Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Επιστρέφουν" τα... κέρδη, εξοφλείται το ΔΝΤ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Επιστρέφουν" τα... κέρδη, εξοφλείται το ΔΝΤ!

Το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης του ενός περίπου δισεκατομμυρίου από την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους άναψε το χθεσινό Eurogroup στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της θετικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εν λόγω δόση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να εγκρίνουν την επιστροφή στην Ελλάδα 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου στη δεύτερη δανειακή σύμβαση, που φτάνει σε κέρδος για το ελληνικό κράτος στα 330 εκατ. ευρώ.

Τα εν λόγω κεφάλαια, που δεν αποτελούν δάνειο αλλά “μεταφορά”, θα φτάσουν στα ελληνικά ταμεία περί τις αρχές του Μαΐου, μόλις δηλαδή ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφοφοριών σε ορισμένα Κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Το "πράσινο φως" από το Eurogroup στο Βουκουρέστι εκτίναξε τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό των τελευταίων ετών από το 2006.

Θετικό μήνυμα στις αγορές

Η χθεσινή απόφαση για την έγκριση της εκταμίευσης ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Βουκουρέστι, έστειλε ένα “θετικό σήμα” στους επενδυτές και στις αγορές, με τον θετικό αντίκτυπο να γίνεται άμεσα αντιληπτός.

Ως ένα “ακόμα βήμα” προκειμένου να γίνει το ελληνικό ζήτημα μια “ιστορία επιτυχίας” χαρακτήρισε από την πλευρά του την απόφαση του Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κάνοντας λόγο, επίσης, για “ισχυρό σήμα” προς τους επενδυτές και τις αγορές, καθώς αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι της συνεχίζουν να την υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εurogroup, από τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα εφάρμοσε και τις υπολειπόμενες μεταρρυθμίσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις ιδιωτικοποιήσεις και τη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Π. Μοσκοβισί: Για ευάλωτα νοικοκυριά ο νέος Νόμος Κατσέλη

Στο πλαίσιο αυτό, βασικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη θα είναι “προσωρινό” και “θα τερματιστεί στο τέλος του 2019”, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Βουκουρέστι. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, η εν λόγω νομοθεσία έχει “συγκεκριμένο στόχο” να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά χωρίς να υπονομεύσει τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων. Η Επιτροπή ανέλαβε μάλιστα να παρακολουθεί την εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς και τον αντίκτυπό της στα δημόσια οικονομικά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Θετικός αντίκτυπος στη μείωση των κόκκινων δανείων

Την ικανοποίησή του για το τελικό νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξέφρασε χθες και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ. Όπως είπε, στην αρχική προόταση η ΕΚΤ είχε καταγράψει κάποιους κινδύνους που ενδεχομένως θα επηρέαζαν αρνητικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμα και το δικαστικό σύστημα. Ωστόσο, στην τελική νομοθεσία οι εν λόγω κίνδυνοι περιορίζονται σημαντικά και αναμένεται θετικός αντίκτυπος στη μείωση των κόκκινων δανείων. Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας και θα δημοσιεύσει την πρώτη αξιολόγησή της στα μέσα του 2019.

“Θετικός” ο ESM για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε χθες πως “θα το υποστήριζε”, ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εκπληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Μάλιστα, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει “πολύ ακριβό” επιτόκιο 5%, “πολύ υψηλότερο” από το κόστος δανεισμού στις αγορές.

Ταξίδι Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον

Η συζήτηση για το ύψος της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα μεταφερθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ώστε να παρευρεθεί στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου). Ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της αποπληρωμής του ΔΝΤ, τόσο με τη διοικήτρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τους εκπροσώπους της Κομισιόν. Παράλληλα θα ανακοινωθούν και οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ, για τα δημόσια οικονομικά και τις τράπεζες.

Υπουργείο Εργασίας: Δεσμεύτηκαν 150 εκατ. ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Δεσμεύτηκε πίστωση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, εις βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη των δαπανών συνεισφοράς του Δημοσίου στις μηνιαίες καταβολές που έχουν προσδιοριστεί κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 75 Ν. 4605/2019 (Α' 52) και έχουν γίνει αποδεκτές από τον οφειλέτη στο πλαίσιο υπαγωγής του στον νόμο αυτόν, προκειμένου για την προστασία της κύριας κατοικίας του.

Αυτό ορίζει απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL