Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ζωή Ακριβούλη, “Γέφυρα”, σύμβουλος επιχειρήσεων στη Λάρισα: Επειδή κάτι πρέπει να κάνουμε. Άμεσα. Τώρα. Μαζί

Η Ζωή Ακριβούλη απαντά στο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ γιατί χρειάζεται ο προοδευτικός πόλος και τι προσδοκούν από αυτό το εγχείρημα, ενόψει του ραντεβού του Σαββάτου 6 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνάντηση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου και τη συγκρότηση του εκλογικού σχήματος «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» με αρχικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Η άνοδος της Άκρας Δεξιάς είναι γεγονός όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τα κοινωνικά δίκτυα και θα διακρίνει την αύξηση της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού. Ο εθνικισμός περνιέται για πατριωτισμός. Το μίσος, η βία, ο σεξισμός είναι φανερά, απροκάλυπτα αποδεκτά χωρίς αναστολές. Η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, που απέκτησε οργανικά χαρακτηριστικάμ συνέβαλε αποφασιστικά στην άνοδο αυτή.

Η σημερινή Ευρώπη όχι απλώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αλλά συνεχώς κάνει βήματα προς τα πίσω. Τελευταίο παράδειγμα ο τερματισμός μέρους της Επιχείρησης «Σοφία» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο, εξαιτίας των διαφωνιών των χωρών - μελών της.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενδέχεται να μας εκπλήξει δυσάρεστα. Συνεπώς κάτι πρέπει να κάνουμε και μάλιστα άμεσα. Δεν μπορεί οι δυνάμεις του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της λογικής, της ευαισθησίας, του πολιτισμού, της οικολογίας να αφήσουν άλλο χώρο στο σκοτάδι και τον φασισμό.

Η διαμόρφωση του νέου προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι επείγουσα ανάγκη. Το πρώτο βήμα είναι η συνάντηση και η συμπόρευση όλων όσοι θέλουν να σταθούν απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς και στον νεοφιλελευθερισμό. Αυτός τον οποίο παλιά ονομάζαμε «προοδευτικό χώρο» είναι κατακερματισμένος αλλά υπαρκτός. Απαιτείται όμως εγρήγορση, κινητοποίηση των πολιτών και δράση.

Τα ζητήματα είναι πολλά και οι απόψεις ποικίλλουν. Τώρα όμως πρέπει να προτάξουμε αυτά στα οποία συμφωνούμε και να αρχίσουμε ξανά να πορευόμαστε μαζί. Το επόμενο βήμα είναι η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων. Η δυναμική των πραγμάτων θα οδηγήσει τα επόμενα βήματα. Το στοίχημα είναι μια κοινωνία δημοκρατική, αλληλέγγυα, ανοιχτή, προοδευτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το Άουσβιτς και η μνήμη

Πάντα να θυμόμαστε ότι το Άουσβιτς συμβολίζει το έσχατο σημείο της ανθρώπινης θηριωδίας. Όχι γιατί δεν έχουν υπάρξει άλλες θηριωδίες στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Αλλά γιατί οι ναζί επιστράτευσαν την τεχνολογία και έφτιαξαν βιομηχανίες εξόντωσης ανθρώπων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις