Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ανέδειξε τις διαφορές - Π. Σκουρλέτης: "Διαμορφώνεται ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός" * Διακριτές αποστάσεις Δένδια - Μπακογιάννη από την τοξική αντιπολίτευση Μητσοτάκη / Αντιπαράθεση δύο πολιτικών σχεδίων στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ανέδειξε τις διαφορές - Π. Σκουρλέτης: "Διαμορφώνεται ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός" * Διακριτές αποστάσεις Δένδια - Μπακογιάννη από την τοξική αντιπολίτευση Μητσοτάκη / Αντιπαράθεση δύο πολιτικών σχεδίων στη Βουλή

Όσο και να θέλει η Ν.Δ. να αποφύγει τη σύγκριση πολιτικών προγραμμάτων, αυτή γίνεται στη Βουλή και αποβαίνει καταλυτικά εις βάρος της. Χθες στην Ολομέλεια δεν μπόρεσαν να κυριαρχήσουν οι ακραίες φωνές της Δεξιάς και η συζήτηση μπήκε περισσότερο στην ουσία, παρά το ότι η Ν.Δ. συστηματικά αποφεύγει να πει τι κάνει. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. "άδειασαν" τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε και έκανε την Τετάρτη.

"Η Ν.Δ. είναι κάθετα αντίθετη στην επιδίωξη να μετατραπεί η πολιτική ζωή του τόπου σε μία απέραντη λασπομαχία" είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας. Ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη θύμισε (προφανώς και στον αδελφό της) ότι στην οικογένειά τους είχαν άτομο ΑμεΑ και δήλωσε ότι "εμείς στη Ν.Δ. πιστεύουμε στη θετική διάκριση. Είναι απαραίτητο να υπάρχει". Ουδεμία σχέση με τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα του Κ. Μητσοτάκη για ίσες ευκαιρίες...

Γενικά άλλωστε η Ν.Δ. ήταν χθες "παγωμένη" στη Βουλή. Μόνον ο Άδωνις Γεωργιάδης ακολούθησε το ύφος και το ήθος Μητσοτάκη επαναλαμβάνοντας τις αθλιότητες για τον νεκρό πατέρα του πρωθυπουργού, τις οποίες επεχείρησε να αποδώσει στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ώστε να αποχαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη από την ακροδεξιά καφρίλα που τους συνοδεύει!

Π. Σκουρλέτης: "Βατερλώ Ν.Δ. το αφορολόγητο"

Πολιτικά στη Βουλή επανήλθε η σύγκρουση δύο πολιτικών κόσμων. "Διαμορφώνεται ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός στη βάση προγραμματικής αντιπαλότητας. Και αυτό είναι καλό, είναι υγιές. Η ψεύτικη, η fake, η 'κίτρινη' αντιπαράθεση είναι αυτή η οποία υπονομεύει τον δημοκρατικό διάλογο" διαπίστωσε και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αποτυπώνοντας το νέο πολιτικό σκηνικό.

Σε αυτό το σκηνικό, όπως υπογράμμισε, περιλαμβάνεται και η μιντιακή στήριξη των ολιγαρχών προς τη Ν.Δ.: "Ποτέ άλλοτε μετά το 1974 κυβέρνηση δεν είχε απέναντί της έναν τέτοιο μηχανισμό κατασκευής ψεύτικων ειδήσεων, εσάς και τους φίλους σας τους ολιγάρχες, που κατέχουν ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, οκτώ μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ή είναι αυτά κατασκευάσματα της φαντασίας μας; Δεν τα βλέπει ο κόσμος αυτά; Υπάρχει ένας κοινός αγώνας της διαπλοκής, της παλιάς διαπλοκής της Ν.Δ. και της ολιγαρχίας" τόνισε ο Π. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγει το ντιμπέιτ "διότι θα αποκαλυφθεί".

Ενδεικτικά μάλιστα ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε το αφορολόγητο ως ένα θέμα στο οποίο θα αποκαλυφθεί η Ν.Δ. "Είναι το 'Βατερλώ' των τελευταίων ημερών. Εκεί, λοιπόν, που μας λέγατε ότι πάμε για τέταρτο Μνημόνιο, τώρα μας λέτε 'παροχές κάνετε', 'φιλοδωρήματα'. Τι ονομάζετε φιλοδωρήματα; Εκείνη την πολιτική η οποία έχει κοινωνική στόχευση. Ξέρετε γιατί; Διότι ο πυρήνας της πολιτικής σας είναι υπέρ των συμφερόντων της ολιγαρχίας, διότι είστε ένα βαθιά ταξικά προσδιορισμένο κόμμα".

Χρ. Βερναρδάκης: Θεσμικός ρατσισμός από τη Ν.Δ.

"Η διαχείριση του θέματος και η εργαλειοποίηση τόσο της αναπηρίας όσο και του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. αποτελεί πρωτοφανή πρακτική θεσμικού ρατσισμού λόγω και έργω" τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Επεσήμανε ενδεικτικά ότι ο Κ. Μητσοτάκης "χρησιμοποιεί συνεχώς τον στιγματιστικό όρο 'μαχητής της ζωής', προσβάλλοντας κατάφωρα τον υποψήφιό του, αλλά και το σύνολο των αναπήρων. Οι βλάβες που έχουν οι ανάπηροι στα σώματά τους δεν τους κάνουν μαχητές. Αυτή είναι η άκρως ιατροκεντρική προσέγγιση, που θεωρεί ότι οι δυσκολίες των αναπήρων προέρχονται από τους δικούς τους ατομικούς περιορισμούς. Ο τρόπος με τον οποίον η κοινωνία ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους τούς καθιστά ανάπηρους και όχι η ατομική σωματική τους κατάσταση".

"Αυτά που πραγματικά πιστεύει ο Κ. Μητσοτάκης για την αναπηρία τα έκανε πράξη ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν έκλεισε όλα τα γραφεία των ΑμεΑ με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων τον Οκτώβριο του 2014" υπενθύμισε ο Χρ. Βερναρδάκης.

Γ. Σταθάκης: "Λυπάμαι για τον Κ. Μητσοτάκη"

Για τον σύγχρονο μακαρθισμό μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισημαίνοντας τη βασική αρχή του: "Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε και επιδιώκουμε να φέρουμε το επίπεδο της πολιτικής σε κάτι που θεωρούμε ως δικό μας μέτρο ή δικό μας προνόμιο ή δικό μας μονοπώλιο". Εξέφρασε τη λύπη του που ο Κ. Μητσοτάκης προέβη σε "συρραφή" δημοσιευμάτων της "'κίτρινης' κουλτούρας".

Σημειώνεται πως ο υπουργός αντιμετώπισε περιπαικτικά ακόμη και τα δημοσιεύματα που τον αφορούσαν: "Όταν διαβάζω σε δημοσίευμα ότι εγώ, ο Φλαμπουράρης και ο Δρίτσας ήμασταν στο σκάφος που διεμβόλισε ένα θανατηφόρο ατύχημα στην Αίγινα ή όταν διαβάζω ότι μετά τη δήλωσή μου στο CNN τον Απρίλιο του 2015 πήγα και έφαγα στο Χίλτον πλούσια εδέσματα ή όταν βλέπω στην τηλεόραση προχθές σε μια εκπομπή τη σύζυγό μου να εμφανίζεται σε μια φωτογραφία ως κυρία Πολάκη, επειδή συζητούσε εκείνη τη στιγμή με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, όλα αυτά τα βρίσκω διασκεδαστικά, ενδιαφέροντα".

Δ. Βίτσας: Ο κιτρινισμός έγινε επίσημη θέση της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. υιοθέτησε τον κιτρινισμό υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. "Δεν ξέρω πώς αισθανθήκατε από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη. Εγώ, ξέρετε, αισθάνθηκα στενοχώρια. Ήταν μία πολύ στενόχωρη ομιλία. Είτε με εκφράσεις νηπιαγωγείου 'νάτος, νάτος' -ακόμα και όταν ήμασταν εμείς μικροί, αυτά τα λέγαμε στο νηπιαγωγείο- είτε με αναπαραγωγή και υιοθέτηση όλων των 'fake news', ο Κ. Μητσοτάκης έκανε τον 'κιτρινισμό' επίσημη πολιτική θέση" τόνισε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Βίτσας τους προειδοποίησε πως "όσοι νομίζετε ότι εχθές ο Κ. Μητσοτάκης 'το τερμάτισε' κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν έχετε δει τίποτα". Επεσήμανε δε ότι υπάρχει μία "διπλή απειλή". "Η μία μας αφορά. Μας λέει ότι θα υπάρχει μια σκιά πάντοτε από πίσω μας να παρακολουθεί πού πάμε να φάμε, πού κάνουμε διακοπές, πώς είναι η προσωπική μας ζωή και ένας 'κίτρινος' Τύπος μεγάλου συγκροτήματος έτοιμος να δώσει αυτά τα πράγματα βορά και ένα πλήθος social media να τα παράγουν και να τα αναπαράγουν" είπε και πρόσθεσε: "Το δεύτερο είναι πιο επικίνδυνο. Είναι η πολιτική που αφορά κάθε έναν Έλληνα και του λέει 'όποιος εναντιώνεται σε μένα και στην πολιτική μου θα τον αντιμετωπίζω μέσω του κιτρινισμού'".

Κ. Χατζηδάκης: "Περιφρονείτε τους πολλούς"

Πολιτική αντιπαράθεση είχαν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο Κ. Χατζηδάκης αμφισβήτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση των πολλών. "Δεν είστε κυβέρνηση των πολλών, είστε κυβέρνηση που εξαπατά τους πολλούς και έχει μία απίστευτη υποκρισία. Και ακόμα περισσότερο είστε μία κυβέρνηση που περιφρονεί τους πολλούς" υποστήριξε.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: "Νέα οικονομική πολιτική"

"Ο πρωθυπουργός δεν ήρθε απλώς να πει μέτρα. Ήρθε να παρουσιάσει, να εμβαθύνει και να δώσει ένα στρατηγικό βάθος μιας νέας λογικής, αναπτυξιακής, αναδιανεμητικής και κοινωνικής. Διότι περί αυτού πρόκειται. Και το έβαλε μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σοβαρότητας και με μια προβολή για το 2019 και το 2020, όπου τα κρίσιμα μέτρα ήδη για το 2019 θα έρθουν να ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα με άμεση εφαρμογή. Αυτό ισχύει και όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ, την αναδιανεμητική αντίληψη για τη 13η σύνταξη και όλα αυτά τα ζητήματα. Αυτά αποδεικνύουν ότι είμαστε κυβέρνηση των πολλών" απάντησε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Θ. Φωτίου: "Η μεσαία τάξη ανακάμπτει επί ΣΥΡΙΖΑ"

"Οι θετικές διακρίσεις υπέρ των αναπήρων δεν ήταν χάρες, εύνοια, ελεημοσύνη, ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης της Αριστεράς" τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου περιγράφοντας τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και στην εργασία.

Παράλληλα, η Θ. Φωτίου χαρακτήρισε "μεγάλο ψέμα, μεγάλο μύθο" ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη μεσαία τάξη θυμίζοντας ενδεικτικά ότι, μεταξύ 2009 και 2015, 822.000 πολίτες πέρασαν στα φτωχότερα στρώματα, ενώ, από το 2015 ές το 2017, 127.000 πολίτες επανήλθαν στα μεσαία στρώματα. Η Θ. Φωτίου υπογράμμισε ακόμα ότι το 2008, την "εποχή της ευμάρειας", η παιδική φτώχεια ήταν στο 23%, επισημαίνοντας στη Ν.Δ. ότι "η ανάπτυξη δεν αρκεί από μόνη της για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες".

Κ. Γαβρόγλου: "Η Ν.Δ. δεν θέλει προσλήψεις στην Παιδεία"

Τη διαφωνία της Ν.Δ. με τους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Είπε ότι την Τετάρτη άνοιξε το σύστημα αιτήσεων για τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και συνολικά 15.000 διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και "ο Κ. Μητσοτάκης ειλικρινώς -και το χαιρετίζω αυτό- αποκάλυψε τη βασική του θέση επί του θέματος. Λέει 'εμείς δεν είμαστε υπέρ των διορισμών'. Δεν ξέρω αν το ακούσατε, από εδώ το είπε ο άνθρωπος. Αυτό πρέπει να το χειροκροτήσουμε γιατί αυτό δεν κρύφτηκε πίσω από μια ρητορική, ώστε να μπερδέψει τον κόσμο. Το λένε" υπογράμμισε ο Κ. Γαβρόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL