάβουμε ότι σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η ζωή μας, που ξεκινάει τώρα". Όπως τονίζει η Αριάδνη, "ειδικά φέτος, η αποχή δεν μπορεί να είναι παραδεκτή».

"Από μικρή θυμάμαι να τρέχω με μεγάλο ενθουσιασμό στα εκλογικά κέντρα με τους γονείς μου. Όταν άρχισα να μεγαλώνω και να αποκτώ τη δική μου κρίση, η επιθυμία να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία έγινε εντονότερη. Θέλω να δώσω το στίγμα μου, να επηρεάσω και εγώ τη διαμόρφωση των πραγμάτων. Ενδιαφέρομαι πολύ για τις εκλογές, καθώς είναι ένα από τα βασικότερα δικαιώματα που με καθιστούν πολίτη αυτής της χώρας".

Για την Ακροδεξιά

Η Αριάδνη τονίζει την ανάγκη να ανατραπεί ο φασισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη.

"Αν το δούμε σε εθνικό επίπεδο, φέτος είχαμε ακραίες εθνικιστικές εκδηλώσεις με αφορμή το 'Μακεδονικό', στις οποίες συμμετείχαν πολύ ενεργά και μαθητές με καταλήψεις σε πολλά ελληνικά σχολεία. Από την άλλη, στην Ευρώπη αυξάνονται τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων, όπως π.χ. στην Ισπανία".

Κριτήριο για την ψήφο

"Εγώ θα ψηφίσω με κριτήριο τον κόσμο που θέλω να ζήσω. Αυτός ο κόσμος οφείλει να τους χωράει όλους, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, καταγωγής, σεξουαλικής προτίμησης, και να παρέχει σε όλους ίσες ευκαιρίες. Αυτός ο κόσμος πρέπει να κάνει βήματα μπροστά, με πυξίδα το συμφέρον όλων των πολιτών" λέει η Αριάδνη.

Άγγελος Αλμπαχέι, μαθητής Γ' Λυκείου, 18 ετών, Αμπελόκηποι

"Η ψήφος στα 17 ενισχύει τη δημοκρατία"

Ως πρόεδρος δεκαπενταμελούς, ο Άγγελος Αλμπαχέι προσπαθούσε πάντα στο πλαίσιο της μαθητικής κοινότητας να βοηθήσει άτομα που είχαν ανάγκη. Ασχολείται από μικρός με τα κοινά και θέλει να συνεχίσει να το κάνει. "Η ψήφος στα 17 είναι ένα πολύ θετικό γεγονός, διότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα δίνεται φωνή στους νέους και παράλληλα ώθηση ώστε να ενημερωθούν περισσότερο ως προς την πολιτική κατάσταση της χώρας μας" μας λέει.

"Είναι πολύ σημαντική η ψήφος της νέας γενιάς, διότι είναι η γενιά που μεγάλωσε μέσα στην κρίση και έχει βιώσει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων σε μια πολύ τρυφερή ηλικία. Αυτό βοηθά τα παιδιά να κατανοούν από τα δικά τους βιώματα λάθη τα οποία έπραξαν ανίκανες κυβερνήσεις και έτσι θα αποτρέψουν να έρθουν ξανά στην εξουσία εκείνοι που έφεραν τη χώρα σε κακή κατάσταση".

Συμμετοχή ή αποχή;

Η χειρότερη απάντηση του πολίτη προς την πολιτική ζωή της χώρας μας είναι η αποχή, όπως μας είπε ο Άγγελος. "Από τη μία κατανοώ ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τους πολιτικούς, αλλά από την άλλη, άμα επιθυμούν να αλλάξουν τη χώρα, η ψήφος τους είναι το μεγαλύτερο όπλο. Για εμένα οι εκλογές είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέσα του πολίτη για να καθορίσει το μέλλον της χώρας".

Με τι κριτήριο θα ψηφίσει;

Το πρώτο και βασικό κριτήριο που θα καθορίσει το τι θα ψηφίσει, όπως επισημαίνει, είναι τα 'πιστεύω' του. "Άμα συμπίπτουν με τις ιδέες της Αριστεράς, η ψήφος μου θα κατευθυνθεί σε αριστερό κόμμα".

Όχι στον φασισμό

Αυτό που μπορεί -και πρέπει- να ανακοπεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς, λέει ο Άγγελος. "Εξάλλου, η Ιστορία μάς έχει διδάξει τα δεινά του εθνικισμού και του φασισμού".

Νικόλας Σ., μαθητής Γ' Λυκείου, 18 ετών, Μαρούσι

Ανάγκη να προσέλθουμε στην κάλπη

Από την πλευρά του, ο 18χρονος μαθητής της Γ' Λυκείου Νικόλας Σ. αναφέρει ότι "παρά τις όποιες αντιδράσεις που μπορεί να έχουν προκληθεί, η ψήφος σε μικρή ηλικία κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Αρχικά, μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον στα νέα παιδιά που προηγουμένως δεν είχαν ενεργή ενασχόληση με πολιτικά ζητήματα, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την ίδια τη δημοκρατία, καθώς δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού".

"Ενδιαφέρομαι για τις εκλογές διότι είναι μια διαδικασία από την οποία κρίνεται το μέλλον της χώρας μου. Τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών πιστεύω ότι θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, γι' αυτό όλοι οι μαθητές πρέπει να προσέλθουμε στην κάλπη". Όπως επισημαίνει ο Νικόλας, θα τον ωθούσε να ασχοληθεί με τα κοινά, διότι αντιλαμβάνεται μια κρίση αξιών στους νέους γύρω του και μια απελπισμένη προσπάθεια της νεοναζιστικής απειλής να τους προσαρτήσει προς το μέρος της.

Στήριξη σ' αυτούς που σέβονται τη διαφορετικότητα

"Θα ψηφίσω ανθρώπους που μεριμνούν για εκείνους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν τα βασικά για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, για εκείνους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Υγεία, για εκείνους που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας. Θα δώσω τη στήριξή μου σ' αυτούς που σέβονται την διαφορετικότητα και αγωνίζονται με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια για τον συνάνθρωπό τους, τον πρόσφυγα, τον ανασφάλιστο".

Φραγκούλης Αλιμπέρτης, φοιτητής Φυσικής Αγωγής, 20 ετών, Πεντέλη

"Σημαντική η ψήφος των νέων"

"Θεωρώ ότι η ψήφος της νέας γενιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι αποτυπώνει την τάση των αυριανών πολιτών αυτής της χώρας και την εξέλιξη του λαού" αναφέρει ο Φραγκούλης Αλιμπέρτης και γι' αυτό τον λόγο -όπως υπογραμμίζει- θα παροτρύνει τους συμφοιτητές του να προσέλθουν στην κάλπη.

Ψήφος στην πρόοδο

Ο ενθουσιασμός του που θα ψηφίσει για πρώτη φορά φέτος είναι μεγάλος. Θα συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία "με ανοιχτό μυαλό", όπως είπε χαρακτηριστικά. "Θα ακούσω τις απόψεις με προοδευτικό πρόσημο και θα εκτιμήσω τι με εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τα θέματα της δικής μου γενιάς. Ποιος θα μας εγγυηθεί καλύτερες εργασιακές συνθήκες και ένα βέβαιο μέλλον σε αυτή τη χώρα" επισημαίνει.

Σταύρος Βάσσος, μαθητής Β' Λυκείου, 17 ετών, Γαλάτσι

Λογική η ψήφος στους 17χρονους

Θεωρεί ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του ατόμου σταθεροποιούνται στην ύστερη εφηβεία, επομένως η επιλογή να ψηφίζουν και οι 17χρονοι είναι απόλυτα λογική. "Η γενιά της πληροφορίας είναι η πιο 'σωστή γενιά' για να ψηφίσει. Έχει φρέσκιες ιδέες και απόψεις και δεν έχει τη συντηρητικότητα που παρατηρεί κανείς στον μεγαλύτερο ηλικιακά κόσμο" αναφέρει.

Η αποχή ισοπεδώνει τη δημοκρατία

"Η ψήφος δεν είναι δικαίωμα, αλλά υποχρέωση κάθε πολίτη" αναφέρει ο Σταύρος. Θεωρεί ότι η αποχή δεν δείχνει μόνο έλλειψη ενδιαφέροντος για το τι συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά και την αποτυχία του ατόμου να αναλάβει τις ευθύνες του. "Είναι στην ουσία ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους καταρρέει η δημοκρατία" τονίζει. Η λίστα με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τον 17χρονο, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μεγάλη, ωστόσο θεωρεί πως μια σημαντική αλλαγή θα ήταν η βελτιστοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Ε.Ε.

Κριτήριο για την ψήφο

"Κανείς δεν πρέπει να ψηφίζει επηρεασμένος από γονείς, φίλους ή γενικότερα τον κοινωνικό του περίγυρο, αλλά με βάση τα δικά του 'πιστεύω' και τις προσωπικές του ιδέες και απόψεις. Οφείλει να παρακολουθήσει την πολιτική σκηνή και να ψηφίσει το κόμμα που τον αντιπροσωπεύει περισσότερο. Εγώ θα ψηφίσω ένα κόμμα το οποίο εμπιστεύομαι και θεωρώ πως οι αλλαγές που θα επιφέρει ταιριάζουν με την ιδεολογία μου" καταλήγει.

106.760 οι 17χρονοι ψηφοφόροι

528.996 οι ψηφοφόροι 17-21 ετών

Η Ελλάδα ήδη από το 2016 ψήφισε στη Βουλή τον σχετικό νόμο που επιτρέπει στους 17χρονους να έχουν δικαίωμα ψήφου, ωστόσο η ψήφος από τα 16 ή τα 17 έχει ήδη υιοθετηθεί από ορισμένα κράτη εντός και εκτός Ε.Ε. Το πρώτο κράτος της Ε.Ε. που υιοθέτησε την ψήφο στα 16 ήταν η Αυστρία. Σήμερα οι 17χρονοι μπορούν και ψηφίζουν σε Ινδονησία, Βόρεια Κορέα, Νότιο Σουδάν και το Σουδάν, ενώ οι 16χρονοι σε Αυστρία, Αργεντινή, Βραζιλία, Κούβα, Ισημερινό και Νικαράγουα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων για το 2019, οι 17χρονοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επικείμενες ευρωεκλογές και τις αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέρχονται σε 106.760, δηλαδή στο 1,07% του εκλογικού σώματος, ενώ το ηλικιακό γκρουπ 17-21 ετών ανέρχεται σε 528.996 άτομα ή σε 5,33% του εκλογικού σώματος.

Οι νέοι λένε "ναι" στην ψήφο

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για πρώτη φορά φαίνεται να είναι σημαντική για τους μαθητές, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ τον Απρίλιο του 2019, το 72,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτίθεται να ψηφίσει, ενώ μόλις το 13,3% επέλεξε την αποχή. Παράλληλα, από τα 500 ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους μαθητές, αποτυπώνεται μια τάση έντονης πολιτικοποίησης, καθώς το 86,5% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την πολιτική, ενώ ο δείκτης πολιτικής γνώσης έδειξε ότι το 51,7% των μαθητών είναι επαρκώς ενημερωμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL