Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μ. Γιανακκάκη: Φαινόμενα ρατσιστικής βίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά σε ένα κράτος δικαίου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Γιανακκάκη: Φαινόμενα ρατσιστικής βίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά σε ένα κράτος δικαίου (Video)

Το ρατσιστικό έγκλημα μας αφορά όλους λέει η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη με αφορμή  τα πρόσφατα κρούσματα ρατσιστικής βίας.https://webtv.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2019/tv/news-themata/20190326-giannakaki.mp4&bgimg=https://webtv.ert.gr/wp-content/uploads/2019/03/20190326-giannakaki.jpg

«Σε μια συντεταγμένη πολιτεία η κάθε εξουσία, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική  από τον ξεχωριστό  και διακριτό ρόλο που έχει οφείλει να δώσει την απάντηση της στον ρατσιστικό έγκλημα. Δεν μπορούν τέτοια φαινόμενα να γίνουν ανεκτά σε ένα κράτος δικαίου, σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από τη δημοκρατία» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Η κα Γιαννακάκη σημείωσε μάλιστα ότι ο ρατσιστικός λόγος είναι αυτός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη ρατσιστική βία και όταν αυτός εκφράζεται δημόσια και μέσα από το διαδίκτυο και τα νέα τεχνολογικά μέσα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα όπως όλες οι απειλές . Ήδη η Γραμματεία  βρίσκεται σε συνεργασία  με το Συνήγορο του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης  προκειμένου να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που πλησιάζει το Γερμανικό μοντέλο το οποίο εδώ και δύο χρόνια εφαρμογής προχωρά σε άμεσες απαναρτήσεις  στο διαδίκτυο με περιεχόμενο ρατσιστικού λόγου. Το νομοθετικό πλαίσιο επεξεργάζεται επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά διάφορα δημοσιεύματα και την Ελευθερία του τύπου καθώς  και τις επικρίσεις περί  απόπειρας λογοκρισίας του η κα Γιαννακάκη   ανάφερε ότι η ελευθερία του λόγου ορίζεται από το άρθρο 10 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου  είναι πολύ ξεκάθαρη και πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης  και το άρθρο 8  για τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή και η νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επίσης είναι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό το θέμα όποτε δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης και συζήτησης. « Η δημοκρατία είναι εξαιρετικά ανεκτική και μεγαλόθυμη για αυτό και ανέχεται απόψεις που δεν της είναι αρεστές όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ άλλοθι για τη σπορά του μίσους και του ρατσιστικού λόγου» ανέφερε η κα Γιαννακάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL