Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντώνης Λιάκος, “Γέφυρα”, καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Η «Γέφυρα» δεν είναι ρεσάλτο

Ο Αντώνης Λιάκος απαντά στο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ γιατί χρειάζεται ο προοδευτικός πόλος και τι προσδοκούν από αυτό το εγχείρημα, ενόψει του ραντεβού του Σαββάτου 6 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνάντηση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου και τη συγκρότηση του εκλογικού σχήματος «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» με αρχικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Η «Γέφυρα» δεν είναι ρεσάλτο ούτε του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να του κλέψει στελέχη και ψηφοφόρους ούτε των εκσυγχρονιστών για να αλώσουν την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι έκφραση μιας γενικότερης ανάγκης και αποτέλεσμα μιας όσμωσης που συμβαίνει εδώ και καιρό.

Π.χ. η πολυπληθής επιτροπή των 100 ανθρώπων που εργάστηκαν για το πόρισμα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία (2015-16) είχε συγκροτηθεί με αυτή τη λογική της σύγκλισης σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Κυρίως όμως η όσμωση, σε ευρύτερα στρώματα, προήλθε από αντίδραση στην υστερία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρήθηκε πολιτικό «μίασμα», παρείσακτος στην πολιτική ζωή.

Είναι αλήθεια ότι η κρίση, με τα αλλεπάλληλα ισχυρά σοκ στην κοινή γνώμη, προκάλεσε μια αναταραχή πολιτικών ταυτοτήτων. Αν τα κόμματα, όλα ανεξαιρέτως, συγκρίνουν αυτά που υποστήριζαν στις αρχές της («Λεφτά υπάρχουν, «Ζάππεια Ι και ΙΙ», «Σκίστε τα μνημόνια»), με αυτά που υποστηρίζουν τώρα, γίνεται εμφανής η πορεία που έχουν διατρέξει.

Ωστόσο, εκείνο που έχει μείνει σταθερό είναι το γενικό αξιακό υπόβαθρο. Κοινωνικός δαρβινισμός του ισχυρότερου και ανακατανομή του πλούτου από τους φτωχούς στους πλούσιους ή μια πολιτική στήριξης των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας ώστε να μην εξαθλιωθούν και γίνουν θύματα της Χρυσής Αυγής; Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το δεύτερο.

Το δίλημμα αυτό δεν έχει λήξει. Χρειάζεται όμως να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναδόμησης της ελληνικής κοινωνίας, που πρέπει να έχει δύο αλληλένδετους άξονες: ανάσχεση στην πληθυσμιακή συρρίκνωση και αντιστροφή στην παραγωγική καθίζηση της χώρας. Δεν είναι εύκολα ζητήματα, γι' αυτό χρειάζονται οι ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις.

Ναι μεν η άμεση μνημονιακή επιτήρηση έχει λήξει, αλλά η κρίση και η αστάθεια έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Η «Γέφυρα» προφανώς δραστηριοποιείται με τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών. Ο στόχος της όμως είναι ευρύτερος: η συγκρότηση ενός προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια. Έως τώρα η εμπειρία της διακυβέρνησης υπό καθεστώς επιτροπείας ήταν εξαιρετικά διδακτική, ήταν «βίαιη ωρίμανση». Το πρόγραμμα όμως διακυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποτελέσει μια κριτική υπέρβαση αυτής της εμπειρίας.

Η σύγκλιση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων δεν είναι μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα, καθώς την κοινωνική δυσαρέσκεια στη σημερινή Ευρώπη την απορροφά η ακραία δεξιά και οι δυνάμεις της Αριστεράς συρρικνώνονται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το Άουσβιτς και η μνήμη

Πάντα να θυμόμαστε ότι το Άουσβιτς συμβολίζει το έσχατο σημείο της ανθρώπινης θηριωδίας. Όχι γιατί δεν έχουν υπάρξει άλλες θηριωδίες στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Αλλά γιατί οι ναζί επιστράτευσαν την τεχνολογία και έφτιαξαν βιομηχανίες εξόντωσης ανθρώπων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις