Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Fake news... ετών 30
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fake news... ετών 30

«Οι επιχειρηματίες δεν ήταν τόσοι πολλοί», «Ήδη κάνουν δουλειές εκεί», «Επικοινωνιακή προσπάθεια εξωραϊσμού μιας επιζήμιας συμφωνίας», «Πανηγυράκι», «Κολαούζοι της κυβέρνησης», «Φιέστα εις βάρος των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων», «Δεν είπε αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, αλλά αεροδρόμιο Μίκρας», «Κινδυνεύει η ονομασία των προϊόντων μας» κ.λπ. κ.λπ.

Δεν πρόλαβε ο Αλ. Τσίπρας να πει ότι Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία βρέθηκαν αντιμέτωπες με σωρεία fake news από τους «πολέμιους» της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια επιλύονται εκκρεμότητες και εμπόδια ακριβώς από την ίδια τη συμφωνία και η αντιπολίτευση (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την ακρίβεια) με τα φιλικά προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ ανέλαβαν δράση, επιβεβαιώνοντας το σχόλιο του πρωθυπουργού ότι «ξαφνικά κάποιοι θυμήθηκαν προβλήματα τριών δεκαετιών»…

Συμμετοχή των Ελλήνων επιχειρηματιών στις τεράστιες ευκαιρίες

Η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τη μίζερη επικοινωνιακή προπαγάνδα της αντιπολίτευσης. Η επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό τελικά ξεπέρασε τα 145 άτομα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν οι σημαντικότεροι επιχειρηματίες από όλους τους τομείς του επιχειρείν και εξετάζουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Βόρεια Μακεδονία, της οποίας η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος (2018) και σημαντικός επενδυτής.

Περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες που βρέθηκαν στα Σκόπια ήρθαν από τη βόρεια Ελλάδα και το σύνολο των επιχειρήσεων εξέτασαν με τις εκατοντάδες επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία συνεργασίες και κοινά projects. Ως αποτέλεσμα των προοπτικών που δίνει η συμφωνία, φάνηκε από την πρωτοφανή ανταπόκριση στο Επιχειρηματικό Φόρουμ την Τρίτη ότι η κινητικότητα αυξάνεται κατακόρυφα. Αυτό μάλιστα στην ιδιαίτερη συγκυρία όπου τα Βαλκάνια έρχονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος και που μέσα από τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας σε διεθνείς πρωτοβουλίες (Δρόμος του Μεταξιού, ενδιαφέρον ΗΠΑ και Ρωσίας, ευρωπαϊκή προοπτική χωρών των δυτικών Βαλκανίων), μέσα από την αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη και των projects διασυνδεσιμότητας σε όλους τους τομείς, η χώρα μας καθίσταται πύλη εισόδου και η Βόρεια Μακεδονία καθίσταται δίοδος, με τις προεκτάσεις τους να φτάνουν ώς την καρδιά της κεντρικής Ευρώπης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν συμμετοχή σε αυτές τις τεράστιες ευκαιρίες μετά από είκοσι επτά χαμένα χρόνια.

Παραβίασαν το FIR της... κοινής λογικής

Αναμφισβήτητα, μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που υπογράφηκαν στα Σκόπια μεταξύ των δύο χωρών αφορά την αμυντική συνεργασία. Περιλαμβάνει την επιτήρηση του ενάεριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά και βοήθεια των ραντάρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της και εκπαίδευση των ελεγκτών της, καθώς και συνεργασία σε τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνοάμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών.

Η αντιπολιτευτική προπαγάνδα προσπέρασε την παράμετρο της ενίσχυσης του πρωταγωνιστικού ρόλου που με τη συμφωνία για το «air policing» αναλαμβάνει πλέον η Ελλάδα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, αποκτώντας μια υπηρεσία που επί χρόνια επιδίωκαν άλλες δυνάμεις. Αντίθετα, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι στις δηλώσεις του «ξέχασε» το αεροδρόμιο Μακεδονία και μίλησε, αντί αυτού, για «το αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη».

Η αλήθεια όμως είναι ότι το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθεί για την υποβοήθηση της ΥΠΑ της Βόρειας Μακεδονίας, για το οποίο μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, δεν βρίσκεται καν εντός του αεροδρομίου Μακεδονία, αλλά βρίσκεται εκτός αυτού, στο Τρίλοφο της Μίκρας.

Έτσι, το μόνο αεροδρόμιο που άλλαξε την ονομασία του δεν είναι το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, αλλά το αεροδρόμιο στα Σκόπια, που από Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος, που είχε ονομαστεί επί κυβέρνησης Ν.Δ., μετονομάστηκε σε Διεθνής Αερολιμένας Σκοπίων και μάλιστα πριν καν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ενόψει αυτής, ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της γειτονικής χώρας.

Δεν είδαν ούτε τη δέσμευση Ζάεφ για τα εμπορικά σήματα

Τα μηνύματα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων μέσα από την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν σαφή. Όπως και τα βήματα που προχώρησαν κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια. Ούτε αυτά όμως «είδαν» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, παρότι τα προβλήματα που πλέον λύνονται κρύβονταν κάτω από το χαλί της αδράνειας και της μικροπολιτικής αντίληψης.

Στα θέματα που επιλύονται για πρώτη φορά έπειτα από τριάντα χρόνια που σοβούσε η διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και της γειτονικής χώρας είναι και τα προβλήματα με τα εμπορικά σήματα. Με τη συμφωνία δρομολογείται η ανατροπή των αρνητικών συνεπειών των προηγούμενων χρόνων για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας την Τρίτη αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών και συστήνεται άμεσα, έως τις 15 Μαΐου, επιτροπή για την εξεύρεση λύσεων στο ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των σημάτων και των επωνυμιών με βάση τους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες, όπως έχει αποφασιστεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδεικτικό του αβάσιμου αντιπολιτευτικού οίστρου που επιδεικνύει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι το γεγονός ότι το κόμμα της Φ. Γεννηματά έσπευσε την επόμενη μέρα (δηλαδή ενώ ήδη είχε αποφασιστεί) να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 1 της συμφωνίας για συγκρότηση της επιτροπής...

Ο πρωθυπουργός είχε συζητήσει το ζήτημα και στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με σαράντα επιχειρηματίες της βορείου Ελλάδας, όπου και τότε, παρά την προσπάθεια να αναδειχτούν δήθεν συγκρούσεις μεταξύ τους, ο Αλ. Τσίπρας κατέγραψε τα θέματα που θέτουν και δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους. Έτσι, προχθές στα Σκόπια ο ίδιος έθεσε στον Ζ. Ζάεφ το θέμα που είχε προκύψει με την καμπάνια της Βόρειας Μακεδονίας σε έκθεση οινοποιίας στη Γερμανία, με τον ομόλογό του να παραδέχεται το λάθος και να δεσμεύεται για άμεση διόρθωσή του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουγός της Βόρειας Μακεδονίας δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα της γενικότερης διαφήμισης προϊόντων θα γίνουν διορθώσεις, ώστε η τοποθεσία προέλευσης να είναι η Βόρεια Μακεδονία. Πλέον, σε όλες τις καμπάνιες θα αναγράφεται με σαφήνεια η χώρα προέλευσης των προϊόντων, ενώ για την εμπορική τους ονομασία θα επιληφθεί η αρμόδια επιτροπή.

Ευθυγραμμισμένα με τη συμφωνία τα βιβλία τους τη νέα σχολική χρονιά

Όλο το κεφάλαιο για την αρχαία Μακεδονία που έχουν στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας θα μπει ως τμήμα του ελληνικού πολιτισμού, μετά τις πόλεις Σπάρτη, Αθήνα και Θήβα, όπως συμφωνήθηκε στις διαβουλεύσεις της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα σε ό,τι αφορά τα σχολικά εγχειρίδια.

Έτσι, από τη νέα σχολική χρονιά τα βιβλία τους θα είναι ευθυγραμμισμένα μετη λογική της συμφωνίας των Πρεσπών και τα παιδιά της γειτονικής χώρας θα αρχίσουν να μαθαίνουν για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας.

«Άγαλμα» μένει η Ν.Δ.

Ομοίως, ως προς την απάλειψη του αλυτρωτισμού, προβλέπεται από τη συμφωνία αναφορικά με τη διαχείριση των μνημείων η τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων που θα αναφέρουν σαφώς ότι αποτελούν μέρος της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στις δηλώσεις με τον Ζ. Ζάεφ: «Θα χαρούμε πάρα πολύ όταν εσείς θα τοποθετήσετε αυτές τις σημάνσεις που θα αναφέρετε ότι τα μνημεία αυτά είναι μνημεία με αναφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό». Κάτι που ο Ζ. Ζάεφ έχει αποδεχθεί. Και κάπως έτσι «μένει άγαλμα» η Ν.Δ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL