Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ρηματική διακοίνωση για τις απαράγραπτες αξιώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρηματική διακοίνωση για τις απαράγραπτες αξιώσεις

Για το ιστορικό και ηθικό χρέος της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας ότι η Ελλάδα θα απευθύνει ρηματική διακοίνωση προς την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

"Θα αναμετρηθούμε με την Ιστορία" είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, παρεμβαίνοντας σε μια συζήτηση που, όπως είπε, αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. "Φόρος τιμής στους ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν και πέθαναν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη δική τους και των πατρίδων τους, απέναντι στις θηριωδίες των φασιστών και των ναζί".

Η Ακροδεξιά απειλεί ξανά

Σήμερα, τόνισε, οφείλουμε πιο πολύ από ποτέ να τους μνημονεύουμε. "Να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε. Όχι ως ήρωες του παρελθόντος αλλά ως σύμβολα του μέλλοντος". "Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, γιατί οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη. Η Ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά" υπογράμμισε.

Σημείωσε δε ότι η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στη συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη. "Βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Ως ισότιμοι εταίροι, ως φίλοι και ως σύμμαχοι" είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ωστόσο ότι θύματα και θύτες δεν μπορούν να εξισωθούν.

Αναμένουμε απάντηση, αλλά...

Όπως διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε ρηματική διακοίνωση προς το Βερολίνο, με την οποία θα επαναλαμβάνει "τις απαράγραπτες αξιώσεις της" που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα και με το πόρισμα της επιτροπής, αφορούν: Τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

"Ως μια έμπρακτη κίνηση αναγνώρισης της ναζιστικής θηριωδίας και των πληγών που άφησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στη χώρα μας θα αναμένουμε με καλή θέληση και αισθήματα πραγματικής φιλίας την απάντηση της Γερμανίας" τόνισε και ξεκαθάρισε πως, "όποια και να είναι αυτή, αυτή τη φορά θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μάς δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός". Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να ομονοήσουν ότι δεν θα αφήσουμε το θέμα στις ελληνικές καλένδες, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να πάει το θέμα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

"Σεβασμός για την Ελλάδα"

Ιδιαιτέρως υπογράμμισε την ύπαρξη πλέον φωνών εντός της Γερμανίας που στηρίζουν το αίτημα της χώρας μας. Όπως επισήμανε, μέλη των κομμάτων της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, μέλη κοινωνικών φορέων, πήραν πρόσφατα την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της οργάνωσης «Σεβασμός για την Ελλάδα» (αναλυτικά στη σελ. 8). Κίνηση που υποστηρίζει την ανάγκη το γερμανικό κράτος "να αναγνωρίσει έμπρακτα το ηθικό και υλικό του χρέος απέναντι σε μια χώρα και έναν λαό που υπέφερε κάτω από το φρικιαστικό καθεστώς της ναζιστικής κατοχής".

Αποκρουστική ιδέα

"Καμιά σφαγή, καμία θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει και δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη ζυγαριά με κανένα Μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς" υπογράμμισε, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης. "Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που τη συνέλαβαν" είπε χαρακτηριστικά.

Καμία σκιά

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τώρα το πόρισμα στη Βουλή, αν και ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο του 2016, για να μην υπάρξει καμία σκιά."Για να μην δώσουμε το δικαίωμα στους κακεντρεχείς που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης να επαναλάβουν όσα άθλια είπαν το 2015" είπε χαρακτηριστικά.

"Nein" από την κυβέρνηση, στήριξη από την Αριστερά και τους Πράσινους

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα των γερμανικών οφειλών, η κυβέρνηση του Βερολίνου, διά του εκπροσώπου της, επανέλαβε την πάγια θέση της ότι “το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου έχει νομικά και πολιτικά οριστικά επιλυθεί”. Εννοείται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε τα γνωστά περί “αισθήματος ιστορικής ευθύνης” για τα μεγάλα δεινά που επέφεραν η Γερμανία και οι Γερμανοί κατά την περίοδο του ναζισμού στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει καν να ανοίξει ένας διάλογος επί του θέματος, καθώς φοβάται ότι έτσι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα εγείρουν με τη σειρά τους διεκδικήσεις χώρες όπως η Πολωνία ή η Σερβία, που επίσης υπέφεραν τα πάνδεινα υπό την ναζιστική κατοχή.

Αυτή την πάγια θέση των γερμανικών κυβερνήσεων μετά την ενοποίηση εκφράζουν στο σύνολό τους οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι και πλειοψηφικά οι Σοσιαλδημοκράτες, με κάποια στελέχη της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος με την Ελλάδα. Οι Πράσινοι, πάλι, θεωρούν ότι η υπόθεση των αποζημιώσεων για τα θύματα και των επανορθώσεων για τις καταστροφές είναι λήξασα, βάση του διεθνούς δικαίου, εκτιμούν ωστόσο ότι η Γερμανία θα πρέπει να συζητήσει για το ζήτημα του κατοχικού δανείου - καθώς και πολλοί Γερμανοί νομικοί θεωρούν ότι αυτό δεν έχει “ρυθμιστεί” ποτέ. Η Αριστερά αναφανδόν τάσσεται υπέρ της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, με τον Γκρέγκορ Γκίζι να δηλώνει ότι “θα πρέπει να επιστραφεί για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους στην Ελλάδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL