Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Με χυδαιότητες κατά Πολάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με χυδαιότητες κατά Πολάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε χθες στη Βουλή να μιλήσει εναντίον της χυδαιότητας χρησιμοποιώντας πρωτοφανώς υβριστικό και χυδαίο πολιτικό λεξιλόγιο. Ήταν προφανές ότι η Ν.Δ., αδυνατώντας να διεξάγει μαζική προεκλογική εκστρατεία, επιχειρεί να πολώσει τον κόσμο της επικαλούμενη θέμα Πολάκη και ταυτόχρονα να αποφύγει την πολιτική αντιπαράθεση επί της ουσίας. Αυτό ακριβώς επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι "αυτό που κάνετε διέπεται από επικοινωνιακά κίνητρα. Το ερμηνεύουμε ως αποτέλεσμα των δυσκολιών που έχετε και γι’ αυτό εμείς θα απαντήσουμε σ’ αυτά που κάνετε συζητώντας ό,τι θέλετε για Πολάκη και συμπεριφορές, αλλά συζητώντας και για τις λύσεις που μπορούμε άμεσα, αλλά και προοπτικά να διασφαλίσουμε για τον ελληνικό λαό".

"Η Ν.Δ. δίνει την εντύπωση ότι θέλει να αποφύγει τα κρίσιμα επίδικα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Και κάτι το χειρότερο, η Ν.Δ. αξιοποιεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει η εκάστοτε αντιπολίτευση όχι για να προκαλέσει μια συζήτηση πάνω στους μισθούς, τους φόρους, στις επενδύσεις, σε μια σειρά κρίσιμα θέματα, αλλά για να αποφύγει αυτή τη συζήτηση προσπαθώντας να την προσανατολίσει μονομερώς και μονόπλευρα σε μια δήλωση ενός υπουργού" τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.

Η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα ξεκινήσει στη Βουλή στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί πολύ αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Αυτή τη γενική πολιτική συζήτηση επιδιώκει να αποφύγει η Ν.Δ.. Γι’ αυτό ο Κ. Μητσοτάκης κατέφυγε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής σε λεξιλόγιο και εκφράσεις που προέρχονται από τα βάθη του ακραίου δεξιού λόγου, το οποίο χρησιμοποιούν τα στελέχη της ακραίας πτέρυγας της Ν.Δ. Καταγγέλλοντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, εναντίον του οποίου κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: "ο ‘πολακισμός’ είναι φασισμός", "είναι χυδαίος και άξεστος", "είναι άθλιος και άνανδρος", είναι "θρασύδειλος πολιτικός τραμπούκος", "ενσαρκώνει την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό", "προσωποποιεί τον κυνισμό και τη χυδαιότητα στη δημόσια ζωή", "ο νταής Πολάκης", "απάνθρωπη στάση ενός υπουργού Υγείας", "αυταρχική συμπεριφορά ενός βουλευτή", "είχε το θράσος", "το παράδειγμά του είναι και τοξικό και επικίνδυνο", "η δημόσια συμπεριφορά του είναι θέμα δημοκρατικής τάξης", "επιτέθηκε με αναίδεια στον Ευρωπαίο επίτροπο Υγείας", "είναι ανάξιος υπουργός".

Ο Γ. Δραγασάκης απέφυγε να μιλήσει με χαρακτηρισμούς και στο επίπεδο του Κ. Μητσοτάκη. Τοποθετήθηκε πολιτικά, επισημαίνοντας πως "το θέμα είναι με ποιο θέμα θα πάμε στις εκλογές. Αν θα πάμε στις εκλογές με τα προβλήματα της κοινωνίας και με το ήθος της κυβέρνησης και με το ήθος των υπουργών, και των δικών μας και των δικών σας βουλευτών κ.λπ., ή εάν θα πάμε στις εκλογές κρύβοντας τα προβλήματα, αποσιωπώντας τα θέματα, αποφεύγοντας έναν διάλογο ουσίας, πώς δηλαδή στη σημερινή φάση που είμαστε, έξω από τα Μνημόνια, με βαθμούς ελευθερίας, με κάποιες δυνατότητες στα χέρια μας, με αποθέματα που μας θωρακίζουν τουλάχιστον ώς έναν βαθμό, πώς όλα αυτά θα μετατραπούν σε δύναμη προόδου για ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό είναι το θέμα για εμάς. Και εκεί μέσα πείτε ό,τι θέλετε για τον Πολάκη, για τον όποιο Πολάκη κ.λπ.".

Επένδυση Ν.Δ. στη μείωση του αφορολόγητου

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι η Ν.Δ. είχε κρυφό σχέδιο να μειώσει το αφορολόγητο προκειμένου να καλύψει την τρύπα που θα δημιουργήσουν οι φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει για τους έχοντες και κατέχοντες. Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για το αφορολόγητο, "ενώ θα περίμενε κανείς να το αξιοποιήσει ως μια ευκαιρία για να συνδέσει τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο με τις δικές του προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις". Και εξήγησε πως "η Ν.Δ., και ορισμένοι οικονομολόγοι τουλάχιστον που τη στηρίζουν, είχαν επενδύσει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, είχαν προϋπολογίσει έσοδα από αυτή τη μείωση περίπου 2 δισ. και με αυτά τα 2 δισ. υπολόγιζαν να κάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις, και γι’ αυτό τώρα δυσκολεύονται να μιλήσουν ακόμα και για το υποτιθέμενο προνομιακό θέμα που είχαν ώς τώρα αναδείξει στην πορεία της εκλογικής μάχης". Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του δεν διέψευσε τον Γ. Δραγασάκη...

"Πρόβλημά σας, Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑ"

"Ακούγοντάς σας πείστηκα πλήρως ότι το θέμα σας, το πρόβλημά σας δεν είναι ο Πολάκης. Το πρόβλημά σας είναι ο Τσίπρας και η απήχηση που έχει και στον λαό, και στον κόσμο ευρύτερα, στην Ευρώπη. Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι εσείς πιστεύετε ότι ήταν ένα ατύχημα. Κάποιος από εσάς το είπε ‘ιστορικό ατύχημα’. Όμως, αποδεικνύεται ότι ήταν αποτέλεσμα ανάγκης της κοινωνίας, η οποία ανάγκη παραμένει και ενισχύεται" υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη. "Το πρόβλημά σας είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε τις δυνατότητες για να αρχίσει να επιλύει προβλήματα του λαού. Ήδη επιλύσαμε αρκετά. Ήδη όλες οι δηλώσεις, όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχουν νομοθετηθεί και υλοποιούνται. Ήδη ανακοινώσαμε, μετά από βασανιστική προεργασία, που έπρεπε να γίνει, τις 120 δόσεις. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε ακόμη και για φορολογικές ελαφρύνσεις, τώρα, από αυτές που εσείς υπόσχεστε να υλοποιήσετε, αν ποτέ σας δοθεί η δυνατότητα, αφού αποκτήσετε αξιοπιστία από την Ευρώπη" πρόσθεσε.

Μ. Βορίδης: “Ατύχημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”

Ο Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται ως "ατύχημα" την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. "Θα το διορθώσουμε" είπε ο βουλευτής της Ν.Δ., με τον Γ. Δραγασάκη να τον "διορθώνει": "Ο λαός διορθώνει τα ‘ατυχήματα’".

Ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να επιμείνει λέγοντας ότι "με τον σεβασμό που έχω στο πρόσωπό σας, αν κάποιος άκουγε την ομιλία σας και έπρεπε να της βάλει βαθμό, θα της έβαζε, όπως έλεγαν στην Έκθεση, ‘μηδέν’, γιατί ήσασταν εκτός θέματος. Ήσασταν εκτός θέματος, διότι η Ν.Δ. κατέθεσε μια πρόταση δυσπιστίας κατά ενός υπουργού με μια επιχειρηματολογία την οποία εξηγήσαμε με απόλυτη σαφήνεια". Υποστήριξε δε πως "φοβάστε ότι μέχρι και οι βολικοί και συνεργάσιμοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην αντέξουν σε μια ψηφοφορία που θα αφορά μόνο τον Π. Πολάκη να ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή και να εκφραστούν με αυτόν τον τρόπο και να ψηφίσουν όπως στην πραγματικότητα αισθάνονται". "Ο λαλίστατος Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει συνέχεια αντιπαραθέσεις, ανέθεσε σε εσάς το πικρό ποτήρι να πρέπει να ανέβετε στο βήμα και με εμφανή τη δυσκολία στα λόγια σας να υπερασπιστείτε αυτή την πολιτική επιλογή και ο ίδιος απέδρασε για άλλη μια φορά από τη Βουλή, όταν γνώριζε ότι θα ξεκινούσε αυτή η συζήτηση τη Δευτέρα, για να πάει να κάνει μια ομιλία στην άλλη άκρη της πατρίδας μας" ισχυρίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης.

"Σας έδωσα την εντύπωση ότι είχα ένα πικρό ποτήρι να χειριστώ; Πραγματικά το πιστεύετε αυτό;" τον ρώτησε ο Γ. Δραγασάκης και συνέχισε επισημαίνοντας τις αντιφάσεις Μητσοτάκη: "Βαθμολογήστε όσο θέλετε τη δική μου ομιλία, αλλά εσείς -βεβαίως, δεν το κάνετε από άγνοια, κάποιοι λόγοι σας οδήγησαν σ’ αυτό- μιλούσατε από το πρωί ώς το βράδυ για την οικονομία, από το πρωί ώς το βράδυ για τις επενδύσεις. Λέγατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επενδύσεις είναι δύο ανόμοια, ασύμβατα πράγματα. Μιλούσατε για φορολογία, για όλα αυτά, και αντί να έρθετε τώρα με τα προνομιακά, υποτίθεται, θέματά σας, λέτε ‘τα ξεχνάμε αυτά, να συζητήσουμε διότι το φιλότιμο του ελληνικού λαού δεν είχε άλλη πληγή και άλλη αιτία για να πληγωθεί, παρά μόνο τώρα και μόνο με το θέμα Πολάκη’".

Επίθεση στον πρωθυπουργό

Ο Κ. Μητσοτάκης συστηματικά προσπάθησε να ταυτίσει τον Π. Πολάκη με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι "Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό" και ότι "ο Τσίπρας είναι Πολάκης. Δεν υπάρχει ύφος Πολάκη. Υπάρχει μόνο ήθος Τσίπρα". "Ο Αλ. Τσίπρας μου θυμίζει κάτι ρώσικες κούκλες, τις μπάμπουσκες. Τις ανοίγεις και πέφτεις όλο πάνω σε νέες μεταμφιέσεις. Μέχρι που καταλήγεις κάποια στιγμή στην τελευταία κούκλα. Αυτή δεν ανοίγει άλλο. Κι αυτή η κούκλα έχει το πρόσωπο του Π. Πολάκη. Άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να επιβεβαιώσει τον στενό του δεσμό μαζί του κάνοντας δημόσια διακοπές τις ημέρες του Πάσχα. Με τον Π. Πολάκη έκανε διακοπές. Ούτε με τον Ανδρέα Ξανθό, που είναι ο πολιτικός του προϊστάμενος και βουλευτής Ρεθύμνου, ούτε με τον Γιώργο Σταθάκη. Πάντα με τον Π. Πολάκη" ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ..

Απευθυνόμενος δε προς τους κυβερνητικούς βουλευτές που επέκριναν τη δήλωση Πολάκη (όπως ο Νίκος Φίλης, στον οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε δύο φορές) ο Κ. Μητσοτάκης τους ρώτησε: "Θα δεχθείτε να γίνετε αχθοφόροι της κυβερνητικής καρέκλας του Πολάκη για λίγο καιρό ακόμα;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL