Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Έχουν γνώση οι φύλακες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έχουν γνώση οι φύλακες

του Τάκη Γεωργακόπουλου

Τις μύχιες σκέψεις και προθέσεις του "ξεδίπλωσε" χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ… Ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε πώς θέλει να διοικείται κάθε νοσοκομείο, παραδομένο στους εργολάβους της Υγείας, υποστηρίζοντας την τακτική ΣΔΙΤ της σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.

Δεν είναι τυχαίο το ότι και σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και επίδοξος αυριανός (;) πρωθυπουργός δείχνει με κυνικό τρόπο πώς θα επιδιώξει να παραδώσει και τα δημόσια νοσοκομεία όχι απλά στους εργολάβους και υπεργολάβους συμπληρωματικών υπηρεσιών, όπως είχε κάνει με τη σίτιση, τη εστίαση, την καθαριότητα, αλλά, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς την ολική απέκδυση της ευθύνης του κράτους από τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, μας δήλωσε ότι θα παραδώσει ακόμη και το μάνατζμεντ στους Ιδιώτες.

Βέβαια ο πρόεδρος της Ν.Δ. "προέβλεψε" πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από "τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ" και φυσικά (θα) υπάρχουν από κάθε Έλληνα εργαζόμενο στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και από τον απλό λαό, αφού όσα λέει δεν αποτελούν αθώες σκέψεις του για την αναγκαία "τεχνογνωσία στον ιδιωτικό τομέα για τη σχέση κόστους - οφέλους στον τρόπο που διοικείται ένα νοσοκομείο", αλλά πραγματική στόχευσή του να παραδώσει τα νοσοκομεία στο σκληρό και μεταπρατικό ιδιωτικό κεφάλαιο και σε επιχειρηματίες που μπορεί και να μην έχουν σχέση με την Υγεία -αν βέβαια γίνει πρωθυπουργός....

Τεχνογνωσία όμως υπάρχει και στον δημόσιο τομέα, και μάλιστα με μετρήσιμα αποτελέσματα. Στελέχη με γνώσεις, ευαισθησία και ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα -σε αυτά και το δημόσιο νοσοκομείο- υπάρχουν και στον δημόσιο τομέα, και είναι τα στελέχη της Υγείας που με τις δηλώσεις του απαξιώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Όμως αγνοεί πως "οι φύλακες έχουν γνώση", διότι την πολιτική της Ν.Δ. την έχουν γευθεί πρόσφατα οι υγειονομικοί, και ιδίως οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι, αλλά και ο λαός, αφού η μνημονιακή πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που "κούρεψε" τα διαθέσιμα των δημόσιων νοσοκομείων, που πάγωσε το 2010 τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού αναγκαίου προσωπικού στα νοσοκομεία, που μείωσε τις αποδοχές των υγειονομικών εργαζομένων, που διπλασίασε τη φορολόγηση των αποδοχών των εφημεριών, που παρέδωσε λειτουργίες των νοσοκομείων στους εργολάβους και στις υπεργολαβίες υποχρεώνοντας τους εργαζομένους σε συνθήκες γαλέρας προσφέροντας στους εργολάβους αφορολόγητα υπερκέρδη με την κλοπή μέρους των αποδοχών των εργαζομένων, που άφησε τα νοσοκομεία χωρίς υγειονομικό υλικό, που επέτρεπε τις υπερχρεώσεις των υλικών και των των υπηρεσιών οδηγώντας τα νοσοκομεία στο χείλος του γκρεμού, προκειμένου να αναπτυχθεί και να ταϊστεί ο παρασιτικός ιδιωτικός τομέας από τις εργολαβίες και τις υπερκοστολογημένες προμήθειες...

Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης για αξονικούς ή μαγνητικούς τομογράφους είναι ενδεικτικά της προκλητής ζήτησης που παρατηρείται εδώ και χρόνια, παρά και την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να εξορθολογίσει τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα και να ελέγξει την προκλητή ζήτηση, την άσκοπη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και άλλων υπηρεσιών και παροχών που έχουν αναπτυχθεί στον χώρο της ιδιωτικής Υγείας μόνο και μόνο προκειμένου να "συντηρήσουν" μια "αγορά υπηρεσιών" που επιδιώκει ακόμη και να καθορίζει την πολιτική του κράτους, προκειμένου να επιβιώσουν -κρατικοδίαιτα- οι λεγόμενοι επιχειρηματίες της Υγείας.

Θέλουν ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να καταστεί το κράτος αγοραστής υπηρεσιών υγείας, αντί να αποτελεί τον διαμορφωτή των πολιτικών υγείας, διατηρώντας τον έλεγχο και της τεχνολογίας και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Αν μελετηθούν βαθιά οι δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ., θα γίνει αντιληπτός ο κυνισμός που τον διακρίνει για τον ασθενή πολίτη, ο οποίος θα πάψει να αποτελεί μέριμνα του κράτους, αλλά αντίθετα θα καταστεί ένα (ακόμη) καταναλωτικό "προϊόν" στην "υπηρεσία" (και κερδοφορία) των ιδιωτών επενδυτών στον τομέα της Υγείας.

Είπαμε όμως. "Έχουν γνώση οι φύλακες", δηλαδή ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα δώσει την απάντηση που πρέπει στους ανθρώπους που με τις πολιτικές τους οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια και στην καταβαράθρωση της κοινωνίας, τιμώντας και αναγνωρίζοντας αυτούς που προσπάθησαν και κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα και τον λαό από τη μέγγενη των μνημονίων και φιλοδοξούν να την οδηγήσουν εκεί που της αξίζει, εκεί που αξίζει σε κάθε πολίτη της χώρας: στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική ολοκλήρωση, διαδικασίες που τραυματίστηκαν βάναυσα με τα μνημόνια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL