Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σ. Φάμελλος: Αναχρονιστική, αντιλαϊκή, κόντρα στην πορεία της Ευρώπης, η πρόταση Βέμπερ - Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος: Αναχρονιστική, αντιλαϊκή, κόντρα στην πορεία της Ευρώπης, η πρόταση Βέμπερ - Μητσοτάκη

«Είτε είναι στο επίπεδο των δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας, είτε είναι στο επίπεδο της εργασίας, και της οικονομίας, η πρόταση του κ. Βέμπερ και του κ. Μητσοτάκη είναι αναχρονιστική, αντιλαϊκή, είναι κόντρα στις ανάγκες μας και κόντρα στην πορεία της Ευρώπης, είναι κόντρα αν θέλετε ακόμα και στις αρχές του Διαφωτισμού», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

«Είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές γιατί αποφασίζουμε για την Ευρώπη για το μεγάλο μας, κοινό μας σπίτι, αποφασίζουμε για το αν θα έχει η Ευρώπη κοινωνική πολιτική, κοινωνικό πυλώνα, αποφασίζουμε για το αν θα έχει ενίσχυση των επενδύσεων ή ενίσχυση της λιτότητας. (...)Για την επιβίωση της Ευρώπης σε ένα σύγχρονο, δύσκολο ανταγωνισμό, σ' αυτή την κατεύθυνση, εμείς διαχρονικά καταθέτουμε την πρόταση της συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων» επισήμανε, αναφερόμενος στην πρόταση της Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Πρέπει πρώτα από όλα το πρώτο ερώτημα που θα τεθεί στις κάλπες των ευρωεκλογών είναι τι Ευρώπη θέλουμε. Δεν μπορούμε να υποτιμούμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και ότι αυτή είναι η κάλπη των ευρωεκλογών. Θα στείλουμε δηλαδή εκπροσώπους στην Ευρώπη, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη συζήτηση των σκανδάλων ή το μέλλον της Ευρώπης; Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Η πρώτη τοποθέτηση του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας πολίτη μπροστά στην κάλπη είναι τι Ευρώπη χρειαζόμαστε. Διότι, εδώ πρέπει κάποιος να ξεκαθαρίσει. Είναι με την Ευρώπη παραδείγματος χάριν του κ. Βέμπερ που είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κόμματος που υποστηρίζει και ανήκει, της ευρωομάδας δηλαδή, που ανήκει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Σας θυμίζω ότι ο κ. Βέμπερ χαρακτηρίστηκε την προηγούμενη τετραετία από την ανθελληνική του στάση και τους εκβιασμούς που έκανε έναντι των Ελλήνων και της Ελλάδας (...) Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχει συνεργαστεί με ό,τι πιο ακροδεξιό υπήρχε στο πολιτικό φάσμα; Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αναγορεύσει σε αντιπρόεδρο και κρατάει και καθοδηγείται από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη ; (...) οι Έλληνες πολίτες τα γνωρίζουν, είναι ξεκάθαρο».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φάμελλος είπε: «Δεν ανταποκρίνεται η κ. Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά έχει κάνει ένα στρατηγικό λάθος και προδίδοντας αν θέλετε και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Έχει γίνει μόνιμη συνομιλήτρια και θα έλεγα μόνιμη σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη. Γιατί είναι εγκλωβισμένη στη γραμμή Σαμαρά- Βενιζέλου γιατί πίσω και από την κ. Γεννηματά και από τον κ. Μητσοτάκη η γραμμή Σαμαρά -Βενιζέλου είναι αυτή που κυριαρχεί.

Ομως η ελληνική κοινωνία ξέρει ότι η γραμμή Σαμαρά - Βενιζέλου είναι αυτή που χρεοκόπησε την Ελλάδα. Είναι αυτή που μας έβαλε όχι απλά στο πιο σκληρό μνημόνιο, αλλά και που δεν μπόρεσε να κάνει το παραμικρό θετικό για τη χώρα, αλλά έκανε πάρα πολλά θετικά για τους κολλητούς του συστήματος εξουσίας. Εμείς όμως τώρα δεν μιλάμε για την κ. Γεννηματά, μιλάμε για την κοινωνική πλειοψηφία η οποία συζητάει για την προοδευτική προοπτική», πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει την περιβαλλοντική πολιτική της Ευρώπης, σημειώνοντας: «θέλουμε μια περιβαλλοντική πολιτική, η οποία θα καλύψει και τις ανάγκες και της κοινωνικής συνοχής, θα καλύψει τα κενά στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πληγώνεται όταν υπάρχουν αντιθέσεις, αδικίες ουσιαστικά μέσα στις κοινωνίες μας. Άρα, θα πρέπει η Ευρώπη να λειτουργήσει επουλωτικά, να κλείσει κενά μέσα στην κοινωνία».

Για την πρόταση αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα «τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, γενικά τα στοιχεία τα χρηματιστηριακά της Ελλάδας, αλλά και ιδιαίτερα τα στοιχεία του δανεισμού έχουν επιδείξει τη μεγαλύτερη πρόοδο παγκοσμίως. Έχουμε το χαμηλότερο ρίσκο που υπάρχει πλέον στη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων, το μικρότερο κόστος όσον αφορά τη διαχείριση χρέους και αυτό δημιουργεί ένα σαφέστατο θετικό περιβάλλον».

«Ποιος περίμενε ότι η κ. Μέρκελ θα πει ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλέστερος επενδυτικός προορισμός, ότι η Moody's θα κάνει αυτή τη φοβερή αξιολόγηση που έκανε πριν από λίγο διάστημα. Αυτό προφανώς καταλαβαίνετε ότι επιβεβαιώνει τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία λέει ότι πλέον έχουμε τα διαθέσιμα, έχουμε δηλαδή τον προϋπολογισμό και τη δύναμη για να αποπληρώσουμε αυτό το τμήμα του χρέους μας προς το ΔΝΤ το οποίο μειώνει σημαντικά το κόστος δανεισμού γιατί έχει πολύ υψηλά επιτόκια, είναι μία από αυτές τις δυσμενείς επιλογές εις βάρος της πατρίδας μας που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που μας χρέωσαν με πολύ υψηλά πλεονάσματα και τεράστια επιτόκια δανεισμού, προφανώς για να παίξουν το παιχνίδι των κολλητών του συστήματος», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL