Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Δ. Τζανακόπουλος: "Οι σχέσεις διαπλοκής χτίζονται στο σκοτάδι, όχι ζητώντας την ψήφο του λαού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: "Οι σχέσεις διαπλοκής χτίζονται στο σκοτάδι, όχι ζητώντας την ψήφο του λαού"

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. προκαλεί η συστράτευση του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος. Οι επιθέσεις που εξαπολύουν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ, προεξαρχόντων εκείνων του Β. Μαρινάκη, αν και αναμενόμενες μοιάζουν με προμηνύματα μιας ευρύτερης και πολυεπίπεδης σύγκρουσης.

Άλλωστε η κίνηση του Π. Κόκκαλη να αποχωρήσει από τη δημοτική αρχή του Γ. Μώραλη -την οποία στηρίζει ανοιχτά ο Β. Μαρινάκης, που είναι πρώτος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού, και η οποία φαίνεται να έχει και τις “ευλογίες” της τοπικής Ν.Δ. παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικό της “γαλάζιο” υποψήφιο -, στέλνει ποικίλα μηνύματα και επιφέρει ισχυρό πλήγμα προς τις προαναφερθείσες πλευρές.

ΚΙΝ.ΑΛΛ. όπως Ν.Δ.

Σε πρώτο επίπεδο, κεντρική στόχευση της επίθεσης εκ μέρους της Ν.Δ., διά της στοχοποίησης του υποψήφιου ευρωβουλευτή, είναι να θιγεί το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορία περί διαπλοκής που συνεπάγεται (όπως υπονοούν) η συμμετοχή ενός επιχειρηματία στο ευρωψηφοδέλτιο της Αριστεράς. Στον “χορό” της επίθεσης μπήκε ακαριαία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πιάνοντας το νήμα από τη σχετική αρχική ανακοίνωση της Πειραιώς, η Χαρ. Τρικούπη σχολίασε ειρωνικά ότι ο Αλ. Τσίπρας συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο “διαπλοκή και τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα, προφανώς για να τα εκθέσει”. Ωστόσο είναι γνωστές οι διαχρονικά καλές σχέσεις που είχαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τον Σ. Κόκκαλη και συνεπώς εξαπολύοντας τέτοιες κατηγορίες είναι σαν να τις στρέφει στον εαυτό του.

Επιπλέον η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διατηρεί διαχρονικές και στενές πολιτικές σχέσεις με τον σημερινό δήμαρχο Πειραιά (σ.σ.: καθώς δεν είχε δικό του υποψήφιο, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά είχε στηρίξει Μώραλη το 2014), αλλά προφανώς δεν έχει κάποιο πρόβλημα με την καθοριστική συμβολή του Β. Μαρινάκη στον συνδυασμό.

"Δεν υφίσταται φαντασιακή υγειονομική ζώνη"

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Δ. Τζανακόπουλου ότι, πέρα από το βάρος που φέρει ο Π. Κόκκαλης, η δράση του στα κοινά είναι γνωστή σε όλους, ότι σήμερα, όπως και στο παρελθόν άνθρωποι της αστικής τάξης συστρατεύονται με την Αριστερά και πως, τελικά, αυτό που ενοχλεί συγκεκριμένα συμφέροντα είναι ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία δυνατότητα ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής διείσδυσης”. Τους ενοχλεί το ότι “δεν υφίσταται η φαντασιακή υγειονομική ζώνη που προσπαθούν να δημιουργήσουν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τη διαπλοκή και την ολιγαρχία γεννιούνται τη νύχτα και όχι στο φως της ημέρας, όταν κάποιος ζητά την ψήφο των πολιτών για να συμμετάσχει στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ “απέναντι στον μιντιακό υπόκοσμο, την ακροδεξιά υποκουλτούρα, σε μια ζοφερή συνθήκη που απειλεί το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία”.

Καθεστώς διαφθοράς από τη Ν.Δ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου σημείωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) πως “η Ν.Δ. επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι είναι ταυτισμένη πλήρως με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και σε κάθε ευκαιρία θέλει να υποβάλλει τα διαπιστευτήριά της σε αυτά”. Τόνισε ότι οι τελευταίοι που μπορούν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή “είναι εκείνοι που έστησαν ένα σάπιο καθεστώς διαφθοράς και ασυδοσίας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ολιγαρχών φίλων τους”, κάτι που έσπασε τον Ιανουάριο του 2015.

Ν.Δ: "Ποιος Μαρινάκης..."

Σε δεύτερο επίπεδο, είναι εμφανές ότι η Ν.Δ. βρίσκει μια αφορμή για να αποσείσει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ταύτισή της, τις προφανείς διαπροσωπικές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον εφοπλιστή και εκδότη Β. Μαρινάκη και τις σχέσεις πολιτικής στήριξης εκ μέρους του. Σπουδή την οποία οδήγησε στα άκρα χθες η Ν.Δ. προσποιούμενη, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Β. Μαρινάκης, τον οποίο, αντίθετα, εμφάνισε να βρίσκεται... σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, πηγές της Ν.Δ... κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω υποψηφιότητα "επιβεβαιώνει πλέον με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τις διαπλεκόμενες σχέσεις της κυβέρνησης με συγκεκριμένους επιχειρηματίες εξευτελίζοντας σε δημόσια θέα το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί της δήθεν μάχης που δίνει με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Πόσο μάλλον όταν κανάλι της οικογένειας Κόκκαλη, το Κόντρα Τσάνελ στηρίζει απροσχημάτιστα τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο, προφανώς, της... μάχης κατά της διαπλοκής".

Μάλιστα όχι μόνο αρνούνται ότι η Ν.Δ. έχει στενές σχέσεις με τον Β. Μαρινάκη, αλλά δηλώνουν ότι “ούτε γραμμάτια έχει να ξεπληρώσει ούτε συναλλάσσεται και διαπλέκεται με κανέναν επιχειρηματία” και επιστρέφουν τις αιτιάσεις περί διαπλοκής της Ν.Δ. μαζί του με μια σειρά από (το λιγότερο) αμφιλεγόμενα και αβάσιμα επιχειρήματα, τα οποία ονοματίζουν “αδιαμφισβήτητες αλήθειες”.

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκαν συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον επιχειρηματία το 2014 για την εκλογή της περιφερειάρχη Αττικής, με το επιχείρημα ότι “φάνηκε και από τα πολύ υψηλά ποσοστά που έλαβε η Ρένα Δούρου στον Πειραιά”.

Ανέφεραν επίσης ότι ο Β. Μαρινάκης δεν έχει κρύψει πως επισκεπτόταν τακτικά το Μαξίμου. Αυτό όμως γινόταν στο φως της ημέρας και παρουσία τηλεοπτικών καμερών και δημοσιογράφων έξω από το Μ. Μαξίμου και με άλλους επιχειρηματίες κατά την περίοδο των εξελίξεων με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πέραν αυτού του γεγονότος που συνειδητά παρέβλεψε η Ν.Δ., ένα άλλο παντελώς έωλο επιχείρημα που προέβαλε είναι ότι “τις σχέσεις που είχαν μέχρι και το 2017 οι κ. Τσίπρας και Μαρινάκης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε όταν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας πήρε τηλεοπτική άδεια με τον αντισυνταγματικό διαγωνισμό Παππά”.

Συνεχίζοντας την αυθαίρετη επιχειρηματολογία, οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι "ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που, αντί να παριστάνει τον κήνσορα της ηθικής, οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς είναι αυτό που χάλασε τις σχέσεις του με τον κ. Μαρινάκη και κυρίως τι είναι αυτό που τον συνδέει πλέον με τον κ. Κόκκαλη".

Δηκτικός ΣΥΡΙΖΑ

Απέναντι σε αυτή την επιχειρηματολογία που συγκέντρωσε η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με δηκτικό τρόπο: “Για τη Ν.Δ. οι γάιδαροι πετάνε και ο κ. Μαρινάκης έχει στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε λίγο θα μας πουν ότι είναι κουμπάρος της αδελφής του Αλ. Τσίπρα ή ότι πληρώνει τους λογαριασμούς στην Κουμουνδούρου...” τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά υπενθύμισε έτσι με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τη σχέση κουμπαριάς του επιχειρηματία με την αδελφή του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και την παραδοχή του προέδρου της ΝΟΔΕ Πειραιά ότι τα έξοδα των γραφείων της Ν.Δ. στην πόλη εξοφλεί ο Β. Μαρινάκης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωάννης Βοϊδονικόλας, κατά την κοπή της πίτας τον Ιανουάριο, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους έναν - έναν ξεχωριστά και ιδιαίτερα “τον εφοπλιστή, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, πρώτο δημοτικό σύμβουλο με τον 'Πειραιά Νικητή' και υιό του αείμνηστου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Πειραιά Μιλτιάδη Μαρινάκη, τον κύριο Ευάγγελο Μαρινάκη, ο οποίος στη μνήμη του πατέρα του καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου”.

Εξ ου και η Ρ. Σβίγκου σημείωνε χθες (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ότι μπορεί η Ν.Δ. επισήμως να στηρίζει άλλον υποψήφιο για τη δημοτική αρχή, “αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι και η τοπική οργάνωση της Ν.Δ. έχει δηλώσει στήριξη στον κ. Μώραλη, αλλά και ότι ο κ. Μαρινάκης πληρώνει τα έξοδα των γραφείων της Ν.Δ. στον Πειραιά. Οι ίδιοι μάλιστα τον είχαν ευχαριστήσει και δεν το θεωρούν καθόλου μεμπτό αυτό”.

ΜΜΕ και υπόθεση Κεφαλογιάννη

Με αφορμή την περίπτωση της Μ. Λοΐζου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλίτευσε τον “κανιβαλισμό του μιντιακού και πολιτικού κατεστημένου, που βλέπει το αγκάθι στο μάτι του ΣΥΡΙΖΑ και δεν βλέπει το δοκάρι στο δικό του”.

“Πράγματι υπέπεσε σε ατόπημα” πριν από δέκα χρόνια και “είχε την ευθιξία και την ακεραιότητα να παραιτηθεί” είπε ο Δ. Τζανακόπουλος αντιπαραβάλλοντας αυτή τη στάση της Μ. Λοΐζου, που δεν άσκησε εξουσία και παραδέχτηκε το λάθος της στο δικαστήριο, με τη στάση στελεχών της Ν.Δ. που, ενώ πιάστηκαν "με τη γίδα στην πλάτη" εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, μιλούν για σκευωρίες, απειλούν τη Δικαιοσύνη και χαίρουν ασυλίας από τον πρόεδρό τους.

Κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη, που διατηρεί τον Μ. Κεφαλογιάννη ο οποίος ελέγχεται από την OLAF για υπόθεση που αφορά παρακράτηση χρημάτων από μισθούς συνεργατών του και πληρωμή άλλων που «δεν πάτησαν το πόδι τους στις Βρυξέλλες», ενώ αναφέρθηκε στην κατάθεση υπεράσπισης από την Ά.Μ. Ασημακοπούλου υπέρ του Ν. Γεωργιάδη για τη γνωστή υπόθεση ασέλγειας εις βάρος ανηλίκου.

Πέτρος Κόκκαλης: "Να ψάξουν αλλού για επίδοξους Μπερλουσκόνι"

“Θα πρότεινα να ψάξουν αλλού για επίδοξους Μπερλουσκόνι” ήταν η απάντηση του Π. Κόκκαλη προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς να παραλείψει να αφήσει σαφή “καρφιά” -αν και χωρίς να τον κατονομάζει - προς τον Β. Μαρινάκη. “Άλλωστε, οι πόλεις δεν είναι ατομικές ιδιοκτησίες κανενός. Ανήκουν στον κόσμο”, όπως έσπευσε να παρατηρήσει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας παράλληλα ότι δυσκολεύεται, “όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να δεχτούμε τη μεταστροφή της ομάδας (του Ολυμπιακού) σε μια ανώνυμη εταιρεία”.

Μιλώντας για τις έντονες προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από ΜΜΕ συμφερόντων Μαρινάκη, διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχει αντιπαράθεση, γιατί, για να υπάρξει, πρέπει και τα δύο μέρη να την επιθυμούν” και πως δεν έχει τον χρόνο να αντιπαρατίθεται “με fake news και δίκες προθέσεων”. Μίλησε για “ακατανόητη επιθετικότητα”, ενώ είναι γνωστή η δράση του στα κοινά και πως “η λάσπη και τα fake news που στοχοποιούν εμένα και την οικογένειά μου το μόνο που κάνουν είναι να δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο την πολιτική και δημόσια ζωή στη χώρα μας”.

Απαντώντας σε σχόλια περί ελληνικής εκδοχής του “μπερλουσκονισμού”, είπε ότι αυτή έχει δύο συστατικά, “τα οποία δεν συντρέχουν στην περίπτωση της οικογένειάς μου: πρέπει κανείς να έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα και ΜΜΕ. Αυτά δεν τα έχουμε εμείς, τα έχουν άλλοι. Θα πρότεινα λοιπόν να ψάξουν αλλού για επίδοξους Μπερλουσκόνι”.

“Αποκάλυψε” ότι με τον πρωθυπουργό γνωρίστηκαν όταν εκείνος ήταν στον Δήμο Αθηναίων “και εμείς στον Ολυμπιακό θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με μεταναστευτικές οργανώσεις για να διοργανώσουμε αγώνες ποδοσφαίρου”. Ανέφερε ότι ο φυσικός του χώρος είναι ο προοδευτικός “με την ευρεία έννοια” και σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται αν η Ευρώπη “θα προχωρήσει μπροστά με αποφασιστικότητα ή αν θα παλινδρομήσει σε μια ομφαλοσκόπηση με καταστροφικές συνέπειες για όλους, και για μας, και για τις επόμενες γενιές”. Μιλώντας για τις παρακαταθήκες του παππού του Πέτρου Κόκκαλη, δήλωσε ότι "εμπνέεται από την αλληλεγγύη και τον συλλογικό αγώνα για ένα καλύτερο κοινό μέλλον, που αποτέλεσαν βασικές αξίες του αριστερού κινήματος και του παππού μου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL