Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νίκος Μπίστης, “Γέφυρα”: Απέναντι στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό

Eurokinissi

Ο Νίκος Μπίστης απαντά στο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ γιατί χρειάζεται ο προοδευτικός πόλος και τι προσδοκούν από αυτό το εγχείρημα, ενόψει του ραντεβού του Σαββάτου 6 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνάντηση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου και τη συγκρότηση του εκλογικού σχήματος «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» με αρχικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Η πληθυντική Αριστερά περνάει περίοδο κρίσης, αναστοχασμού και ανασύνταξης, που φτάνει στο όριο της επανίδρυσης. Οι διαφορετικές συνθήκες κάθε χώρας δεν πρέπει να μας κάνουν να χάσουμε τη γενική τάση. Η Σοσιαλδημοκρατία παραμένει η ισχυρότερη συνιστώσα, αλλά συρρικνώνεται και μόνο τα τμήματά της που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να κινηθούν με τις έτοιμες συνταγές του 1990, του τρίτου δρόμου και της αυταπάτης περί δημοκρατικού ελέγχου της παγκοσμιοποίησης ανανεώνουν τους δεσμούς τους με τα λαϊκά στρώματα και γίνονται πάλι κυβερνώσα Αριστερά (Πορτογαλία, Ισπανία).

Αλλά και η πέραν αυτής Αριστερά βρίσκεται σε αδιέξοδο όταν αγνοεί διεθνείς πραγματικότητες και συσχετισμούς και αυταπατάται ότι στο πλαίσιο του έθνους κράτους μπορεί να εφαρμοστεί αριστερή αντισυστημική πολιτική. Δυστυχώς το πλαίσιο άσκησης πολιτικής στον ασφυκτικό εθνικό ορίζοντα είναι το ευνοϊκό πεδίο για τις πιο σκοτεινές δυνάμεις, δεν είναι το πεδίο της Αριστεράς.

Η Ευρώπη με όλα της τα προβλήματα παραμένει το ευνοϊκό πεδίο. Όχι όμως για παθητική παρακολούθηση, αλλά για προοδευτικές αλλαγές εντός της.

Αυτή η διπλή αμοιβαία μετατόπιση της πραγματικής Αριστεράς στην Ευρώπη διαμορφώνει και τις προϋποθέσεις για πλατιές προοδευτικές συμμαχίες. Συμμαχίες όλης της λογικής μαχόμενης Αριστεράς, των αριστερών οικολόγων, δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου. Που όχι μόνο θα αντιταχθούν στην ακροδεξιά εθνικιστική επίθεση και θα αμφισβητήσουν την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, αλλά θα προτείνουν εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα του πολίτη.

Κατά τούτο, αντί να χάνουμε χρόνο για συζητήσεις για το γένος των αγγέλων (δηλαδή αν πρέπει η όχι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα -πράγμα που ουδείς σοβαρός άνθρωπος ζήτησε), καλό είναι να καταπιαστούμε αμέσως με το πρόγραμμά μας. Και επειδή η πολιτική δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου, να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη των ευρωεκλογών. Σε αυτό το διπλό καθήκον στρατευόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις όσοι είμαστε στη Γέφυρα.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Πέντε χρόνια

Τέτοιες μέρες, πριν από πέντε χρόνια, στις 25.1.2015, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου. Με τη στήριξη μιας κοινωνίας απελπισμένης και εξοργισμένης από την ανυπολόγιστη καταστροφή δύο Μνημονίων και έχοντας διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις