Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Αναταράξεις προκαλεί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. η μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναταράξεις προκαλεί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. η μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.

Με σκοπό την οργανωτική και πολιτική ενοποίησή του, δηλαδή την απόκτηση “ενιαίας φωνής”, πραγματοποιεί το διασπασμένο ΚΙΝ.ΑΛΛ. το συνέδριό του το προσεχές σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ. Ενώ υπάρχει η κοινή μάχη των στελεχών για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, επικρατεί πολυφωνία ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, η οποία θα εντείνεται στον δρόμο προς τις κάλπες.

Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθεί να προσπεράσει την απάντηση σ’ αυτό το μείζον πολιτικό ερώτημα, έχοντας υιοθετήσει ρητορική “διμέτωπου” απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ., χωρίς πάντως να εγκαταλείπει τον στόχο της “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πνεύμα αποτυπώνεται και στο προγραμματικό κείμενο που θα ψηφιστεί στο συνέδριο. Βάσει αυτού, δηλώνει ότι θα αναζητήσει μετεκλογικές συνεργασίες εφόσον επιτύχει τον επίσημο στόχο τού να λάβει την τρίτη εντολή. Με αυτόν τον τρόπο, επικαλείται το επιχείρημα ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. “θα επιβάλει προοδευτική διακυβέρνηση”, ώστε να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτή η “προοδευτική” διακυβέρνηση να αφορά επανάληψη της κυβερνητικής συνεργασίας Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΟΚ). Την ίδια ώρα όμως σπεύδει να δηλώσει με το προγραμματικό κείμενο ότι η Ν.Δ. είναι “ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλός μας”. Κάτι που αποσκοπεί αφενός να απευθυνθεί στο προοδευτικό κοινό που έχει ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι καταψηφίζει ως... αντιλαϊκή την κυβερνητική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας. Αφετέρου, να καλύψει και τις πολιτικές ανησυχίες μερίδας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως το ΚΙΔΗΣΟ, που θυμίζει διαρκώς στη Χαριλάου Τρικούπη ποιος είναι ο παραδοσιακός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έστειλε χθες το μήνυμα (Πρώτο Πρόγραμμα) προς όλες τις κατευθύνσεις ότι “το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα θα το αποφασίσει και θα το υποδείξει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Κανείς πριν από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν δικαιούται να κάνει σενάρια και σχέδια ερήμην του”.

Κίνηση συνέδρων, μήνυμα Ρέππα

Ωστόσο, το μείζον πολιτικό ζήτημα για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι η μετεκλογική στρατηγική και ως προς αυτό η Φ. Γεννηματά έχει υιοθετήσει την έως τώρα πλειοψηφούσα “γραμμή” μέσα στην Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. και του στελεχιακού δυναμικού όχι μόνο για “στρατηγική ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για ενδεχόμενη μονομερή συνεργασία με τη Ν.Δ., δηλαδή πέραν της θέσης της λεγόμενης “εθνικής συνεννόησης”.

Απέναντι σε αυτό τον κεντρικό σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη, που δεν αποκλείει μετεκελογική συνεργασία με τη Ν.Δ., είναι πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί ψήφισμα από ομάδα συνέδρων με το οποίο θα ζητείται με κάποιον τρόπο η εκ των προτέρων διευκρίνιση ότι δεν θα υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, δύο εικοσιτετράωρα πριν από το συνέδριο, ο Δ. Ρέππας (ΚΙΔΗΣΟ) έστειλε σαφές μήνυμα ότι “Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Δεξιά”, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με το κυρίαρχο αφήγημα της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. “Αν θεωρήσουμε ότι η σημαία του ΠΑΣΟΚ από μόνη της μπορεί να δώσει ώθηση στο κόμμα, τότε θα έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Είναι σαν να λέμε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει προοπτική δήλωσε (ρ/σ News 247) ο Δημήτρης Ρέππας. Για τις συνεργασίες μετά τις εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, παρέπεμψε στα δύο μεγάλα κόμματα, λέγοντας ότι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούν να συνυπάρξουν και προσθέτοντας ότι Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Δεξιά. Με αυτόν τον τρόπο, το στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ ισορρόπησε πάνω στη θέση περί της “ευρύτερης δυνατής συνεργασίας, της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης”, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παράλληλα όμως, δηλώνοντας τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Δεξιά, επέμεινε στην αντιδεξιά στάση του ΚΙΔΗΣΟ, αφήνοντας μήνυμα ενδεχόμενης μετεκλογικής αξίας.

Παραμένει ο “ήλιος” στο ψηφοδέλτιο

Δευτερεύον ζήτημα που έχει αποτελέσει σημείο τριβής ενόψει του συνεδρίου είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ μέσα στο σχήμα. Στην πορεία προς το ΣΕΦ, δεν είναι λίγα τα στελέχη που αντιτάσσονται στην εξαφάνιση του συμβόλου ή που επιθυμούν επιστροφή στο “ΠΑΣΟΚ”. Σε κάθε περίπτωση, η Φ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι “προφανώς το έμβλημά μας και το όνομα του ΠΑΣΟΚ όπως και το ’15, έτσι και τώρα, θα είναι στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας” και πως όμως “δεν μπορούμε και να συνεχίσουμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ”. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν πως, όπως και για οποιοδήποτε άλλο θέμα, έτσι και γι' αυτό της “επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ” οι σύνεδροι μπορούν να καταθέσουν ψήφισμα εφόσον το επιθυμούν.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Γ. Καμίνης

Από εκδήλωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατά της Ακροδεξιάς στο Κερατσίνι, η Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στις ευρωεκλογές.

Π. Σκουρλέτης: “Έχετε πάρει λάθος δρόμο”

“Έχετε πάρει λάθος δρόμο” είναι το μήνυμα που έστειλε (ρ/σ News 247) ο Π. Σκουρλέτης προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ., σημειώνοντας ότι “αυτός ο συντονισμός της σημερινής ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την ηγεσία της Ν.Δ. είναι αδιέξοδος. Καταστροφικός για τον χώρο τον προοδευτικό, της Κεντροαριστεράς, τον μεσαίο χώρο”. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτό “οδηγεί στην πολιτική περιθωριοποίηση αυτού του χώρου” και τους παρότρυνε να ακολουθήσουν “το παράδειγμα των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι μετά από χρόνια αισθάνονται την ανάγκη να οριοθετηθούν από τον νεοφιλελευθερισμό και από τη συντήρηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL