Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μαριλένα Κοππά, αν. Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: Ευρωεκλογές των μεγάλων διλημμάτων

Η Μαριλένα Κοππά απαντά στο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ γιατί χρειάζεται ο προοδευτικός πόλος και τι προσδοκούν από αυτό το εγχείρημα, ενόψει του ραντεβού του Σαββάτου 6 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνάντηση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου και τη συγκρότηση του εκλογικού σχήματος «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» με αρχικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι υπαρξιακές για την Ευρώπη: η άνοδος του εθνικισμού και του αυταρχισμού μέσα στην Ένωση, η ενδεχόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, η αύξηση των ανισότητων πανευρωπαϊκά, αλλά και ένα αβέβαιο και ασταθές διεθνές περιβάλλον κάνουν τις εκλογές αυτές κεντρικές για το μέλλον της Ένωσης. Δεν αντιπαρατίθενται μόνο οι φιλοευρωπαϊκές με τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, αυτές που καλούν για την επιστροφή στην ασφάλεια του έθνους κράτους. Αλλά και οι δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου, με χαρακτηριστικά πιο σαφή από ποτέ άλλοτε.

Η στροφή της Δεξιάς σε ολοένα σε πιο συντηρητικές και εθνικιστικές θέσεις, η σταδιακή αλλά σταθερή ριζοσπαστικοποίησή της, οδηγεί αναπόδραστα και στη ριζοσπαστικοποίηση της προοδευτικής παράταξης με όλες τις συνιστώσες της: σοσιαλδημοκράτες, αριστερούς και πράσινους. Στη σύγκρουση αυτή το Κέντρο εξαϋλώνεται και χάνει το περιεχόμενό του. Η σύγκρουση Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς, που κυριάρχησε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δείχνει ξεπερασμένη.

Και όλοι καλούμαστε να διαλέξουμε πλευρά: αν θα σταθούμε με την πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μάχη για τα δικαιώματα, την ισόρροπη ανάπτυξη, τη μάχη για το περιβάλλον και την καταπολέμηση του κάθε λογής ρατσισμού, εθνικισμού και ξενοφοβίας. Δεν χωράνε πλέον τα «ναι μεν, αλλά». Είναι η ώρα να επιλέξουμε με ποιους αξίζει να συμπορευτούμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Πέντε χρόνια

Τέτοιες μέρες, πριν από πέντε χρόνια, στις 25.1.2015, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου. Με τη στήριξη μιας κοινωνίας απελπισμένης και εξοργισμένης από την ανυπολόγιστη καταστροφή δύο Μνημονίων και έχοντας διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις