Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Θα υπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και του λαού

Ο Γιάννης Μπουτάρης απαντά στο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ γιατί χρειάζεται ο προοδευτικός πόλος και τι προσδοκούν από αυτό το εγχείρημα, ενόψει του ραντεβού του Σαββάτου 6 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνάντηση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου και τη συγκρότηση του εκλογικού σχήματος «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» με αρχικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Καταρχάς θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η υποστήριξή μου προς το εγχείρημα της "Γέφυρας" δεν σχετίζεται με κανενός είδους τακτικισμό ή με προσπάθεια εκμετάλλευσης προς ίδιον όφελος της τωρινής εκλογικής συγκυρίας. Δεν με ενδιαφέρουν και δεν με αφορούν τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Τη διακήρυξη της "Γέφυρας" την υπέγραψα γιατί πιστεύω βαθιά ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων εκείνων που μπορούν να ενδυναμώσουν και να εμπλουτίσουν τον προοδευτικό πόλο του πολιτικού φάσματος.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, στον προοδευτικό αυτόν πόλο ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, γιατί μεγάλος αριθμός πολιτών που αυτοπροσδιορίζονταν ως προοδευτικοί ψηφίζουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίρρηση ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι συνυφασμένο με τον λαϊκισμό και δεν αξίζει να συγκαταλέγεται στα προοδευτικά υπάρχει μια επιπλέον απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Είναι λογικό ο κόσμος σε τέτοιου είδους συνθήκες, όπου χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, να φοβάται και να παραλογίζεται. Να ζητά εύκολες και μαγικές λύσεις που θα τον βγάλουν από τα πιεστικά του αδιέξοδα. Είναι επιρρεπής στον λαϊκισμό. Και με μία έννοια δικαιούται να είναι.

Και ως αντιπολίτευση, αλλά και στην πρώτη ("Βαρουφακική") φάση διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ ενέδωσε χωρίς ενδοιασμούς στις λαϊκίστικες υποσχέσεις. Και με μία έννοια καλά έκανε. Αν δεν το είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος θα είχε καταφύγει στην -θελκτική σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης- "αντι-συστημικότητα’ του ΚΚΕ ή της Χρυσής Αυγής.

Η επισήμανση αυτή -την οποία η Ιστορία χρειάζεται περισσότερο χρόνο και απόσταση από τα γεγονότα για να την καταγράψει- μαζί με τη στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό κατά τη δεύτερη ("μετα-βαρουφακική") περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογούν την κατοχύρωση της θέσης του στον προοδευτικό πόλο. Και αυτό παρά τη συνέχιση κάποιων πρακτικών του "παλιού πολιτικού συστήματος".

Οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, λοιπόν, καλό θα ήταν να ρίξουν "γέφυρες" συνεννόησης και μεταξύ τους, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να ξέρω αν ο διάλογος αυτός θα αμβλύνει όλες τις διαφορές των κινημάτων και συλλογικοτήτων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά. Ξέρω όμως σίγουρα ότι θα υπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και του λαού για συνεννόηση και σταθερότητα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια