Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Τα Βαλκάνια αναδεικνύουν τα κοινά τους πλεονεκτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα Βαλκάνια αναδεικνύουν τα κοινά τους πλεονεκτήματα

Θεσσαλονίκη. Τις δυνατότητες να γίνουν τα Βαλκάνια μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας για τους λαούς της μέσα από τη συνεργασία των χωρών τους πάνω σε ένα κοινό όραμα ανέπτυξαν χθες από το βήμα του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ, το οποίο διοργανώνει ο τομέας Μακεδονίας - Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΜΑΘ), εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη κυβερνήσεων από τις έξι χώρες των Βαλκανίων.

Στους βασικούς στόχους του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ είναι η προώθηση της συνεργασίας τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και των υποδομών και δικτύων. Στόχοι που, όπως τόνισε ανοίγοντας τις εργασίες του η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, «δεν αποτελούν λεζάντες θεωρητικού αναστοχασμού αλλά στέρεες βάσεις κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των δικτύων, όπως η σύνδεση των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, η σιδηροδρομική Εγνατία, ο βαλκανικός κλάδος του αγωγού EastMed και η ολοκλήρωση του TAP (Διαδριατικού Αγωγού), με προοπτικές επέκτασης και σε άλλες βαλκανικές χώρες».

Κοινό πλεονέκτημα το σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής των Βαλκανίων τονίζοντας ότι είναι το σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής και αυτό «είναι ένα πλεονέκτημα κοινό, που δεν μπορεί καμία χώρα να το οικειοποιηθεί κατ' αποκλειστικότητα» είπε.

Περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τα Βαλκάνια τόνισε ότι μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας, λόγω της βαθιάς κρίσης, με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια «αποκτούμε τους βαθμούς της ελευθερίας και της κυριαρχίας που είχαμε χάσει. Έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να αναλάβουμε τον ρόλο που μας αναλογεί για τη συνανάπτυξη της περιοχής».

«Απορρίπτουμε το δόγμα της περίκλειστης χώρας, τη θέλουμε ανοιχτή, δραστήρια και ενεργή στη διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής» τόνισε και αναφέρθηκε στη δυναμική που αναπτύσσεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «απελευθερώνει δυνάμεις και δυνατότητες που ήταν για χρόνια παγωμένες, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βλέπει την περιοχή μας και ενισχύει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των δυτικών Βαλκανίων».

Μιλώντας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλουν στη δημιουργία διακρατικών δικτύων, υποδομών και δράσεων, πρότεινε και τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής Διαβαλκανικής Τράπεζας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κάτι που μπορεί -όπως είπε- «να το θέσουμε ως στόχο».

«Μπορούμε, επίσης, να φτιάξουμε έναν οργανισμό διαβαλκανικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο δημιουργίας της εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας που θέλουμε να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αρχικά κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλες χώρες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πολυμετοχική οντότητα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη βαλκανική συνανάπτυξη» πρόσθεσε, ενώ πρότεινε το 1ου Βαλκανικού Φόρουμ να θέσει ως πρωταρχική επιδίωξη τη δημιουργία μιας δεξαμενής έργων, ενός pipeline, για «να δούμε τις κοινές προτεραιότητές μας, να προχωρήσουμε στην ωρίμανση των έργων, στις μελέτες τους και να αναζητήσουμε από κοινού τη χρηματοδότησή τους».

Για τον Γ. Δραγασάκη οι μεγαλύτερες προοπτικές εντοπίζονται τόσο στις υποδομές όσο και στην ενέργεια.

Να αποτινάξουμε την εικόνα του φτωχού συγγενή

«Τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης, την εικόνα της πυριτιδαποθήκης και των φαντασμάτων του παρελθόντος. Οφείλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα, να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας που αναδύεται, να αρπάξουμε τις ευκαιρίες και να καταστήσουμε το κοινό μας σπίτι, τα Βαλκάνια, σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας, μια εμπορική πύλη - γέφυρα μεταξύ των Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής ενδοχώρας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας", τόνισε ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες της περιοχής «είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να πιστεύουμε».

«Τα Βαλκάνια βιώνουν πια μια νέα εποχή σταθερότητας ειρηνικής συμβίωσης και ασφάλειας, μια εποχή σπάνια για το ταραγμένο συγκρουσιακό παρελθόν τους» υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «νομοτελειακά θα οδηγήσει στην προώθηση πολλαπλών οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και μεταξύ όλων των βαλκανικών κρατών», διότι, όπως είπε, «θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την προώθηση της κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».

Τις εργασίες του Φόρουμ χαιρέτισαν ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Κουίκ, ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας Suhejl Fazliu, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι φορέων, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Οι εργασίες του Φόρουμ θα ολοκληρωθούν σήμερα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συζήτηση για την «προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας στους τομείς των υποδομών και δικτύων» με ομιλητές τους Χρήστο Σπίρτζη (υπουργός Μεταφορών και Υποδομών), Ίον Ιορντανέσκου (υφυπουργός Μεταφορών, Ρουμανία) και Σωκράτη Φάμελλο (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ελλάδα).

ΔΗΚΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Οι "δεσμεύσεις" Μητσοτάκη για τα εμπορικά σήματα υλοποιούνται ήδη...

"Αβάσιμη" η ανησυχία που καλλιεργείται από την αξιωματική αντιπολίτευση

«Αβάσιμη» χαρακτήρισε χθες από τη Θεσσαλονίκη την ανησυχία για τα μακεδονικά σήματα ελληνικών επιχειρήσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας ότι η συζήτηση που γίνεται εμπεριέχει στοιχεία παραπληροφόρησης. Στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον ΣΕΒΕ δήλωσε ότι ο θόρυβος που δημιουργείται «κάνει ζημιά», καθώς «καθώς δημιουργεί έλλειψη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς» και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα.

Μάλιστα σε κείμενό του προς τους συμμετέχοντες στη συνάντηση εξηγούσε αναλυτικά ότι οι πέντε δεσμεύσεις που ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας, «είτε στηρίζονται σε ανακριβή δεδομένα είτε υλοποιούνται ήδη από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL