Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Οι άνι-ισες αποστάσεις δεν κρύβονται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι άνι-ισες αποστάσεις δεν κρύβονται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τη στρατηγική επιλογή της Φ. Γεννηματά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ορίζουν ως βασικό πολιτικό αντίπαλό τους τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιδιώκουν τη στρατηγική ήττα του προμοτάροντας έτσι νίκη της Ν.Δ., εν αντιθέσει με την κεντρική πορεία που χαράσσει στην Ευρώπη η οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στηλιτεύουν έντονα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Υπογραμμίζουν ότι όσο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίζεται έτοιμο για επανάληψη της συγκυβέρνησής του με τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη, τόσο τα ποσοστά του θα χαμηλώνουν.

Την ίδια στιγμή, στη Χαριλάου Τρικούπη παρά τον άτυπο δημόσιο προγραμματικό διάλογο που έχουν ξεκινήσει με τη Ν.Δ. αναζητώντας σε κάθε περίσταση πεδίο συγκλίσεων με το βλέμμα στην επομένη των εθνικών εκλογών, προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και ισχυρίζονται ότι για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν τίθεται θέμα «ίσων αποστάσεων», γιατί είναι απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ., που είναι «δεξιά»...

Παράλληλα, διά του Χρ. Πρωτόπαπα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έριξε χθες και επίσημα τον πήχη για τις ευρωεκλογές, θέτοντας ως σημείο εκκίνησης το 6,2% που είχε λάβει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εθνικές εκλογές του 2015. Ήδη τις τελευταίες ημέρες, βλέποντας ότι δεν ανακάμπτει δημοσκοπικά, στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες που οι ίδιοι δημιούργησαν για τις ευρωεκλογές, ώστε στη συνέχεια να δηλώσουν ικανοποίηση σε περίπτωση που παραμείνει αυτό το ποσοστό, ή καταγραφεί κατά τι υψηλότερο, και να μπορούν να μιλήσουν όχι για αποτυχία, αλλά για συγκράτηση και «αύξηση» δυνάμεων.

Στρατηγικό λάθος

Ο Νίκος Παππάς προκάλεσε ευθέως (ρ/σ News 247) την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να δεσμευτεί ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. «Αυτό που οφείλει να κάνει απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες που παρακολουθούν ακόμα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι να πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συγκυβερνήσει με τον κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ. Σημείωσε ότι η Φ. Γεννηματά ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από τα σοσιαλιστικά κόμματα που στρέφονται προς τις συνεργασίες με την Αριστερά, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει προηγούμενο κόμματος της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας να έχει ως κεντρική στόχευση τη στρατηγική ήττα της Αριστεράς. Είπε επιπλέον ότι «είναι λανθασμένη στρατηγική, μη αποδοτική πολιτικά και κακή επιλογή για τον ελληνικό λαό και τον προοδευτικό κόσμο», που αντιλαμβάνεται ότι «έχει έρθει η ώρα να προασπίσουμε [...] τα στρώματα τα οποία υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια της τεράστιας ύφεσης».

"Κάνει λάθος η Φώφη Γεννηματά που είναι σε σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εμμονή της να είναι κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αντίθεση με τη λαϊκή βάση του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ" είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης και συμπλήρωσε πως "όσο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει στελέχη που ξερογλύφονται να γίνουν υπουργοί του Μητσοτάκη δεν θα ξεκολλήσει από μονοψήφια νούμερα».

Συγκυβέρνηση μετά...

Απέναντι στην έντονη κριτική που δέχεται το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Χρ. Πρωτόπαπας προσπάθησε να αντιστρέψει την εικόνα και να υποστηρίξει ότι το κόμμα δεν βρίσκεται κοντά στη Ν.Δ., δηλώνοντας ότι είναι «αστείο» ότι έχουν συμφωνήσει με τη Ν.Δ. Είπε ότι υπάρχει πολιτική ίσων αποστάσεων, καθώς είναι απέναντι και στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ομοίως, ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Χρηστίδης προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική λέγοντας ότι «οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης φαντασιώνονται ίσες αποστάσεις. Δεν έχουν καταλάβει ότι εμείς είμαστε απέναντι στις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και λαϊκιστικές πολιτικές, είτε τις εφαρμόζει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είτε η νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα».

Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μ. Χριστοδουλάκης δεν το απέκλεισε, αλλά επανέλαβε τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για μετεκλογικές συνεργασίες. Απάντησε (the Indicator.gr) πως «δεν πρόκειται να γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός απλά και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί» και ότι «προϋπόθεση για εμάς για οποιαδήποτε μετεκλογική συζήτηση είναι να πάρει το Κίνημα Αλλαγής διερευνητική εντολή». «Όταν πάρουμε διερευνητική εντολή, θα επιδιώξουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης της μέγιστης δυνατής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πάντα στη βάση του δικού μας προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου. Και μετά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» πρόσθεσε.

Αυτό, δεδομένου ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προβλέπει και επιδιώκει μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει πρακτικά ότι μιλά για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ακόμα και μόνο με τη Ν.Δ.

Σταθερός Βενιζέλος

Ο Ευ. Βενιζέλος, με ομιλία του από το Περιστέρι, ήταν ακόμα σαφέστερος ζητώντας ουσιαστικά να ενισχυθεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ώστε να μην κυβερνήσει η Ν.Δ. μόνη της. Είπε ότι «η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί να είναι συντριπτική. Πρέπει να είναι στρατηγική» και ισχυρίστηκε πως «η άλλη όψη της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η νίκη της Ν.Δ., είναι η στρατηγική νίκη του Κινήματος Αλλαγής και η ανάδειξή του σε καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων, της πορείας της χώρας». Πρόσθεσε ότι η τρίτη εντολή στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημαίνει δύο πράγματα: ήττα της Χρυσής Αυγής και ότι «το μέλλον του τόπου δεν μπορεί να το διασφαλίσει μια αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση αιχμάλωτη εξορισμού των αντιφάσεων του ίδιου της του εαυτού».

Στο 6,2% έβαλε τον πήχη ο Χρ. Πρωτόπαπας

Ο Χρ. Πρωτόπαπας ρωτήθηκε αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στοχεύει σε διψήφιο ποσοστό, ενώ του επισημάνθηκε ότι η Ελιά είχε πάρει 8,02% στις ευρωεκλογές. Το έμπειρο στέλεχος προσπέρασε το ποσοστό των ευρωεκλογών και επέλεξε να θυμίσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών ώστε να θέσει τον πήχη χαμηλότερα. Δήλωσε δηλαδή ότι «σε κάθε περίπτωση κοιτάμε να πάμε ψηλά, όσο μπορούμε ψηλότερα» και πρόσθεσε ότι «στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχαμε λάβει κάτω από δύσκολες συνθήκες 6,2%. Φιλοδοξούμε αυτό το ποσοστό να το περάσουμε κατά πολύ και να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική». «Και το διψήφιο είναι εφικτό» συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL