Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
"Πάντα τις λύσεις στις δημοκρατίες τις δίνει ο λαός και όχι ο στρατός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πάντα τις λύσεις στις δημοκρατίες τις δίνει ο λαός και όχι ο στρατός"

Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική και ειρηνική λύση μέσω εκλογών στην κρίση της Βενεζουέλας διατύπωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζοντας ξεκάθαρα την αντίθεση στην προοπτική της στρατιωτικής "λύσης". Παράλληλα, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τη θέση που εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος Φ. Μογκερίνι. Υπέρ της απόπειρας πραξικοπήματος τάσσεται η Νέα Δημοκρατία, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση που δεν πράττει το ίδιο.

Μήνυμα Κατρούγκαλου

Μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται σε περιοδεία στις χώρες του Κόλπου, υπογράμμισε ότι στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της υπάτης εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι, τις οποίες, όπως τονίζει, συνδιαμόρφωσε. "Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποια πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά και πραγματικά ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη των πολλών, των λαών και των αξιών" σημείωσε. "Πάντα τις λύσεις στις δημοκρατίες τις δίνει ο λαός και όχι ο στρατός", σχολίαζαν πηγές του ΥΠΕΞ

Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ

Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης και την αποφυγή της βίας και της αιματοχυσίας "και όχι να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση". "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και επιμένει ότι πρέπει να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στην κρίση μέσα από τον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών" τονίζεται.

Μογκερίνι: Ελεύθερες και δίκαιες εκλογές

Νωρίτερα η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι "μπορεί να υπάρξει μόνο μια πολιτική ειρηνική και δημοκρατική διέξοδος για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα". "Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κάθε μορφή βίας και ζητεί μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και η κλιμάκωση των εντάσεων" επισήμανε η Μογκερίνι τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, "μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας".

Υποστήριξη Ταγιάνι σε Γκουαϊδό

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι, την ώρα που εκδηλωνόταν η απόπειρα πραξικοπήματος στο Καράκας, η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. ήταν αμήχανη, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του στον Γκουαϊδό μιλώντας για "ιστορική ημέρα". "Η απελευθέρωση του Λεοπόλδο Λόπεζ, που έχει λάβει το βραβείο Ζαχάροφ, από στρατιωτικούς, κατ' απαίτηση του συντάγματος, είναι εξαιρετική είδηση. Πάμε να ελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα", έγραψε στο Twitter ο Α. Ταγιάνι, κορυφαίο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Ν.Δ. σε γραμμή Ταγιάνι - Βέμπερ

Σε γραμμή Ταγιάνι και Βέμπερ κινήθηκαν και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Με πρωτοστάτες τον αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και τη σύζυγο του Κ. Μητσοτάκη Μαρέβα Γκραμπόφσκι έσπευσαν πρόωρα να πανηγυρίσουν τη "νίκη" του Γκουαϊδό. Με συνεχή retweet των σχολίων του Γκουαϊδό, του Λευκού Οίκου και δημοσιογράφων υποστηρικτών του πραξικοπήματος, ο Άδ. Γεωργιάδης έδωσε τον ρυθμό υπερ της βίας και της επιχειρούμενης αιματοχυσίας. Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης αφιέρωσε την Πρωτομαγιά στον λαό της Βενεζουέλας, "στους μαχητές της ελευθερίας που αγωνίζονται εναντίον του αριστερού αυταρχικού καθεστώτος του Μαδούρο, του φίλου του Αλέξη Τσίπρα".

Η επίσημη τοποθέτηση της Ν.Δ. ήρθε από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αμαυρώνει" τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό επειδή τάσσεται υπέρ της δημοκρατικής λύσης. "Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, χωρίς προφάσεις και υποσημειώσεις, να συνταχθεί με τις θέσεις της δημοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Μαδούρο και υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα" σημείωσε στην ανάρτησή του ο Γ. Κουμουτσάκος, συμπληρώνοντας ότι "δεν έχουν δικαίωμα με τις ιδεοληψίες τους να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας".

Γ. Κατρούγκαλος: Στη Ν.Δ. ευνοούν "στρατιωτική λύση"

"Δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. φαίνεται να ευνοούν στρατιωτική ‘λύση’ στη Βενεζουέλα" σχολίασε σχετικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι "οι Έλληνες ξέρουμε δυστυχώς από παρόμοιες ‘λύσεις’". Και πρόσθεσε: "Χθες η δημοκρατική Ευρώπη τοποθετήθηκε με σαφήνεια και ευθύνη. Ζήτησε ξανά λύση μόνο με ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα, εκλογές, να αποφευχθεί η αιματοχυσία".

Δημοκράτες α λα καρτ

Στη Βενεζουέλα επιχειρήθηκε, για άλλη μια φορά, πραξικόπημα. Από την αρχή έως το τέλος. Και αυτό δεν έχει σχέση με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τον Μαδούρο. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπέπεσε, μετά τον θάνατο του Τσάβες, σε κρίσιμα λάθη, αδυνατώντας, σε ένα καθεστώς διεθνών ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων, να θωρακίσει την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό οδήγησε και σε αυταρχικές πρακτικές.

Υπεύθυνος ωστόσο να το κρίνει αυτό είναι ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας. Ο Γκουαϊδό παίζοντας τον ρόλο του αχυρανθρώπου προσπάθησε την Τρίτη με τον στρατό και με τη στήριξη του προαπαγανδιστή fake news και πολεμοχαρή Μπόλτον (σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ) να ανατρέψει με βία την κυβέρνηση.

Απέτυχε. Ο στρατός γύρισε την πλάτη και οι πολίτες -στο όνομα των οποίων μιλούν όλοι, από τον Τράμπ και τον Βέμπερ ώς τον Γεωργιάδη και τον Άρη Πορτοσάλτε- κατέβηκαν στους δρόμους να αποτρέψουν το πραξικόπημα. Οι πιο ακραίοι της Ευρώπης μαζί με τα στελέχη της Ν.Δ. το αποκαλούν αυτό "εξέγερση και ειρηνική αλλαγή". Για άλλη μια φορά α λα καρτ δημοκράτες.

Η Ελλάδα μαζί με τις δημοκρατικές φωνές της Ε.Ε. -εκφράστηκαν από τη Μογκερίνι θεσμικά και απόλυτα- ζητάει διάλογο, δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές. Ο άλλος δρόμος της βίας, του θλιβερού Γκουαϊδό, είναι αυτός που προανήγγειλε ο Λευκός Οίκος. Στρατιωτική παρέμβαση. Με λίγα λόγια, να γίνει η Βενεζουέλα η Συρία και η Λιβύη της Λ. Αμερικής. Αυτό οραματίζεται άραγε η Ν.Δ.;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL