Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Η λιτότητα φτωχοποιεί και ανεβάζει την Ακροδεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η λιτότητα φτωχοποιεί και ανεβάζει την Ακροδεξιά

Θεσσαλονίκη: Στις πολιτικές λιτότητας που φτωχοποιούν μεγάλα κομμάτια των κοινωνιών και της λεγόμενης μεσαίας τάξης απέδωσαν την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κόσμου που συμμετείχε στη διαδραστική συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Η ίδια άποψη πλειοψήφησε και σε ερώτηση για τα αίτια της ανόδου της Ακροδεξιάς, στην οποία το κοινό με ποσοστά μεγαλύτερα του 60% επέλεξε ως βασική αιτία τις πολιτικές λιτότητας, ενώ το μεταναστευτικό αναφέρθηκε από μόλις το 17%.

«Έχουμε άνοδο της Ακροδεξιάς παντού στον κόσμο, κυρίως λόγω των γεωγραφικών και των οικονομικών ανισοτήτων, που πλήττουν και τη μεσαία τάξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ήταν χρήσιμη μια νομοθεσία για την απαγόρευση κομμάτων που θέλουν να ανατρέψουν το δημοκρατικό πολίτευμα υποστήριξε πως "οι απαγορεύσεις δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν, αντίθετα πρέπει να γίνει μια μεγάλη και συστηματική προσπάθεια καταπολέμησης των φαινομένων που δημιουργούν την Ακροδεξιά, και κυρίως της φτώχειας».

Το αντιλαϊκό πρόσωπο της Ακροδεξιάς

Επισήμανε ότι οι πολιτικές που ευαγγελίζονται η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αυτές που διαλύουν διεθνώς τη μεσαία τάξη, δημιουργώντας φόβο και ανασφάλεια, και πως οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού δεν έχουν κανένα κοινωνικό σχέδιο. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Στ. Κούλογου ανέδειξαν πόσο αντιλαϊκό είναι το πρόσωπο της Ακροδεξιάς, καθώς στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές της, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί και με τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, έχουν καταψηφίσει κάθε φιλεργατικό μέτρο ή μέτρα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ούτε τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Γ. Βαρουφάκη είπε πως ποτέ δεν τον κατηγόρησε για τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα γιατί πιστεύει στη συλλογική ευθύνη και δεύτερον γιατί οι δανειστές ήθελαν οπωσδήποτε να ηττηθεί πολιτικά η αριστερή κυβέρνηση. «Ακόμη και ο άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης να ήταν τότε στη θέση του, πιστεύω θα είχαμε την ίδια κατάληξη" είπε χαρακτηριστικά.

Έπαιξε και έχασε

Σχολιάζοντας την ψηφοφορία στο ερώτημα που τέθηκε στο κοινό για το αν θα ξεπληρώσουμε νωρίτερα το χρέος στο ΔΝΤ, είπε πως «οι ΝΑΙ, που ήταν το 77%, κέρδισαν, ενώ το 23%... έπαιξε κι έχασε...».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Κουράκης οι βουλευτές Γ. Αμανατίδης, Ν. Παρασκευόπουλος, ο ολυμπιονίκης και υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλ. Νικολαΐδης, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρ. Γιαννούλης.

Η αίθουσα «Παύλος Ζάνας» του κινηματογράφου «Ολύμπιον» γέμισε ασφυκτικά, ενώ έξω από τον κινηματογράφο περίπου 20 άτομα, πιθανότατα υποστηρικτές του Αρτ. Σώρρα, φώναζαν «Προδότες, πουλημένοι» και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL