Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Νίκο Κούε: / Νίκο Κούε: Μπορούμε να σταματήσουμε την Ακροδεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκο Κούε: / Νίκο Κούε: Μπορούμε να σταματήσουμε την Ακροδεξιά

Να γίνει πανευρωπαϊκό αίτημα και να διεκδικήσουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα μια συντεταγμένη μείωση του χρόνου εργασίας ζήτησε χθες ο πρώην γ.γ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βελγίου και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίκο Κούε μιλώντας σε εκδήλωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Το εργατικό κίνημα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά στην Ευρώπη».

Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναφερόμενος στα πεπραγμένα όλων των Ευρωπαίων όταν η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια, τόνισε με ειλικρίνεια: "Δεν σας υπερασπιστήκαμε όπως θα έπρεπε τότε... Τώρα τα βρίσκουμε όλοι οι Ευρωπαίοι μπροστά μας" (!) και κάλεσε σε συσπείρωση όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις "για να σταματήσουμε την Ακροδεξιά".

Ο Ν. Κούε, μιλώντας για την παρατεταμένη κρίση που βιώνουν τα συνδικάτα, κάλεσε την Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση επιμέρους εθνικών στόχων και να υπερασπιστεί στόχους που θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων στην Ευρώπη, "πανευρωπαϊκά αιτήματα" για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στην επισφάλεια, την αφαίρεση μισθών και δικαιωμάτων που "ροκανίζουν" οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. "Αλλά αυτό προϋποθέτει και συμμαχίες με την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις, όχι με την Κεντροδεξιά, που έχει το αντίθετο σχέδιο" υπογράμμισε ο Ν. Κούε.

Την ανάγκη να διαμορφωθεί "Κοινωνικός Πυλώνας" προκειμένου να βρεθούν στο επίκεντρο τα εργατικά δικαιώματα τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια για την νέα Ευρωβουλή Κων. Κούνεβα υπογραμμίζοντας ότι μόνο η Αριστερά, το εργατικό κίνημα και οι σύμμαχες δυνάμεις μπορούν να ανατρέψουν την επέλαση της Ακροδεξιάς.

"Οι γυναίκες, οι ανασφάλιστοι, το οικιακό προσωπικό -βλέπουμε τι συνέβη στην Κύπρο- πρέπει να βρεθούν σε καθεστώς σκληρής προστασίας, αλλά γι' αυτό χρειάζονται αγώνες, νομοθεσία με σαφήνεια και ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης" τόνισε καλώντας "να κάνουμε όλοι μαζί τη μεγάλη έκπληξη, ενάντια στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Ν.Δ., της ευρωπαϊκής Δεξιάς και της Ακροδεξιάς".

"Είναι μεγάλη η μαχη των ευρωεκλογων για να υπερασπιστούμε αύριο αποτελεσματικά τα εργασιακά δικαιώματα, να βάλουμε τέλος στο καθεστώς επισφάλειας" τόνισε η Γιώτα Λαζαροπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερόμενη στη μεγάλη νίκη των 470 ενοικιαζόμενων εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας και τη νέα εργασιακή κανονικότητα που αποκτούν και άλλοι χώροι, όπως οι κούριερ και οι "ντελιβεράδες", σημείωσε ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς τη ΓΣΕΕ, αλλά με τη βοήθεια της κυβέρνησης.

Η απάντηση στην κρίση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος είναι η επανασύνδεση με την κοινωνία και την Αριστερά, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γιώργος Πετρόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

"Η συνάντηση με το νέο προλεταριάτο, που διαμορφώνεται στα νέα εργασιακά πρότυπα που προωθούνται με τη χρήση της νέας τεχνολογίας από τους εργοδότες, είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας τόσο για τα συνδικάτα όσο και για την Αριστερά" υπογράμμισε καλώντας τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς στους χώρους εργασίας και στη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL