Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ανοίγει ο δρόμος για τη μη μείωση του αφορολόγητου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ο δρόμος για τη μη μείωση του αφορολόγητου

Με φόντο την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταθεροποίηση της ανάπτυξης στο 2,2% για το τρέχον και το επόμενο έτος και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ανοίγει ο δρόμος για τις παροχές της κυβέρνησης και τη μη υλοποίηση του μέτρου για τη μείωση του αφορόλογητου.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, εξέφρασε την άποψη ότι τα υπερπλεονάσματα δεν πρέπει να συνεχιστούν επ’ άπειρον, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει μια “σοβαρή συζήτηση” στο μέλλον, στη βάση όμως των ήδη συμφωνημένων δεσμεύσεων.

Όχι στα υπερβολικά πλεονάσματα

Παραπέμποντας στη θέση που εξέφρασε επανειλημμένα (και χθες, μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου) ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Επιτροπή ήταν πάντα στη “σωστή πλευρά της Ιστορίας” σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και εναντίον του Grexit, ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε και “αντιτάχθηκε σθεναρά” στα υπερβολικά πλεονάσματα. “Δεν ήμασταν ποτέ πεπεισμένοι ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα ήταν ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα” υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι “υφίστανται δεσμεύσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει υπερκέραση των στόχων για πάντα”. “Θα υπάρχει, το ξέρουμε, συζήτηση στο μέλλον, αλλά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να είναι σοβαρή και να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί”, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά το εν λόγω ζήτημα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει πως “οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη την ανακοίνωση μη εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2020, η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αλλαγή των δεδομένων μέχρι στιγμής.

Ικανοποιητική ανάπτυξη

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη η Επιτροπή σημειώνει πως το 2018 ανήλθε στο 1,9% με βασική κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές, που σκαρφάλωσαν στο 8,7%,  με αποτέλεσμα “η Ελλάδα να καταφέρει να ενισχύσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά τόσο στα αγαθά όσο και στις υπηρεσίες”.

Για το 2019 και το 2020 προβλέπει ανάπτυξη στο 2,2%, ποσοστό σταθερό για φέτος και αναθεωρημένο προς τα κάτω μόλις κατά 0,1% για του χρόνου σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Φεβρουαρίου. Τα εν λόγω ποσοστά ξεπερνούν κατά πολύ τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, καθώς για τις χώρες της Ευρωζώνης η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% για το 2019 και στο 1,5% για το 2020, για το σύνολο της Ε.Ε. των 27 στο 1,4% για το 2019 και στο 1,7% για το 2020.

Μάλιστα, ειδική μνεία στις χώρες που έχουν εφαρμόσει προγράμματα προσαρμογής έκανε ο Π. Μοσκοβισί, λέγοντας πως συνολικά ο μέσος όρος ανάπτυξης για το 2019 και το 2020 στις πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία) είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης (2,8% με 1,5%).

Μείωση ανεργίας

Σε ό,τι αφορά τo 2019, η Επιτροπή επισημαίνει πως η γενικότερη οικονομική επιβράδυνση που παρατηρείται δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές, ενώ υπογραμμίζει πως θα αντισταθμιστεί από την ιδιωτική κατανάλωση στην οποία συμβάλλει και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι από το εν λόγω μέτρο θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα, αν και περιορισμένα, καθώς “η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2019 και 1,3% το 2020, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 16,8% το 2020”. Το 2019 η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 18,2% (όπως προβλεπόταν το περασμένο φθινόπωρο), ενώ το 2018 διαμορφώθηκε στο 19,3% (σε σχέση με 19,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις).

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι, ενώ “οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις στη συλλογή φορολογικών χρεών και οι φιλόδοξοι στόχοι των αρχών για την εκκαθάριση των μη επεξεργασμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελούν πιθανές θετικές εξελίξεις, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, όπως οι εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μερική ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις”. Επιπλέον πίεση εκτιμά η Επιτροπή ότι μπορεί να προέλθει από τις “πρωτοβουλίες πολιτικής που επηρέζουν τη νομοθεσία για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων”.

Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει πως οι επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική οπισθοδρόμηση, “κυρίως λόγω της υποχρησιμοποίησης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις”, ενώ σημειώνει την ανάγκη τήρησης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα έτη.

Επίσης, κάνει λόγο για ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων το 2019, καθώς το 2018 σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 12,2% των επενδύσεων, ενώ προβλέπεται αύξηση 10,1% και 10,8% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Μείωση χρέους

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, η Επιτροπή αναφέρει πως “συνολικά, υπό την υπόθεση μη αλλαγής πολιτικής, το ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει το 0,5% του ΑΕΠ το 2019, συνυπολογίζοντας τον θετικό αντίκτυπο από την κατ’ αποκοπή εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν στις 5 Απριλίου 2019”. Ωστόσο, το 2020 προβλέπεται να μειωθεί στο -0,1% του ΑΕΠ "λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και της απουσίας πρόβλεψης περαιτέρω μέτρων ελάφρυσης του χρέους”.

“Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται πως έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του, στο 181,1%, το 2018 και θα μειωθεί στο 168,9% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της ανάκαμψης και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων” καταλήγει η έκθεση της Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL