Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Για μια Ευρώπη πολύχρωμη, ειρηνική, αλληλέγγυα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για μια Ευρώπη πολύχρωμη, ειρηνική, αλληλέγγυα

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές υπάρχει ένας πληθωρισμός εκδηλώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, πλην όμως ο κόσμος φαίνεται ότι διψάει να ακούσει. Κι όπως γεμίζει τις πλατείες, όπου μιλάει ο Τσίπρας, άλλο τόσο γεμίζει και τις αίθουσες, όπου μιλάνε οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Πέντε υποψήφιοι μαζεύτηκαν χθες στο Μεταξουργείο, με γκεστ σταρ τον Νίκο Κουέ, τον επικεφαλής υποψήφιο της ευρω-Αριστεράς, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπουργό Οικονομικών. Όλοι διαφορετικοί, όλοι μαχητικοί, όλοι αισιόδοξοι. Αποφασισμένοι και αποφασισμένες να δώσουν τη μάχη για μια Ευρώπη “πολύχρωμη, ειρηνική, αλληλέγγυα”, όπως είπε ο Πάνος Λάμπρου. Να δώσουν λύσεις “σύνθετες, δύσκολες, υποχρεωτικά προοδευτικές” στην τετραπλή κρίση της Ευρώπης, όπως είπε η Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου. Να αγωνιστούν ώστε να έχει η Ε.Ε. “πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης” για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, όπως είπε η Νατάσα Ρωμανού. Να κλείσουν τον δρόμο στις δυνάμεις της Δεξιάς, που “δεν κρύβουν την απέχθειά τους για τους πολλούς”, όπως είπε ο Σπύρος Δανέλλης.

Αριστερή πυξίδα

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε κι ένα βήμα παραπέρα: “Μπορούμε να κερδίσουμε αυτές τις ευρωεκλογές” είπε. Η αισιοδοξία του εδράζεται στο ότι “κρατήσαμε σταθερή την αριστερή μας πυξίδα κι όταν ηττηθήκαμε, αλλά δεν ερωτευτήκαμε τα Μνημόνια, όταν μείναμε πιστοί στον στόχο μας να επουλώσουμε τις πληγές”. Ο Παπαδημούλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν -πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά στην Ελλάδα- για να χτιστούν προοδευτικές συμμαχίες, οι οποίες τώρα άρχισαν να ευδοκιμούν. Και ξεκαθάρισε ότι η Προοδευτική Συμμαχία “δεν είναι μαγιά για να κάνουμε ένα άλλο κόμμα. Έχουμε κόμμα”.

Η δική μας Ευρώπη

Εμφανώς χαρούμενος με την αισιοδοξία στην αίθουσα -και τη χώρα, περιοχές της οποίας περιοδεύει τις τελευταίες μέρες- εμφανίστηκε και ο Νίκο Κουέ: “Γύρισα τις τελευταίες δύο εβδομάδες την Ευρώπη. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αν μια μέρα υπάρξει ΜΙΑ Ευρώπη, αυτή θα είναι η δικιά μας” είπε, αναφερόμενος στην “εκπληκτική παρουσία των γυναικών σε όλους τους αγώνες στην Ισπανία”, στο κουράγιο των φίλων μας στην Ιταλία και την Ουγγαρία, “που δίνουν αγώνα ενάντια στον φασισμό”, στους φίλους στη Γαλλία, “που υπερασπίζονται την κοινωνική ασφάλιση”, και βεβαίως “σε εσάς που χτίζετε πάλι ένα κοινωνικό κράτος και μπορείτε να κερδίσετε”.

Οι αριστεροί δεν ζηλεύουν

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τη δική του ερμηνεία γιατί το παιχνίδι είναι ανοιχτό, γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να νικήσουν: “Τα τελευταία χρόνια, ο νεοφιλελευθερισμός είναι ακόμη κυρίαρχος, αλλά όχι πια ηγεμονικός. Γι' αυτό τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν” είπε. Και πρέπει να τα αλλάξει η Αριστερά, καθώς ελλοχεύει η επικίνδυνη Ακροδεξιά, “η οποία εγκαίρως έχει μυριστεί τις υποχωρήσεις της Κεντροδεξιάς”, αλλά “δεν έχει πειστικές λύσεις για τίποτε”. Ο Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του με μια “ευχάριστη” είδηση, όπως είπε: “Έμαθα ότι σήμερα η Σκάρλετ Γιόχανσον αρραβωνιάζεται. Και χαίρομαι. Εμείς οι αριστεροί δεν ζηλεύουμε, θέλουμε τη χαρά των άλλων”. Και την τελείωσε -αναφερόμενος στην επιμονή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να επιθυμεί τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι τάχα δεξιός- με μια εντυπωσιακή σύγκριση: “Πιο εύκολα μπορώ να πιστέψω ότι ο Βορίδης και ο Άδωνις εμπνέονται από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Γκάντι παρά ότι ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος εμπνέονται από τις αρχές της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL