Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Με "Μακελειό" και "Ελεύθερη Ώρα" πολιτεύθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με "Μακελειό" και "Ελεύθερη Ώρα" πολιτεύθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από τις περίπου 4.000 λέξεις της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε μόνο 339 για την παρουσίαση του πολιτικού σχεδίου της Ν.Δ. -και αυτές όχι όλες. Όλη η υπόλοιπη ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. χθες στη Βουλή, διάρκειας 62 λεπτών, ήταν ύβρεις, χαρακτηρισμοί και πρόσκληση σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και οξύτητα.

Επιλέγοντας μία αντιπαράθεση επί προσωπικού, στην οποία μάλιστα δεν μπορεί καν να διακριθεί, ο Κ. Μητσοτάκης κατέληξε, μετά τα άρθρα Πρετεντέρη, να αναπαράγει και τα πρωτοσέλιδα αίσχη του "Μακελειού" και της "Ελεύθερης Ώρας" για τον νεκρό πατέρα του πρωθυπουργού. Έτσι, χωρίς καν να το αντιληφθεί, δικαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λίγο νωρίτερα τον είχε χαρακτηρίσει "Στέφανο Χίο της πολιτικής"!

Απέφυγε την ουσία

Αυτό που συστηματικά απέφυγε ο Κ. Μητσοτάκης ήταν η συζήτηση επί της ουσίας. Δεν είπε καν αν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας - δείγμα προφανώς και της εσωτερικής σύγκρουσης που σοβεί στη Ν.Δ. Μάλιστα, αν και είχαν περάσει πάνω από 24 ώρες, έδειξε αδυναμία να κατανοήσει το οικονομικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για "σαχλαμάρες του Τσακαλώτου"!

Τίτλοι αντί για σχέδιο

"Το δικό μας σχέδιο είναι χαμηλοί φόροι, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, νέες δουλειές, πραγματική ανάπτυξη, ώστε οι δανειστές να πληρώνονται από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και από τον νέο πλούτο που δημιουργείται και όχι από το υστέρημα των Ελλήνων. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσει επιτέλους η πίτα προς όφελος όλων" περιορίστηκε να πει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη περιλαμβάνει όμως την εκχώρηση στα ιδιωτικά συμφέροντα τμήματος του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά χωρίς να λέει πως δεν θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, τις οποίες δεν μπορεί να εγγυηθεί το κράτος. "Επιμένω ότι μόνο ένα σύστημα τριών πυλώνων θα κάνει τους εργαζόμενους και ειδικά τους νέους ότι θα πάρουν σύνταξη και θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα στην ασφάλιση" είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι το "ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ" που προτείνει η Ν.Δ. ισχύει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Τα υπόλοιπα ο Κ. Μητσοτάκης τα πέρασε σε τίτλους: "Συνδέουμε την ετήσια ανάπτυξη με τις αυξήσεις των μισθών και, μάλιστα, σε ποσοστό διπλάσιο για τις χαμηλότερες αμοιβές. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τους φορολογικούς συντελεστές", " χαμηλώνουμε και τις εισφορές", Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ύψους 1 δισ., δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς για όλα τα Ελληνόπουλα, αφορολόγητο για κάθε παιδί και ενίσχυση 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση.

Ακόμη είπε ότι έχει "θέσεις για μία σύγχρονη και λειτουργική Υγεία" και "για μια Παιδεία που θα εξοπλίζει το κάθε παιδί με εφόδια για να οικοδομήσει το μέλλον του. Με βάρος στην εξειδίκευση και συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας. Με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και πανεπιστήμια που θα ανήκουν στους φοιτητές, στις ιδέες και στη γνώση. Όχι σε συμμορίες που θέλουν να τα κάνουν χώρους ασυδοσίας και ανομίας με την ανοχή αυτής της κυβέρνησης".

Και έκλεισε λέγοντας ότι "εγγυάται την ασφάλεια" και "θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τον ρόλο των δημόσιων λειτουργών". Και εκεί ο Κ. Μητσοτάκης ξέμπλεξε με το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιβεβαίωσε από την αρχή της ομιλίας του ότι φοβάται και την τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα δηλώνοντας ότι "δεν είμαστε τηλεπερσόνες" και ότι στη Βουλή "έχουμε κάνει 41 συζητήσεις".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξετράπη σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Αλ. Τσίπρα. "Αντί να λένε 'νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός!', θα λένε 'νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος'. Το ηθικό σας πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλανοπράσινα νησιά του Ιονίου. Από την Αριστερά των καταλήψεων στην Αριστερά του κότερου", ανέφερε σε ένα σχεδιασμένο κρεσέντο.

Π. Πολάκης: "Καλώς σου μπήκα"

Και μετά ξεκίνησε η γνωστή ατζέντα που αναπαράγουν η Ν.Δ., ο ΣΚΑΪ και τα μίντια Μαρινάκη. "Από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα και από τα κότερα στη φιέστα των απεγνωσμένων 'θα' της νέας δημαγωγίας", είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Όμως η "πολακειάδα" του προέδρου της Ν.Δ. κατέρρευσε σε ένα στιγμιότυπο. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να επισημάνει ότι ο Π. Πολάκης δεν βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα για να δημιουργήσει τους σχετικούς συνειρμούς. Όμως εκείνη την ώρα ο Π. Πολάκης, που καθόταν όλη την ώρα στα βουλευτικά έδρανα, μπήκε στα υπουργικά. "Καλώστονε κι ας άργησε" σχολίασε αιφνιδιασμένος ο Κ. Μητσοτάκης. "Καλώς σου μπήκα" του απάντησε ο Π. Πολάκης...

"Γίνεστε όλοι Πολάκηδες. Τσίπρας λοιπόν και Πολάκης είναι ένα και το αυτό. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που σας συνδέει τελικά τόσο στενά με τον Πολάκη ώστε να ταυτίζεστε απόλυτα μαζί του. Δεν μπορεί να είναι μόνο οι κοινές σας διακοπές στις παραλίες των Σφακίων τις εποχές της ανεμελιάς. Είναι κάτι παραπάνω. Ο Πολάκης λέει και κάνει αυτά που θέλετε να πείτε και να κάνετε εσείς αλλά δυσκολεύεστε λόγω του αξιώματός σας" ισχυρίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ουδείς χειροκρότησε...

Σημειώνεται ότι ακόμη και οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν άντεξαν να παρακολουθήσουν την οξύτητα του αρχηγού τους. Ουδείς χειροκρότησε όταν ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι "ο Πολάκης είναι πιτ μπουλ όταν επιτίθεται στον Κυμπουρόπουλο, αλλά κανίς όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη".

Ακολούθησε η "κοτερολογία". "Οι διακοπές στη θαλαμηγό δεν έγιναν άνευ ανταλλάγματος" είπε και υποστήριξε ότι το αντάλλαγμα για την Κατερίνα Παναγοπούλου ήταν να εκπροσωπεί την Ελλάδα στη ΔΟΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL