Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
"Γαλάζια δυσφορία" για τη... "μικροψυχία" Βέμπερ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια δυσφορία" για τη... "μικροψυχία" Βέμπερ!

Δυσφορία επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της απροθυμίας του Μάνφρεντ Βέμπερ να... ανταποδώσει -έστω και στο ελάχιστο- τη γενναιόδωρη φιλοξενία που του επιφύλαξε η Ν.Δ. στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης της προεκλογικής του καμπάνιας για την προεδρία της Κομισιόν. Το ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ. δεν άφησε ασχολίαστη την επιλογή του Γερμανού Χριστιανοκοινωνιστή να “μην κάνει αναφορά στην προοπτική επανεξέτασης των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα σε περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”. Επιπλέον, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αποστάσεις που έλαβε ο κ. Βέμπερ από τη στάση της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό" ζήτημα, καθώς επεσήμανε από τη Νεμέα ότι «στην Ευρώπη καλωσορίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών”...

Στους κόλπους της Ν.Δ. -σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”- υπήρχε η προσδοκία να “επαναλάβει ο Μάνφρετ Βέμπερ, στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, τη δήλωση που είχε κάνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα τον Φεβρουάριο”. Παρ' όλα αυτά, οι ίδιοι κύκλοι παραδέχονται ότι "το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Κομισιόν".

Υπενθυμίζεται πως ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, με τη σημαία του ΕΛΚ, είχε κλείσει τότε το μάτι στη Ν.Δ. λέγοντας πως «μελλοντικά πρέπει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση της χώρας ασχοληθεί με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Τότε θα μιλήσουμε ξανά για τους στόχους του προγράμματος”. Προχθές, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι “ο Μανφρεντ στηρίζει την προοπτική μείωσης των δυσβάστακτων πλεονασμάτων που μας δέσμευσε η κυβέρνηση» παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ο κ. Βέμπερ απέφυγε να κάνει σχετική νύξη.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν ότι προσδοκούσαν “ένα προεκλογικό δώρο, ίσως ένα πολιτικό και επικοινωνιακό αντάλλαγμα εκ μέρους του κ. Βέμπερ μετά τις εγκωμιαστικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση που κράτησε κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές το 2015».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλυψε πλήρως τον Μ. Βέμπερ για τις ανθελληνικές δηλώσεις του το καλοκαίρι του 2015 επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “είναι ντροπή ο κ. Τσίπρας να εμφανίζει τον Μάνφρεντ ως αντίπαλο της Ελλάδας γιατί αντιτάχθηκε στον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης που μας κόστισε 100 δισ. ευρώ”. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται ως ο στενότερος συνομιλητής του Μ. Βέμπερ στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Δεξιάς μετά την πρόσφατη απόφαση του ΕΛΚ να αποβάλει προσωρινά από τις γραμμές του το κόμμα Fidesz του ακροδεξιού Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Σε σύγκρουση με τη γερμανική Δεξιά

Οι ίδιες πηγές επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την άρνηση Βέμπερ να θίξει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων υποστηρίζοντας ότι "δεν θέλει να επιδεινωθεί η εικόνα του στο εσωτερικό του κόμματός του. Κι αυτό διότι δοκιμάζεται ήδη η σχέση του με τους Γερμανούς Συντηρητικούς για δηλώσεις που έχει κάνει σε σχέση με ενεργειακά ζητήματα”.

Ο Μ. Βέμπερ δέχεται σφοδρή κριτική από το εσωτερικό του κόμματός του (CSU) μετά την προχθεσινή του δήλωση ότι τάσσεται κατά της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας. Δήλωσε δε ότι, “ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα χρησιμοποιήσω κάθε δυνατό νομικό μέσον για την αποτροπή αυτού του έργου”. Η θέση αυτή του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι αντίθετη με εκείνη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε την κατασκευή του αγωγού (την οποία έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom), λόγω των οικονομικών ωφελειών που μπορεί να αποφέρει στη Γερμανία.

Άγνωστος στους Γερμανούς ψηφοφόρους

Επιπλέον, στο "γαλάζιο" μικροσκόπιο βρίσκεται η χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ στη χώρα του, καθώς, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μόνο ο ένας στους τέσσερις (26%) γνωρίζει τον Γερμανό υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΜΠΕΡ:

“Δεν νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.”

Μόνον ο Γεωργιάδης είχε τοποθετηθεί θετικά...

Δεν πέρασαν απαρατήρητα τα χειροκροτήματα που προκάλεσε προχθές στην αίθουσα του Ζαππείου η αποστροφή της ομιλίας του κ. Βέμπερ που αφορούσε την Τουρκία. “Εδώ στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το τί θα γίνει με την Τουρκία. Υπάρχει συζήτηση για το πού τελειώνει η διεύρυνση. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ με την Τουρκία αλλά με τις εξελίξεις των δύο τριών ετών δεν νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.” επεσήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται πως όταν ο κ. Βέμπερ είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις αναφορικά με την (μη) ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε σχολιάσει ότι “η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. έχει τελειώσει. Εμείς στην Ελλάδα προσπαθούμε να μην το φωνάζουμε και θέλουμε να εξευμενίζουμε το θηρίο με την ευρωπαϊκή του προοπτική”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL