Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ο Κώστας, ο Ευάγγελος και... ο Φρανς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κώστας, ο Ευάγγελος και... ο Φρανς

Μπορεί ενόψει του συνεδρίου η Χαριλάου Τρικούπη να διατυμπάνιζε ότι ο ερχομός του Φρανς Τίμερμανς “δίνει απαντήσεις” σε όσους επιχειρούν “δήθεν προοδευτικά μέτωπα”, ωστόσο ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο φρόντισε να δώσει τις δικές του απαντήσεις προς την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., εντός και εκτός συνεδρίου, αλλά αποδέχτηκε και την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα και συναντήθηκε μαζί του χθες.

“Κατανοώ την κατάσταση στην Ελλάδα, κατανοώ τη θέση της Φώφης και τη σέβομαι, αλλά και η ίδια καταλαβαίνει ότι στην Ευρωβουλή προσπαθώ να κινητοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται τις προοδευτικές δυνάμεις για να περιορίσουμε τους ακροδεξιούς” σημείωνε σε συνέντευξή του (“Νέα”) το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν από την έναρξη του Συνεδρίου.

Τόνισε ότι “στο πλαίσιο των συνεργασιών με προοδευτικές δυνάμεις η Ενωτική Αριστερά είναι μία από τις ομάδες με τις οποίες βλέπω δυνατότητα συνεργασίας”, ενώ χαιρέτισε ένθερμα και με μεγάλη ικανοποίηση (σ.σ.: όπως άλλωστε εξαρχής έκανε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας πως πρόκειται για «ιστορική στιγμή”.

Αλλά και από το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και μιλούσε για το ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Φρ. Τίμερμανς έστειλε σαφές μήνυμα ως προς το ποιος είναι ο εχθρός: η Δεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός. Σημείωσε από την εκδήλωση που έγινε για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ΣΕΦ στο πλαίσιο του συνεδρίου, ότι “όποιες κι αν είναι οι διαφορές που πρέπει να έχουμε μέσα στην οικογένειά μας, αυτές δεν συγκρίνονται με τον πόνο που θα επιφέρει η Δεξιά".

"Κι εμείς πρέπει ν’ αγωνιστούμε για να το αποτρέψουμε αυτό. Να μείνουμε ενωμένοι για να θάψουμε μια και καλή τον νεοφιλελευθερισμό" υπογράμμισε. Ακριβώς αυτό όμως ζητούσε και ο Ον. Μπούλμαν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, για να εισπράξει τότε (και έκτοτε) μόνο προσβολές και επιθέσεις από τη Χαρ. Τρικούπη, μαζί με το ευρύτερο σχόλιο περί μειοψηφικών ομάδων εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας των σοσιαλιστών.

Το θολό μήνυμα της Γεννηματά...

Αυτό το καθαρό μήνυμα, που με απλά και κρυστάλλινα λόγια διατύπωσε ο Φρ. Τίμερμανς, δεν διατυπώθηκε εξίσου και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτόνομη πορεία έως τις εθνικές εκλογές, με διμέτωπο πρωτίστως κατά του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως κατά της “δεξιάς παλινόρθωσης” (σ.σ.: η ΝΔ δεν αναφέρεται ονομαστικά) με σκοπό το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα και να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, περίπτωση στην οποία και μόνο θα μπει σε προγραμματικό διάλογο για συγκυβέρνηση.

Σε αυτά θα μπορούσε να συμπυκνώνεται η πολιτική απόφαση που έλαβε το 2ο Συνέδριο του ενιαίου (πλέον) φορέα το σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, όπου εξελέγη η νέα ΚΠΕ με 251 μέλη και αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο “ήλιος” του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα ψηφοδέλτια.

...και ο μετεκλογικός αστερίσκος

Ωστόσο η Φ. Γεννηματά, με το μότο “Ναι στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και βροντερό όχι στη δεξιά παλινόρθωση”, ήταν πολύ σαφέστερη όταν έβαζε έναν πολύ κρίσιμο “αστερίσκο” στο πλαίσιο της απόφασης. Μια ρητή επισήμανση που αφορά ευθέως το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών: “Οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει συνέδριο”.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον το πρώτο κόμμα δεν λάβει αυτοδυναμία, είτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιτύχει τον στόχο του για την τρίτη εντολή είτε όχι, η ηγεσία του θα προχωρήσει σε έκτακτο μετεκλογικό συνέδριο που θα αποφασίσει τη νέα στρατηγική για τις κυβερνητικές συνεργασίες, πάνω στα πραγματικά δεδομένα πλέον.

Ρέππας και Ανδρουλάκης

Ένα ακόμη ενδεχόμενο είναι υπαρκτό και το προβλέπει το Καταστατικό, όπως επισήμανε ο Δ. Ρέππας, δηλαδή να διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα για να αποφασίσει η βάση αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση ή όχι. Κάθετα αντίθετος σε προοπτική συμμετοχής του φορέα σε συγκυβέρνηση εφόσον δεν καλυφθεί η προϋπόθεση ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα έχει λάβει την τρίτη εντολή εμφανίστηκε ο Ν. Ανδρουλάκης.

“Αν ο λαός στείλει μήνυμα νίκης, οφείλουμε να είμαστε δύναμη σταθερότητας διότι ο λαός θα μας δώσει τη δύναμη να επιβάλουμε τις προοδευτικές μας αρχές. Εάν ο λαός δεν μας τιμήσει, ο δρόμος είναι ένας, η ρεαλιστική προοδευτική αντιπολίτευση και κανένας άλλος” είπε.

Συγκυβέρνηση με Ν.Δ. δείχνει ο Βενιζέλος

Οπωσδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση με τον πρώτο, που εκτιμά και ευελπιστεί ότι θα είναι η Ν.Δ., ήταν το μήνυμα του Ευ. Βενιζέλου με τη φράση “Δεν είμαστε ΚΚΕ του Κέντρου”. Ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και κεντρικός εισηγητής της “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε προς όλους ότι “είμαστε οι βασικοί αντίπαλοι του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ” και πως “ενόψει της αλλαγής της πολιτικής κατάστασης, εμείς είμαστε η παράταξη που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή της μόνης ολοκληρωμένης, υπεύθυνης και πραγματικά προοδευτικής εθνικής στρατηγικής”.

Είπε ότι η παράταξη αποκτά δυναμική μόνο όταν σηκώνει τη σημαία της εθνικής προοπτικής και πως δεν μπορεί να έχει ως στόχευση μόνο τη βελτίωση των ποσοστών της.

Σε σημειολογικό επίπεδο τις εντυπώσεις “έκλεψε” το γεγονός ότι Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλος κάθισαν όλοι μαζί στην πρώτη σειρά και ο ένας χειροκροτούσε τον άλλον μετά τις τοποθετήσεις τους. Αυτό ενίσχυσε την εικόνα “ενότητας” και συσπείρωσης για το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με το συνέδριο να είναι από τα λίγα όπου δεν κυριάρχησαν στο πρώτο επίπεδο οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, τα “καρφιά” και οι διαφορετικές “πλατφόρμες”.

Το στοίχημα της “ενότητας” εν μέσω προεκλογικής περιόδου (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) και ενόψει των εθνικών εκλογών μοιάζει λίγο - πολύ αυτονόητο. Ιδιαίτερα δε εάν συνυπολογιστούν ορισμένες παράμετροι της συγκεκριμένης προεκλογικής συγκυρίας: ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δίνει τη μάχη του “σταυρού” για να διασφαλίσει την επόμενη μέρα στον κοινοβουλευτικό βίο (“συντήρηση είναι η Δεξιά, αλλά αλήθεια είναι και ότι συντηρητική είναι και η πολιτική που εφάρμοσε και εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ” δήλωσε).

Ακόμα και ο τέως πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος αναμένει να επικυρωθεί η επιθυμία του για την πρώτη θέση του Επικρατείας. Ο δε πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενδεχομένως νιώθει ανασφάλεια εξαιτίας των εξελίξεων στη διερεύνηση σκανδάλων υπουργών στις κυβερνήσεις του και μοιάζει να επιδεικνύει πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του οίστρο να στηρίξει ένα εγχείρημα που ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια εξηγούσε από τότε πως θα αποτύγχανε με τους όρους που τελικά ισχύουν σήμερα για τον φορέα.

Τι ξέχασε ο Κ. Σημίτης

Τώρα ο Κ. Σημίτης ζήτησε συστράτευση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ “ξέχασε” τη διακυβέρνηση Παπανδρέου, το ΔΝΤ, τα Μνημόνια, την κρίση και τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά αναφέροντας ότι ενώ “στα τέλη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στις αρχές του 2004, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα είχε φτάσει το 86% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος, δώδεκα χρόνια αργότερα -κι αφού είχαν κυβερνήσει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-, το 2016, το μέσο ελληνικό εισόδημα ήταν στο 68% του μέσου ευρωπαϊκού, είχε μειωθεί δηλαδή κατά 20% από το 2004”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL