Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Δημοκράτης, ενεργός πολίτης και αγωνιστής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοκράτης, ενεργός πολίτης και αγωνιστής

«Ο Αντώνης σε όλη τη διαδρομή της Μεταπολίτευσης έχει αφήσει το αποτύπωμά του, στρατευμένος με απόψεις, με θέσεις και πάντοτε από την πλευρά της δημοκρατίας, της προόδου» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα. Ο θάνατος του νομικού κι ιστορικού στελέχους της δημοκρατικής παράταξης ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Ν. Βούτσης θύμισε ότι ο Αντ. Βγόντζας συμμετείχε στη διακομματική επιτροπή που διαχειρίστηκε την δημοσιοποίηση του Φακέλου της Κύπρου, και μάλιστα «έχει περάσει από τα χέρια του, εξαιτίας της νομικής και πολιτικής του γνώσης, μεγάλος όγκος από τη δουλειά που έχει γίνει».

Ν. Φίλης: Άφησε το αποτύπωμά του

Ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης εξέφρασε κι αυτός τη λύπη του για τον θάνατο του Αντ. Βγόντζα κάνοντας λόγο για μια προσωπικότητα που ήταν «από τα φοιτητικά του χρόνια στρατευμένος στο κίνημα το δημοκρατικό, στους αγώνες του 1-1-4, του 15%» και στη συνέχεια μαζί με τον αδερφό του συμμετείχαν στην αντίσταση κατά της χούντας. Θύμισε ακόμη ότι ο Αντ. Βγόντζας κατά τη Μεταπολίτευση υπήρξε από τους βασικούς συμβούλους του Δημήτρη Τσάτσου ως υφυπουργού Παιδείας σε σχέση με την αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων.

Τέλος, σημείωσε ότι ο Αντ. Βγόντζας είχε «μια σταθερή πορεία ως δημοκράτης, ενεργός πολίτης και αγωνιστής» παρατηρώντας ότι «μπορεί κανείς να διαφώνησε με επιλογές του, που ήταν πάντοτε, όμως, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής άμιλλας, ευγένειας και αναγνώρισης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι μια απώλεια, από το δυναμικό της δημοκρατικής Μεταπολίτευσης».

Τα κόμματα

Ο Αν. Λοβέρδος μίλησε συγκινημένος για τον θάνατο του Αντ. Βγόντζα παρατηρώντας ότι «τον αγαπούσαμε, τον αγαπάμε και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «θα ήθελα να προσθέσω τη φωνή μας στις φωνές των συναδέλφων και να διατυπώσω τα θερμότερα συλλυπητήρια της παράταξης και του προέδρου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στους οικείους του αποβιώσαντος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εξέφρασε κι αυτός τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Αντ. Βγόντζα, μιλώντας για «έναν αξιόλογο άνθρωπο, αγωνιστή και αξιόλογο επιστήμονα» και παρατηρώντας ότι «συμπορευτήκαμε πολλές φορές, μετά τη δικτατορία ειδικά. Φυσικά, μετά είχαμε και μεγάλες διαφορές». Τα «θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» εξέφρασε κι ο Μάριος Γεωργιάδης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL