Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκδηλώσεις για τη Μεραρχία "PINEROLO" στην Καρδίτσα

Το 1943 η Ιταλία συνθηκολογεί. Η Μεραρχία «Pinerolo» με διοικητή τον στρατηγό Infante, μετά από διαβουλεύσεις με την ηγεσία του ΕΑΜ, προσχωρεί στους Έλληνες.

Στρατοπέδευσε στον οικισμό της Νεράιδας πάνω από το οροπέδιο της Νεβρόπολης όπου λειτουργούσε το πρώτο αντάρτικο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Ευρώπη (σήμερα Λίμνη Πλαστήρα). Η απουσία καταλυμάτων, ο σκληρός χειμώνας και η αδυναμία τροφοδοσίας επέφεραν μεγάλες απώλειες. Στο νεκροταφείο που είχαν οι Ιταλοί, ανάρτησαν πινακίδα με την επιγραφή: «Νεκροταφείο υπερχιλίων Ιταλών».

Οι ελληνικές δυνάμεις αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατά την επίθεσή τους στη Νεβρόπολη (27-29 Νοεμβρίου 1943) και προστάτευσαν τους Ιταλούς της «Pinerolo».

Στον χώρο του νεκροταφείου των Ιταλών δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει εκείνα τα γεγονότα. Η Ένωση Αγραφιώτικων χωριών Ν. Καρδίτσας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανέγερση μνημείου το 2009 και από τότε κάθε χρόνο διοργανώνει σεμνή εκδήλωση.

Φέτος στη μνήμη τους διοργανώνεται διήμερο εκδηλώσεων που ξεκινά σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου, ώρα 6 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (παρουσιάζονται ανέκδοτα ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν την περίοδο Σεπτ. 1943 - Δεκ. 1944) και συνεχίζεται την Κυριακή 21 Απριλίου, ώρα 11 π.μ., στο Μνημείο Πινερόλο (είσοδος Οικισμού Νεράιδας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα).

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας.

Δείτε όλα τα σχόλια