Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ σχεδιάζουν απολύσεις των συμβασιούχων της Βουλής;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ σχεδιάζουν απολύσεις των συμβασιούχων της Βουλής;

Σχέδιο για απολύσεις των συμβασιούχων εργαζόμενων της Βουλής μετά από ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή φαίνεται ότι υποκρύπτεται πίσω από την αρνητική αντίδραση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση Βούτση και εργαζόμενων για τριετή ανανέωση των υφιστάμενων συμβάσεων.

ΣΥΒ και Ν. Βούτσης: Τριετής ανανέωση

Η πρόταση για ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν εντός του Ιουνίου προήλθε από τον Σύλλογο των Υπαλλήλων της Βουλής (ΣΥΒ) και ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης την εισηγήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων. Αμέσως αντέδρασαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία και ερωτήματα στους εργαζόμενους της Βουλής, που διαπιστώνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση καταδικάζονται σε εργασιακή ομηρεία και ανασφάλεια, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να ετοιμάζεται να τους διώξει αν αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. αρχικά δεν ήταν αρνητική στην ανανέωση των συμβάσεων, όμως από το γραφείο Μητσοτάκη δόθηκε εντολή για αρνητική στάση. Τελικά, μετά από πιέσεις η Ν.Δ. αποδέχθηκε να υπάρξει διετής παράταση των συμβάσεων. Σημειώνεται ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Βουλή είναι λίγο περισσότεροι από διακόσιοι και ορισμένες συμβάσεις ανανεώνονται διαρκώς ακόμη και από το 2000! Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώνει συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο.

Εισηγούμενος την τριετή ανανέωση των συμβάσεων, ο Ν. Βούτσης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει "ευρύτατη συναίνεση και αίσθηση εργασιακής ασφαλείας" για τους εργαζόμενους.

Αμέσως διαφώνησε με μεγάλη κατηγορηματικότητα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου επικαλούμενος ότι η ανανέωση γίνεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Δήλωσε απολύτως αντίθετος και πρότεινε το θέμα να παραπεμφθεί προς εξέταση "μετά τις εκλογές", στα τέλη Ιουνίου.

"Επειδή ακούγεται λίγο προεκλογικό, να το αφήσουμε" συμφώνησε με το ΠΑΣΟΚ και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης. Την επιφύλαξη που εξέφρασε η Ν.Δ. συμμερίστηκαν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, ειδικά για την τριετή ανανέωση.

Ωστόσο, η Ν.Δ. υιοθέτησε αίτημα του συλλόγου των εργαζόμενων να δοθεί επίδομα στους υπαλλήλους χωρίς να ενοχληθεί από την προεκλογική περίοδο! "Αν αυτό δεν είναι προεκλογικό…", φέρεται να σχολίασε ο Ν. Βούτσης, απαιτώντας τουλάχιστον να ληφθεί απόφαση για διετή παράταση σε όλες τις συμβάσεις που λήγουν τις επόμενες εβδομάδες.

"Να περάσουν μερικές μέρες να δούμε τι γίνεται" είπε ο Γ. Τραγάκης! Ο Ν. Βούτσης επέμεινε ζητώντας από τη ΝΔ να διευκρινίσει αν δηλώνει επιφύλαξη. "Θα το δούμε" είπε ο Γ. Τραγάκης, με τον Ν. Βούτση να ξεκαθαρίζει: "Εγώ λέω να μην το δούμε. Επ’ αυτού θα έχουμε διαφορετική άποψη". "Δεν θα μείνουν μετέωρες διακόσιες οικογένειες ανάλογα του τι πρόκειται να γίνει" τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ. σχεδιάζει την επαναφορά του κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις σε όλο το Δημόσιο.

Μετά από την πίεση η Ν.Δ. αποδέχθηκε να υπάρξει παράταση των συμβάσεων για δύο χρόνια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL